Arif Anbar yazdı
Eskişehir’in bir numaralı gündem maddesi, verimli tarım arazilerimiz üzerine kurulması planlanan kömürlü termik santral.
Kent dinamikleri, zaman zaman başka şehirlere kurulan termik santralleri incelemek ve santralle ilgili bir kanaate varmak üzere seyahatler düzenliyor; teknik adamların, sivil yurttaşların ve gazetecilerin görüşlerini alıyor.
*
Bahsettiğim inceleme seyahatlerinden bir tanesi de geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi.
Söz konusu geziye Odunpazarı Kent Konseyi öncülük etti, Odunpazarı Belediyesi destek verdi.
*
Zonguldak’ın Kilimli İlçesine bağlı Çatalağzı Termik Santrali, mimarlar ve kimya mühendisleri, ticaret ve sanayi odaları temsilcileri ile gazeteciler tarafından incelendi.
*
Benim termik santrale ilişkin görüşlerimi zaten biliyorsunuz. Bugüne kadar onlarca yazı kaleme aldım. O nedenle bir kez daha laf kalabalığı yapmak istemiyorum.
Bunun yerine orada konuştuğumuz yerli halk ve kent yöneticilerinin görüşlerini aktarmanın çok daha faydalı olduğunu düşünüyorum.
*
Başlayalım…
*
HER ŞEY YOK OLDU
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir: “Buradaki termik santraller her gün çalışıyor, milyonlarca partikül şehre yayılıyor. Çevreye zarar veriyor. Kanser hastalığı arttı. Kestanemiz yok oluyor, sebzelerimiz yok oluyor. Cevizlerimiz yok oldu. Meyve ağaçlarımız yok oldu. Yok olmaya devam edecek. Çiftçilik kalmadı.”
*
BÜROKRATLAR HALKTAN YANA OLMUYOR
Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün: “Sizler termik santralle ilk defa karşılaşacaksınız. Çatalağzı’nı laboratuvar gibi gezip ne olduğunu gözlerinizle gördünüz. Maalesef her şey ÇED raporlarındaki gibi değil. Maalesef Türkiye’de yaşadığımız gerçekler bunlar. Devletin mekanizması ve bunu yönlendiren bürokratlar hiçbir zaman halktan yana olmuyor, güçten yana oluyor. Burada benim yaşam alanım var, yukarıdan adam geliyor kuruyor santrali. Herkesi zehirliyor. Nerede demokrasi ve insan hakları? Bu da hava kirliliğine neden oluyor, eğer Eskişehir’de termik santral kurulursa sizin ileriki süreçte yaşayacağınız en önemli sorun kül sorunu olacak. Atığı nereye toplayacaksınız? Bu büyük bir sorun.”
*
ÖLÜ BİR ŞEHİR GİBİ
Yaşanabilir Zonguldak Platformu sözcüsü Ahmet Öztürk: “Bizim insanlarımızı yıllarca kandırdılar. Kömürle gurur duymalarını sağladılar. Santrallerle ve maden ocaklarıyla birlikte istihdamın gelişeceğini söylediler. Ve yöre halkını bir şekilde ikna ettiler. Biz çok mücadele ettik ancak o günlerde halkımızı ikna etmekte oldukça güçlük çektik. Şimdi Zonguldak’ın hali ortada. Ölü bir şehir gibi. İnsanlarımızın hali ortada. Kanser vakaları arttı ancak bilimsel verileri ortaya koymuyorlar. Zonguldak halkı çok sigara tükettiği için kanser vakalarına rastlanıyor diyorlar.”
*
Yerli halktan Hüseyin Akbaba: “Burada herkes hasta. Herkes kaçmaya çalışıyor. Biz burada kaldık. Siz kurtulun evlatlar.”
*
Yerli halktan Fatma Aktaş: “Çamaşırlarımızı asamıyoruz, külden bıktık. Kimse bizimle ilgilenmiyor, KOAH diye bir hastalığı santral kurulduktan sonra öğrendik. Kanseri de öyle.”
*
ESKİŞEHİR’E TERMİK SANTRALİ YAPTIRMAYACAĞIZ
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: “Hep birlikte gördük ki, buradaki olumsuzluk düşündüğümüzden de fazla. Hayat durmuş, çevre kirliliği hat safhada. Kimse mutlu değil. Neden? Sadece birileri para kazansın diye. Halkın sağlığını düşünen yok. İnsanlar hastalıktan kırılıyor, tarım bitmiş, nefes alınmıyor… Herkes memleketinden kaçmaya bakıyor. Ama öyle bir tezgah kurulmuş ki, sağlık durumlarını araştıran şirketi, doktorları, bilim adamlarını bile enerji firmaları fonlar olmuş. Her şeyi güllük gülistanlık gibi göstermeye çabalıyorlar. Buna Eskişehir’de izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz. Ben bu konuda hemşerilerime güveniyorum. Asla pes etmeyeceğiz. Eskişehir’e termik santrali yaptırmayacağız.”
*
Evet…
İncelemeye gittiğimiz Çatalağzı Termik Santralinin, Zonguldak’ın doğasına ve insanına etkilerini kent yöneticileri ve yöre halkının aktarımından öğrendiniz. Buna paralel olarak Kazım Kurt’un inceleme sonrası yaptığı yorumu da okudunuz.
Takdiri size bırakıyor, MIH sütunlarını bugünlük kapatıyorum.