Türkiye'de 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi ile ilan edilen Olağanüstü Hal Döneminde, 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediye başkanlıklarına “kayyum” atanmasına olanak sağlayan uygulamaya geçildi.
Türkiye'de 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi ile ilan edilen Olağanüstü Hal Döneminde, 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediye başkanlıklarına “kayyum” atanmasına olanak sağlayan uygulamaya geçildi.
Belediye Kanunun 45., 57. ve geçici 9. maddesi ile yapılan değişikliklerin özetle içeriği şöyle:
- “Belediye başkanı, başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması, tutuklanması, kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde İçişleri Bakanı görevlendirme yapabilir. Görevlendirilecek kişide seçilme ehliyetine sahip olma dışında herhangi bir kriter aranmaz.”
- “Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma açılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir.”
2016 yılından itibaren 160 kez kayyım ataması gerçekleşti.
Son bir hafta içinde de CHP’li Esenyurt, DEM Parti’li Mardin Büyükşehir, Batman ve Halfeti belediyelerine kayyım atandı.
Burada sıkça eleştirilen konu terör ile iltisaklı veya başkaca bir şüpheli durum görülen belediye başkanlarının görevden alınmasının ardından kayyım olarak vali veya kaymakam atanması yerine belediye meclis üyelerinin arasında yapılacak seçimle bir üyenin başkan olarak göreve gelemiyor olması.
Yani seçmen iradesine darbe vurulması.
Bu, olayın görünen yüzü…
İddialara göre görünmeyen yüzü ise…
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ezber bozan terör örgütü PKK’nın ele başı Öcalan çıkışı ile Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan’ın yeniden bir Kürt açılımı sürecine tabanlarından gelen tepkiler…
Anayasa değişikliğini Meclis’te halletmek istediği görülen Cumhur İttifakı’nın DEM Parti ile olan diyaloğundan istenilen sonucun çıkmaması…
Halk nezdinde terör ile CHP’yi ilintilendirme çabası, bu konuda DEM Parti’nin yanında gösterme uğraşı…
Haziran 2015 seçimlerindeki mağlubiyetin bir benzerinin yaşanabileceğine olan inancın artması…
Hasılı…
Türkiye’de demokrasi size sunulan kadar…
Fazlasını arayanlara ise vatan haini veya terörist yaftası hazır!
Ayşe Ünlüce’nin yoğun mesaisi
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Türkiye Belediyeler Birliği (TTB) Encümen üyesi olarak son günlerde yoğun bir mesai içinde.
Fransa’nın Starzburg kentinde 17 Ekim’de gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Genel Kurulu’nda ülkemizi temsil eden Ünlüce, cuma günü CHP’li Esenyurt Belediyesi’ne kayyım atanmasına tepki amacıyla partisince İstanbul’da düzenlenen protestoya katılmayı da ihmal etmedi.
Dün Ankara’da düzenlenen İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu toplantısında Encümen üyesi olarak TBB’yi temsil eden Ünlüce, bugün de TBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun olağanüstü toplantı çağrısı üzerine Ankara’ya gidecek.
Yoğun Eskişehir mesaisine rağmen TTB Encümen üyesi sıfatıyla şehir ve ülke dışındaki görevlerini de ihmal etmeyen Ünlüce, her yere yetişiyor, arı gibi çalışıyor.
Kendisine kolay gelsin diyoruz.
Bilim ve Demokrasi Işığında Yükseköğretim…
CHP Eskişehir İl Başkanlığınca yarın Eskişehir’de düzenlenecek “Bilim ve Demokrasi Işığında Yükseköğretimi Yeniden Düşünmek” konulu eğitim zirvesine CHP lideri Özgür Özel de katılacak.
Yakın zamanda Anadolu ve Eskişehir Osmangazi üniversitelerinde kendilerini alim sanan bazı yobazlar tarafından verilen sözüm ona konferansların hemen ardından CHP İl Örgütünün yükseköğretimle ilgili bu etkinliği düzenlenmesi isabetli olmuş.
Neden mi?
Çünkü çağdaş, modern ve uygar kent Eskişehir’de bilim yuvası olması gereken üniversitelerin bu işleri bırakalı çok oldu.