Sadi Seda yazdı
Küçük Sanayi Sitesi’nde “dönüşüm belirsizliği” sürüyor…
Daha doğrusu Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt “dönüşüm” için tabiri caiz ise çırpınıyor…
Ama önündeki engelleri aşamıyor…
Kültür ve Turizm eski Bakanı Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’nın da imzasının bulunduğu bakanlar kurulu kararı ile Küçük Sanayi Sitesi,”Afet Riskli Alan” kapsamına alınarak, burada düzenleme yapma yetkisini Büyükşehir Belediyesi’ne verdi…
Burhan Sakallı’nın Belediye Başkanlığı döneminde talep üzerine Büyükşehir Belediyesi yetkiyi Odunpazarı Belediyesi’ne verdi…
Odunpazarı Belediyesi’nin bir önceki Başkanı Burhan Sakallı, Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı yetki devrinden sonra kolları sıvayarak bir çalışma başlattı…
Sanayi Çarşısında “Kentsel Dönüşüm Ofisi” açtı…
Esnaflarla ve hak sahipleri ve Ticaret Odası, Tornacılar Oto Tamirciler Odası ile ilgili oda başkanlarıyla toplantılar yaptı…
Onların beklentilerini ve taleplerini dinledi…
2014’deki mahalli seçimlerde başkan adayı olmadı…
Seçimi kazanan CHP’nin adayı Kazım Kurt başkanlık koltuğuna oturdu…
Başkan Kurt’ta, Küçük Sanayi Sitesi’nde dönüşümün gerçekleşmesi, üç mahallenin ortasında kalan çöküntü alanını kaldırmak için hemen harekete geçti…
Yeni bir şirket ile anlaşarak “dönüşüm planları” çizdirdi…
Planları AK Partili Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri beğenmedi…
“Planların içi boş, kimin yeri nerede? Birilerine rant mı sağlanacak?” diyerek kabul edilmedi…
Başkan Kurt, bunun üzerine “boş” denilen planların içini doldurttu…
Buna rağmen yine birilerini memnun edemedi…
Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazı yazarak,”Kentsel Dönüşüm ve Gelişim” projesi içerisine alınmasını talep etti…
Ama bakanlıktan beklenen cevap gelmedi…
“UMUDUMU
KAYBETMEDİM”
Cuma akşamı Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile yapmış olduğum televizyon programında,”Küçük Sanayi Sitesinde yapacağız dönüşüm projesi ne durumda. Göreve geldiğinizde çok iddialı sözler söylediniz. Küçük Sanayi Sitesi kaderine mi terk edildi?” Diye sordum..
Cevabı şöyle oldu:
“Ne yazık ki bu projelerle iktidar partisi yetkilileri tarafından engelleniyoruz. Bu işleri engellemek kime ne kazandırır. Bu konuda iktidar partisinden bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz. Ankara’da konuyla ilgili birileri ile görüşüyoruz. Kaderine terk edilmedi. Dönemimizin tamamlanmasına daha 1,5 yıl var. Bu süre içerisinde bir sonuca varacağımızı düşünüyorum.”
Başkan Kurt, 2019’un Mart ayında yapılacak yerel seçimlere kadar bakanlık ile yapacakları görüşmeler sonunda bir uzlaşı sağlanacağından umutlu…
“Küçük Sanayi’de noktayı henüz koymadık” diyor…
Yani, her türlü engellemelere rağmen dönemin sonuna kadar bir adım atılarak en azından yıkımlara başlanacağından emin…
MÜLK SAHİPLERİ
ANLAŞMAYI BEKLİYOR
Sanayi Çarşısı’ndaki işyeri sahibi esnaflar ve dükkânlarını kiraya vermiş mülk sahipleri ile zaman zaman konuşuyorum…
Onlar Odunpazarı Belediyesi ile Bakanlığın bir an evvel uzlaşması beklentisi içerisindeler…
“Yıllardır beklediğimiz müjde geldi. Ancak bu belediye ile AK Parti’nin uzlaşamaması nedeniyle kursağımızda kaldı. Belediye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bir araya gelerek yeni plan mı yapılacak. Ne yapılması gerekiyorsa yapsınlar da bizim de mağduriyetimiz önlensin” diyorlar…
Bende mülk sahiplerinin düşüncesine katılıyorum…
Bakanlık yetkilileri, Odunpazarı Belediyesi ile bir masada oturarak bir tek kişinin bile hak kaybına uğramayacağı bir plan yapmalılar…
Yıllardır beklenti içerisinde olan insanların da bir an evvel yüzü güldürülmeli…
*-******
Örnek bir davranış
“Derviş Baba Grubu” bir diğer adıyla Derviş Baba Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği…
Dernek yönetim kurulu ile üyeleri ve eş dost arkadaşlarıyla birlikte Kurban Bayramında Alpu’daki “Mevsimlik Tarım İşçilerini” ziyaret etmişler…
Giderken de elleri boş gitmemişler…
Gerek kendilerinin kestikleri gerekse konu komşudan topladıkları kurban etleri ile çeşitli giysiler ve, çocuklar için oyuncaklar da götürmüşler…
Mevsimlik Tarım İşçilerinin kaldıkları çadırlara misafir olmuşlar ve onlarla bayramlaşarak sohbet etmişler…
İçlerinde genç olanlar, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarıyla oyunlar oynamışlar…
Dernek üyeleri, Kurban Bayramı’nda 50 çadırı ziyaret ederek tarım işçileri ile sohbet ettiklerini, bunu gelecek Kurban Bayramında da yapacaklarının sözünü vermişler…
“Derviş Baba Grubu” bir diğer adıyla Derviş Baba Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği bugünlerde bir başka sosyal projeye imza atmaya hazırlanıyor…
18 Eylül’de ilk ve orta dereceli okullar yeni eğitim-öğretim yılına başlayacak…
Dernek Yönetim Kurulu, üyelerine ve yine eş ile dostlarına bir çağrı yaparak, “Bir çocuk güler ise dünya güler” düşüncesi ile maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin çanta, kırtasiye, okul kıyafetleri toplamaya başlamışlar…
Toplanan okul kıyafetleri, çanta, kırtasiyeler okullarla yapılan istişareler doğrultusunda belirlenecek çocukların evlerine ziyaret yapılarak okullar açılmadan okul kıyafetleri, çantaları ve kırtasiyeler teslim edilecek…
Örnek bir çalışma…
Özellikle de okul öncesi evler ziyaret edilerek ihtiyaç sahibi çocukların yüzlerinin güldürülmesi takdire şayan bir davranış…
Buna benzer bir çalışmayı “Vos 26 Eskişehir Yardım Gönülleri Derneği” de yıllardır yapıyor…
Onlarda özellikle dini ve milli bayramlarda hastanelerde tedavi görmekte olan çocukları ziyaret edip, onlara çeşitli oyuncaklar hediye ederek moral veriyorlar…
İhtiyaç sahibi çocuklara giysi, kırtasiye, oyuncaklar dağıtıyorlar…
“Vos 26 Eskişehir Yardım Gönülleri Derneği”nin Başkanı Zeynep Hayriye Karabölen, sadece çocuklara el uzatmadıklarını, yardıma muhtaç aileler de tespit edilerek en çok neye ihtiyaçları olduklarını evlerini ziyaret ederek belirledikten sonra, bu ihtiyaçları karşıladıklarının altını çizdi…
Her iki derneğin başkan, yönetim kurulu ve dernek üyelerine bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum…
Sizlerin sayesinde çocukların ve ihtiyaç sahibi ailelerin yüzleri gülüyor…