Kavga zarar verir

Sadi Seda yazdı

10 Temmuz 2015 00:11
A
a
Sütiş Eskişehir
Dün Esnaf Sarayı önünde CHP’nin Odunpazarı İlçesi eski Başkanı Erdal Çakıcıer ile karşılaştık. Bu vesile ile 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra ilk kez yüz yüze görüşme fırsatımız oldu.

CHP’nin emektarlarından olan Çakıcıer ile Esnaf Sarayının önündeki bankta yarım saate yakın sohbet ettik.

Erdal Çakıcıer lise yıllarından itibaren siyasetin içinde. SODEP, SHP ve CHP’de siyaset yaptı. 1987’de, 28 yaşında SHP’nin Merkez İlçe Başkanı oldu. 1995 genel seçimlerinde milletvekili aday adayı oldu. 2010’da Odunpazarı İlçe Başkanlığına aday olup Halil Bilici’ye karşı seçimi kaybetti. 2012’de Halil Bilici ve Hasan Eröksüz’ün de aday olduğu kongrede CHP Odunpazarı İlçe Başkanı oldu.

Particiliği tartışılmaz. İki dönemdir milletvekili adayı olmasına rağmen seçilecek bir sırada olamadı. Buna rağmen partisine küsmeden,’seçilecek yerde olmasam da partimin başarısı önemli’ diyerek bir veya ikinci sıra adayıymış gibi koşuşturdu.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde milletvekili listeleri açıklanır açıklanmaz, birçok CHP’li listelere tepki göstermek için Genel Merkez’e gidip,’ön seçim istiyoruz’ diye bağıranların arasında olmadı.

‘Parti içi demokrasiden yanayım. Her zaman ön seçimi savundum. Ancak milletvekili aday adayı olan tüm arkadaşlar, genel merkezin adayların merkez tarafından belirleneceğini biliyordu. Buna rağmen aday oldular. Daha sonra listeye giremedik diye küsmeleri doğru değil. Ben genel merkezin yaptığı sıralamaya saygı gösterdim. Listelerin değişmeyeceğinden adım kadar da emindim’ dedi Çakıer.

 

‘BİR BİRİMİZE KENETLENMELİYİZ’

Son günlerde CHP içerisinde yaşananları nasıl karşıladığını, üç belediye başkanın aralarını açmak için çaba gösterilmesini doğru bulup bulmadığını da sordum.

         “Sadi Bey, 1946’dan bu yıla kadar CHP Eskişehir’de ilk kez birinci parti oldu. 2011’de yapılan milletvekili seçimlerinde AK Parti 221,437, CHP ise 178,565 oy almıştı. AK Parti’nin CHP’den 42 bin 872 fazla oyu vardı. AK Parti 3, CHP 2 milletvekili çıkarmıştı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde CHP yaklaşık 43 bin oy farkını kapatıp üzerine 18 bin civarında ekleme yaptı. 7 Haziran’daki seçimlerde CHP oyunu 61 bin civarında artırdı. Bu büyük başarı.. Diyorlar ki 7 Haziran 2015 seçimlerinde Eskişehir’de 100 bin yeni seçmen oy kullandı. Bu 100 bin yeni seçmenden 40 bininin CHP’ye oy verdiğini düşünüyorum. AK Parti’nin 2011 seçimlerindeki oyu 221,437 idi. 7 Haziran da ise 190 bin civarında oy aldı. Yaklaşık 30 bine yakın kaybı var. 30 bin oyun 20 bine yakını CHP’ye gelmiş. CHP 7 Haziran seçimlerinde Eskişehir’de bir önceki seçimlere baktığımızda 61 bine yakın oyunu artırıp 2 olan milletvekili sayısını 3’e çıkarmış ise bu büyük başarı. Bu başarıyı kutlayacağımıza birileri CHP’nin içine çomak sokarak karıştırmaya çalışıyor. Belediye Başkanlarının arasına nifak sokmaya çalışıyorlar. Bu 60 binlik oy farkını bir sonraki seçimlerde korumak önemli. Bunun için biz bir birimize kenetlenmeliyiz.”

 

         “YENİ YÖNETİM SEÇİMLE GELMELİ”

         Erdal Çakıcıer’e,’en geç iki ay içerisinde örgüt seçimleri yapılacak. Bu aşamada mevcut il yönetimin görevden alınmasına nasıl bakıyorsun?’ diye sordum.

         ‘Sadi Bey 7 Haziran seçimlerinde üç belediye başkanı, il ve ilçe örgütleri ve milletvekili adayları uyum içerisinde çalıştılar. Bu süreçte ufak tefek kırgınlıklar yaşansa da, bu kazanılan seçim zaferinden sonra unutulmalı. Ben mevcut yönetimin görevden alınmasının doğru olmayacağını düşünüyorum. İl Yönetimini görevden alırsanız atanacak yeni yönetim 45 gün içerisinde seçim yapmak zorunda. 45 günlük için mi atanacak yeni yönetim. Tekrar ediyorum. Yıllar sonra kazanılan bu başarının korunması önemli. Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak? Bunu bugünden kaşımanın anlamı yok. Daha bu köprünün altından çok sular akar. Büyükşehir, Odunpazarı, Tepebaşı Belediye Başkanları, yeni seçilecek il ve ilçe örgütleri birlik beraberlik içerisinde çalışırsa, 2019 da iki seçim birden yapılacak. Belediye ve Milletvekili seçimlerinde 2014 ve 2015’de yakaladığımız başarıyı korumak istiyorsak kavga değil, el ele, gönül gönüle olalım. Bir birimizi eleştirerek, birilerinin istediği kavga ortamına girersek 2019’da 2014-2015 seçimlerindeki başarıyı yakalayamazsak hepimiz üzülür, pişman oluruz. Ama iş işten de çoktan geçmiş olur.”

         Erdal Çakıcıer haklı. Daha bir ay önce bir seçim zaferine imza atmış. Üç belediye başkanlığından sonra, üç milletvekilini de kazanan CHP’liler birilerinin kazdığı tuzağa düşmeliler.

        

Seyitgazi Caddesi ne oldu?

Yenikent Mahallesi’nden Seyitgazi yolu üzerindeki eski şehir çöplüğüne uzanan iki kilometrelik yoluna sürücüler,’ölüm yolu’ adını vermişlerdi. Yenikent Mahallesi, Ihlamurkent, Vadişehir ve Üniversite Evlerinde bulunan 15 bine yakın konutun şehir ile bağlantısını sağlayan cadde.

Yıllardır genişletilmesi gündeme gelmesine rağmen, kimse gıkını çıkarmadı. Yol üzerinde meydana gelen kazaları görmezden geldiler. 27 Ekim 2014 tarihinde AK Parti Milletvekili Salih Koca’nın yaptığı açıklamaya kadar.

Bu tarihte Salih Koca, parti binasında düzenlemiş olduğu basın toplantısında, Yenikent ile Asri Mezarlık arasındaki 2 kilometrelik mesafenin düzenlenerek, duble yol olacağının müjdesini vermişti. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’dan söz aldığını aktaran Koca, “Yolun şehir ile bağlantısı olan kısmında sorunumuz vardı. Yenikent ile Asri Mezarlık arasındaki yaklaşık 2 kilometrelik kısımda çok ciddi trafik kazaları oluyor. Bu kısım Asri mezarlık hattını bağlayan bir yol. Yine Seyitgazi, Kırka Afyonkarahisar hattına bağlantı sağlayan bir yol. Yaklaşık 8 bin konuta bağlantı sağlayan bir bölüm, Kalabak tesislerinin olduğu ve şehrin tamamının içme suyunun taşındığı yol, yine çöp döküm sahası nedeniyle çöp kamyonlarının kullandığı ve çöp döküm sahasına ulaşımı sağlayan bir bölüm ve belediyenin asfalt tesislerinin olduğu, Üniversite Evlerinin olduğu ve cezaevine ulaşımı sağlayan bir bölüm. Bu 2 kilometrelik yolun yapılması, duble yol yapılması için bakanımızla geçen hafta görüştük. En kısa zamanda başlayarak yapacağız. Tam başlangıç yeri Kalabak Camisi’ne varmadan çift şeritte yol bitiyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız talimatlarını verdi. İnşallah en kısa zamanda yapıp Eskişehir’in hizmetine açacağız. Seyitgazi yolu üzerinde yer alan 2 Km’lik bu bölümün çevre yolunda 30 noktada eksik iş ve imalatların tamamlanması için 19 Ağustos 2014 tarihinde yapılan ve değerlendirme süreci tamamlanmak üzere olan ihaleye %20 iş artırımı yoluyla dahil edilerek yapılacak. Böylece ayrı bir ihale yapılmadan yol yapım işinde zamandan da tasarruf sağlanacak’ demişti.

Bu sözün üzerinden nerede ise 10 ay geçti. Bir çalışma başlamadı. Çarşamba günü teravi namazı için gittiğim Kalabak Camiinin çıkışında camii cemaati önüme geçerek,’Sadi Bey bizim yolumuz ne zaman başlayacak. Milletvekili Salih Koca söz vermişti. Sizin haberiniz vardır’ diye sordular.

         Kalabak Camii cemaati, yolun genişletilmemiş olmasından duydukları rahatsızlığı gündeme getirdiklerinde, benim de bilgim olmadığı için cevap veremedim.

         Buradan AK Parti Milletvekili Salih Koca’ya soruyorum.

         ‘Seyitgazi Caddesinin genişletilmesi konusunda yapılan çalışmalar ne durumda. İhalesiz yapılacaktı. Ulaştırma Bakanı ile yapmış olduğunuz görüşmenin üzerinden de 8 ay geçti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan’dan söz aldığınızı, yolun yapımına kısa süre içerisinde başlanacağını gündeme getirmiştiniz. Seyitgazi Yolundaki çalışmalara bu yıl içerisinde başlanacak mı?”.

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi