Kredi çekenlerden misiniz?

Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi de işsizlik ve bu sorun, her yıl biraz daha büyüyor

17 Şubat 2020 08:33
A
a
Sütiş Eskişehir
Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi de işsizlik ve bu sorun, her yıl biraz daha büyüyor. Özellikle, ekonomik olarak darboğaz içerisinde olduğumuz bu günlerde, işsizlik rakamlarımız, deyim yerindeyse ‘fırladı’ diyebilirim. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, işsiz sayısı 2019 Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 259 bin kişi artarak 4 milyon 668 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 3,9 puanlık artış ile yüzde 14,7 seviyesinde gerçekleşti. İnanılır gibi değil! Peki, insanlar parasızlıkla nasıl mücadele etmeye çalışıyor? Kredi alarak! Öyle ki, bireysel krediler, 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 12,7 artarak 618 milyar liraya ulaştı. Bireysel kredilerin yüzde 43’ünü ihtiyaç kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları oluşturuyor. Ancak kredi kullanımı da bir yere kadar, öyle değil mi? İnsanlar, zamanla, kartları da ödeyemez duruma geliyorlar. Ve bazıları, maalesef, çözümü intiharda buluyor!

Uyuşturucuyla mücadele!

 
14 Şubat 2019’da bir Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlanmış ve bununla beraber Eskişehir’de ‘Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu’ oluşturulmuştu. Bu kapsamda Vali Özdemir Çakacak başkanlığında Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Çakacak, bağımlılıkla mücadele hususunda şu bilgileri verdi: “Metruk bina tespiti, uyuşturucu kullanımı ve satışı açısından riskli olan alanlara güvenlik kamerası kurulması, okullara güvenlik kameralarının kurularak ‘Kent Güvenlik Yönetim Sistemi’ne entegrasyonunun sağlanması talimatlandırılmıştır. Bu anlamda, 2019 yılında uyuşturucu ile mücadele kapsamında toplamda 860 olay gerçekleşmiş olup, bin 258 kişiye işlem yapılmış ve bunlardan 147 kişi tutuklanmıştır. AMATEM biriminde 2019 yılında alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için yapılan başvurularda 2 bin 135 kişiye ayaktan, 593 kişiye yatarak tedavi hizmeti verilmiştir.” Valimiz tarafından verilen bilgilerin bir bölümünü aktardım. Başarılı ve önleyici çalışmalar yapıldığı söylenebilir. Bu noktada, ilimizde görev yapan kolluk güçlerine teşekkür ediyorum.
 

Anadolu’nun başarısı

 
Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’nın rektör olarak göreve başlamasıyla beraber, Anadolu Üniversitesinin sosyal medya hesapları dikkat çekiyor. Öyle ki, sosyal medyayı en iyi yöneten üniversiteler arasında zirvede yer alan Anadolu Üniversitesi, ‘Tüm Markalar Top 100 listesinde’ ise birçok önemli ve büyük markayı geride bırakarak Türkiye 36’ncısı oldu. Son bir ayda alınan bu önemli sonuçla Anadolu Üniversitesi, tam 18 sıra yükselerek birçok büyük markayı geride bıraktı. Rektör Çomaklı, Anadolu Üniversitesinin bu başarısına ilişkin şunları söyledi: “Başarımızın sebebi sosyal medya dilini ekip olarak kavramış olmamız. Sosyal medya ve dijital ortamlar farklı bir dünya ve bu dünyanın dilini ekipçe yakaladık ve kullanmaya başladık. Sıralamada geride bıraktığımız birçok şirket milyarlarca lira, milyonlarca dolar ayırırken biz ekip olarak bunu başardık.” Ne diyelim? Üniversiteyi tebrik ediyoruz. Ayrıca şunu da söylemek isterim. Rektör Çomaklı’nın da kişisel twitter hesabı var ve oldukça aktif.
 

Eskişehir’e güç katacak fuar

 
Uzun yıllar boyunca “ah bir fuar merkezimiz olsa” diye hayıflandık durduk. Metin Güler başkanlığındaki Eskişehir Ticaret Odası (ETO), “fuar ve kongre merkezi” yapacağız dedi. Bu sefer ‘istemezükçüler’ çıktı ortaya ve bastılar yaygarayı: Ne gerek var, bu iş bitti, vesaire… Ancak ETO kararlıydı ve bununla beraber Eskişehirlilerin hayalini gerçekleştirdi. Artık ciddi bir fuar ve kongre merkezimiz var. Açıldığı günden beri etkili fuarlar düzenlendi. Yüzlerce firma, on binlerce yurttaşımız fuarlara katıldı. Kurumlar arası iletişim ve işbirliği ortamı doğdu. Eskişehirliler, birçok iş kolunda para kazandı. Şimdi, yeni bir fuar daha geliyor! Heyecanla bekliyoruz. 14-16 Nisan tarihleri arası Demiryolu Endüstrisi Alt Yapı ve Teknolojileri Fuarı, ETO-TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşecek. Bu noktada lokomotif üretiminin yüzde yüzünün Eskişehir’de yapıldığının altını çizen Başkan Güler’in değerlendirmesi net: “Demiryolu fuarı, Eskişehir’e güç katacak!”

Zafer kadınların!

 
Siyasi partiler, belediye başkanlıkları, odalar, dernekler, vesaire… Hepsinin başında büyük oranda erkekler var. Ancak son dönemde Eskişehir’de sevindirici bir gelişme yaşandı. Üç önemli odanın başkanlığına kadınlar seçildi. Şöyle ki… TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinin olağan genel kurulunda üç adayın yarıştığı seçimde Muazzez Günay erkek rakiplerini geçerek 94 oyla oda başkanı oldu. Yine TMMOB Mimarlar Odası son yılların en çekişmeli seçimine sahne oldu. Çarşaf liste ile yapılan ve geç saatlere kadar süren sayım sonrası, kongrede en çok oyu alan Didar Duygu Altuntaş ipi göğüsledi. En son TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinde yapılan kongrede, üyeler, koltuğa Berrin Koç’u layık gördüler. Sizce de harika değil mi? Umuyorum ve diliyorum benzer örnekler artar ve kadınlar, yönetimlerde daha çok söz sahibi olurlar.
 

Büyükerşen vaziyeti anlattı

 
Yılmaz Büyükerşen’in kırsal kalkınmaya ilişkin projelerini artık bilmeyen yok. Türkiye’de bile bazı belediyeler, Büyükerşen’in projelerini örnek alıp hayata geçirdi. Bu noktada Büyükerşen, Türkiye’nin gidişatını ve tarım-hayvancılık konusunda nasıl bir politika izlenmesi gerektiği ile ilgili görüşlerini Halk TV’de açıkladı. Özetle dedi ki Büyükerşen: “Eskişehir’de 15 sene sonra köylerimizde boş camiler, boş okul binaları olacak. Çünkü köyler bu hükümetin politikaları sonucunda fakir ve yoksul düşmüş vaziyette. Tarlaların satıldığını görüyoruz. Şehre giden çocuklar kullanamadığı tarlalarını satıyorlar, şehirde bir yer edinmeye çalışıyorlar. Hayvancılık ve tarım bitmiş vaziyette. İnceledik, baktık, neden ekip biçmiyorlar? Mazot pahalı, bankalara olan borçları, tohumluk, ilaç, gübre, bunlar büyük maliyetler. Yapabilse üretimi, piyasada elde edeceği gelir, borçlarını ödemeye yetmiyor. Bir gayretle sermaye bulup bankalara borçlanarak tarım yapanlar kısa bir süre sonra borçlarını ödeyemeyecek hale geliyor. Tarlaları ellerinden çıkıyor. Kim alıyor, ayrıca izlenmesi gerekiyor.”
 

Erol Tabanca öğrencilerle

 
Erol Tabanca… Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı… Eskişehir’e değer katan yatırımlarıyla yakından tanınan bir isim. En son Odunpazarı Modern Müze’yi (OMM) şehrimize kazandırdı. Tabanca, Eskişehir’e katkı vermeye devam ediyor. En son Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencileriyle buluştu ve deneyimlerini aktardı. ‘Profesyonel Hayata Geçiş’ dersi kapsamında yapılan ‘Profesyoneller Buluşması’nın il konuğu olan Tabanca, bilişim teknolojisi ile biyoteknoloji’ye dikkat çekerek şunları söyledi: “21. yüzyılda dünya çok başka bir yere gidiyor. Bilişim teknolojisi ve biyoteknoloji gibi bilinmezlerle dolu bir dünya var. Bu gerçekleri görerek dünyaya hazırlanmanız daha doğru. Önümüzde çok fazla bilinmez var. Bu bilinmezlerle mücadele etmek bizden çok sizin işiniz olacak. Gelecekte hangi iş alanlarının sizin ilgi alanınız olmalı ve nasıl performans göstermeniz gerektiği çok önemli. Burada hem bilişim teknolojisini hem de biyoteknolojiyi anlarsanız dünyadaki yerinizi doğru konumlandırmış olursunuz.”
 

Osmangazi muradına erdi

 
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) uzun yıllardır sağlık turizmine katkı sunabilmek için çabalıyor, ancak kalite belgesi ile yeteri puanı alamadığı için bunu gerçekleştiremiyordu. Bu noktada sevindirici bir haber geldi! Şöyle ki… ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Evvah Karakılıç, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda kalite belgesi almaya hak kazandıklarını ve hastane olarak bu belge ile aldıkları puan sayesinde sağlık turizmine katkı sağlayacaklarını kaydetti. Karakılıç, konuya ilişkin özetle şunları söyledi: “Sağlık turizmi, diğer turizm faaliyetlerine göre katma değeri oldukça yüksek olan, ülkemizin ve şehrimizin tanıtılmasına yönelik katkısı göz ardı edilemeyecek bir faaliyettir. Özellikle yabancılara yönelik hastanemizde verilen tıbbi hizmetlerle şehrimizin ve ülkemizin tanıtımı yapılarak, ekonomik değeri düşük olan orman, dağ, şifalı su kaynaklarına da ekonomik ürün niteliği kazandırılacaktır.” O halde ne diyoruz? Alkışlar ESOGÜ’ye!

FOTOĞRAFIN DİLİ OLSA

Yılmaz Büyükerşen 17 02 2020
Yılmaz Büyükerşen: Neeeeee! Benim Abdülkadir’i desteklediğimi mi düşünüyorlarmış? Bunların hayal gücüne hayranım vallahi…

BİR TWEET

İSMAİL SAYMAZ
Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Ordu’da katil tarafından öldürülen Ceren Özdemir’in anısına bir gençlik merkezi açtı. Tebrikler Başkan. 

AFİŞ

ACI BİR HAYAT ÖYKÜSÜ
En Acı Gün film afişi

2010 yılında vizyona giren ABD yapımı dram türünde olan filmde, Precious, Amerika’daki binlerce benzeri genç kız gibi aile içi şiddet mağduru hüzünlü bir çocuktur. Precious’un bir diğer sorunu da aşırı kilosundan dolayı içine kapanık birisi olmasıdır. Ancak yaşadığı tüm bu sorunlu yanlara rağmen Precious, içinde bulunduğu durumu kaderinin bir parçası olarak kabullenerek bir çıkış umudu taşır. Bu umudun kapısı, yaşadığı sorunlarla hayal dünyasında gezintiye çıkarak kaçmasıyla açılabilecektir. Film, hayatın umutla bakılması gereken bir hediye olduğu düşüncesi ile hareket ediyor ve aynı zamanda, çaresiz insanların yalnız olmadıklarını, onlara her zaman yardıma hazır kurumların var olduğunu anlatıyor. 

DÜNYA İNSANLARI

Steve Jobs iPod
Yıl: 2001
Steve Jobs ilk iPod’u tanıtırken… 

KARİKATÜR


Karikatür Arif Anbar 17 02 2020
Raımundo C. Duarte Waldez
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Eses 18 Şubat 2020 01:19

Sayın Tabanca'ya Eskişehir'e yardım ve destekleri ile ilgili teşekkür ederiz. Ancak Eskişehir denince ilk akla gelecek olan Eses'e de desteklerini, ağırlığını koymasını temenni ederiz.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi