AK Parti 30 Mart 2019 seçimlerinden bu yana Eskişehir’de epey zorlandı. Hem seçim sonuçları, hem parti içi kişisel çatışmalar, hem de pandeminin getirdiği zorluklarla mücadele etmek partinin kurmay kadrosunu zihnen biraz yormuştu.
AK Parti 30 Mart 2019 seçimlerinden bu yana Eskişehir’de epey zorlandı. Hem seçim sonuçları, hem parti içi kişisel çatışmalar, hem de pandeminin getirdiği zorluklarla mücadele etmek partinin kurmay kadrosunu zihnen biraz yormuştu.
En yorucu şey ise mevcut Başkan Zihni Çalışkan’ın yoluna devam edip etmeyeceği ile ilgili belirsizlikti.
Ben 1 senedir herhangi bir sürpriz beklemediğimi dile getiren birkaç yazı kale almama rağmen her yazımdan sonra sürprizler olacağını savunan AK Partililer vardı.
Öyle ki kongre günü Çalışkan tek aday ve taze liste ile yeni döneme başlamayı beklerken dahi acaba sürpriz olur mu diye bekleyenler olduğuna eminim.
Çünkü siyasette bazen tahminler ve istekler birbirine karışıyor. O yüzden sapla samanı ayırmak ve objektif yorum yapabilmek gerçekten zor bir zanaat
.
İşte bu belirsizlikler nedeniyle AK Parti adına bu kongre önemli bir milat oldu.
Hem Zihni Çalışkan dedikodulara ve farklı beklentilere noktayı koymuş oldu. Hem de yeni yönetim kurulu ile iddialı bir dönem olacağının sinyallerini vermiş oldu.
Yeni yönetim kurulunda dikkat çeken ve farklı mesajlar alabileceğimiz pek çok isim var.
Tecrübeli gençlerin sayısı dikkat çekici şekilde artmış durumda.
Geçmiş yıllarda partide aktif görevde olmuş ama uzun zamandır dışarıda olan isimler yeni yönetime eklemlenmiş.
Eskişehirspor nazarında ve milliyetçi kesimde sevilen sayılan isimler transfer edilmiş.
Hasan Burgaz, Metin Tezişçi, Adem Kara başta olmak üzere geçmiş dönemin etkili isimlerine
Neslihan Çavdar, Ahmet Akpınar, Mehmet Şimşek, Atakan Tetik gibi ilk bakışta dikkat çeken ve teşkilatı memnun edecek isimler de eklemlenmiş. Tabi Süleyman Reyhan gibi geçmiş dönemde il başkanlığı yapmış deneyimli bir isminde listede olduğunu unutmamak lazım.
Bu listeden çok mesaj, fazlaca senaryo çıkarabiliriz. Küskünlerle barışılmış, eskilere vefa hamlesi yapılmış da diyebiliriz. Birlik Vakfı’nın gönlü alınmış diye iddia da da bulunabiliriz.
Ama tüm bunları şimdilik kenara bırakıp başka bir zamanda değerlendirelim.
Benim AK Partinin yeni yönetimine Eskişehir adına naçizane ve gerçekten dostane bir tavsiyelerim olacak.
Bana göre AK Parti Eskişehir politikasında bazı radikal değişiklikler yapmalı. Partinin genel siyasi yapısı ile ilgili düşünceler başka şehirlerde olumlu olsa dahi Eskişehir’de bu tarzın tutmadığı ve önyargıları kırmanın mümkün olmadığı defalarca ispatlandı.
O yüzden il ve ilçelerde izlenecek strateji genel merkeze değil il başkanlığının şehir özelinde gerçekleştireceği çalışmalarla belirlenmeli ve disiplinle uygulanmalı.
Geçmişte özellikle kalabak krizinde ortaya çıkan minibüslü propaganda tarzının Eskişehir’de ters teptiği ve haklı konularda bile işin rengini değiştireceğini kabul etmeli.
İletişim konusunda çok yetenekli yönetim kurulu üyeleri varken bu mutlaka kullanılmalı.
Çevreyolu, Eskişehirspor, URAYSİM gibi gündemi sıkça meşgul eden konularda partinin ne düşündüğü, nasıl bir tavırda olduğu net bir şekilde ortaya konmalı.
Yapılan yatırımı sunarken, müjdelerken ya da herhangi bir açılış yaparken bunun daha estetik yolları olduğu unutulmamalı.
AK Parti vekilleri ne yapılıp, edilip bir araya getirilmeli ve gerekirse photoshop ile bile olsa bir arada bir fotoğrafı olmalı.
Bir de geçmişten çıkarılan dersler ihmal edilmemeli.
Mesela Büyükerşen’i eleştirmekle, Büyükerşen ile kavga etmek arasındaki farkın büyüklüğü de bana göre önemli bir nüanstır. Bunu okumak AK Parti hanesine büyük artı yazar.
Bu arada kongre hazırlık süreci ve öncesine pek değinemedim ama Hasan Burgaz isminin de hakkını vereyim. Kendisiyle yıldızımız pek barışık değildir, zaman zaman da atışırız ama kongre hazırlık sürecinde yetenekli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Basın sözcülüğüne devam edeceğini düşünüyor ve kendisine de kolaylıklar kadar sakinlikler diliyorum.