“İnşallah mevcut stadyumun yıkılmasıyla birlikte Eskişehir’e söz verdiğimiz meydanı yapacağız. Kültür Bakanlığından da bu konuda destek alarak yaşlılar, gençler, çocuklar için çok güzel bir Kent Bahçesi yapacağız. Bu alanın rantlaşmasına izin vermeyeceğimizi daha önceki söylemlerimizde de dile getirmiştik ve sözümüzün arkasındayız”
Bu sözler Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya ait. Dün Halk Eğitim Merkezi’nin yeni binasının açılışı için geldiği Eskişehir’de meydan ve stadyum ile ilgili birkaç satır not düştü Bakan Avcı. Ve aşağı yukarı bu yazdıklarımı söyledi.
Dönüp dolaşıp aynı konu üzerinde konuşmak, sürekli tahminler yürütmek çok sağlıklı değil, kabul ediyorum. Fakat gerek işimizin gerekse tartıştığımız konunun özünde sağlam bir şüphe olunca, konuşmamak imkânsız hale geliyor.
Bakan Avcı Kent Bahçesi deyince de, ister istemez bu şüpheler kendine fışkıracak yepyeni bir mecra buluyor. Meydan mı, Kampus mu, Bahçe mi diye farklı düşünceler hâsıl oluyor insanda.
Diyeceksiniz ki bu alan bahçe olursa rantlaşmayacak daha ne istiyorsun? Haklısınız da… “Ama bırakın bu bahçe nasıl bir bahçe olacak?” Diye sorgulama hakkımızda olsun.
Bahçe olunca içinde küçükte olsa binalar, büfeler olmayacak mı? Bunlar rant olmasa bile yapılaşma değil mi? Ve gerçekten meydana mı, bahçeye mi daha fazla ihtiyaç duyuyoruz?
Velev ki bundan 5, 10 sene sonra burada zaten bir iki yapı var. Bunun yanına da bir yapı inşa edelim diye bu yapılar emsal teşkil edecek olursa, o zaman şimdi ki iktidar temsilcilerini arayıp bulma, bu durumun hesabını sorma garantimiz var mı?
Bir de maliyeti daha az ve tartışmaları sonlandıracak dümdüz bir alan, içine hiç bir yapı olmadan düzenlenecek veya illa yapı olacaksa mevcut stadyumun bir kısmı ve çim alanının yer aldığı bir meydan yapmama inadı nedendir diye sorsak kötülük mü etmiş oluruz bu şehre?
Miting yapacak, konser düzenleyecek, mezuniyet törenleri yapacak, fuar çadırları kuracak bir alana ihtiyaç duymak muhalefet olarak algılanıyorsa vay halimize. Demek ki çocuklarımızın geleceğini düşünmek bile siyasi bir hamle gibi geliyor kimilerine.
Bu konuda vatandaşın istediğini yapıyor olmak çözüm değil. Emin olun bu konuda işi uzmanlarına bırakmak, vatandaşa sormaktan daha sağlıklıdır. Mimarlar odası, İnşaat Mühendisleri odası, Jeoloji mühendisleri odası, Şehir plancıları yani Eskişehir’de yaşayan uzmanlar, kanaat önderleri bir araya gelerek bu konuda en sağlıklı projeleri üretebilirler ve ortaya çıkan projeler arasından vatandaşlar oylama yaparak daha sağlıklı bir meydana kavuşabiliriz.
Çünkü bu alanla ilgili düşüncesi sorulan herkes kendi bireysel fantezi ve beklentileri üzerinden cevaplar veriyor. Kimse şehrin 20, 30 sene sonrasını düşünerek, uzman bir görüş bildiremez ve elimizde iyi değerlendirme imkânına sahip olduğumuz çok fazla alan yok.
“Hiç bir şey yapamıyorsak bile altını tamamen otopark yapalım, en azından altı otopark olunca üstüne kimsenin bina yapamayacağından emin oluruz değil mi?”
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...