Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Anadolu’nun kültür ve sanat başkenti olarak nitelenen Eskişehir ile bugüne kadar 5 Türk Cumhuriyeti ülkesi ‘kardeş şehir’ anlaşması yapmışlardı.
Türk Cumhuriyeti ülkelerinden Kırgızistan’ın Celalabad Bölgesi, Tataristan’ın Kazan, Kırım Özerk Cumhuriyeti Sudak (Cydak), Özbekistan’ın Semerkent ile yine Kazakistan’ın Oral Şehirleri ile kardeş olundu.
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti hazırlıklarını sürdüren Eskişehir, Türk Dünyası şehirleri ile ilişkilerini güçlendiriyor. Kazakistan'a giden Vali Dr. Kadir Koçdemir, Kazakistan'ın Karaganda Eyaleti Valisi Abilgazı Kusainov ile Eskişehir ve Karaganda arasında kardeş kent ilişkisi kuran anlaşmayı imzaladı.
2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını taşıyacak olan Eskişehir, Türkçe konuşan ülkeler ile arasındaki sıcak ilişkiyi giderek artırıyor.
Büyükşehir Belediyesi ile Valilik 5 Türk Cumhuriyeti ülkeleri ile kardeş. Büyükşehir Belediyesi’nin diğer kardeşleri de var.
Abhazya’nın Gudauta, ABD’nin Newjersey Eyaletinin Paterson, Avusturya’nın Linz, Güney Kore’nin Paju Belediyesi, Çin’in Jiangsu Eyaletinin Changzhou Şehri, Belçika’nın Valon Bölgesinin Namur Kenti ile Türkiye’den Bodrum.
Bunlar sadece Büyükşehir Belediyesi ile Valiliğin anlaşma yaptıkları kardeş şehirler. Bunlara Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri’nin de yapmış oldukları ‘kardeş şehir’ anlaşmalarını eklersek isek sayı 10 olmasa bile, yaklaşmıştır.
İmzalanan ‘kardeş şehir’ protokolleri ile hedef Eskişehir ve kardeş şehirlerinin halkları arasında kalıcı bir dostluk ve işbirliğine katkıda bulunarak eğitim, kültürel ilişkiler ile enerji sektöründe bilgi ve teknoloji paylaşımını geliştirmeyi, iki taraf arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkileri sağlamlaştırmayı, karşılıklı yatırımları arttırmayı ve Türk Dünyası’na örnek olacak uygulamaların hayata geçirilmesi.
Bunun için 2013 yılı çok önemli bir fırsat olacak Eskişehir için.
Türk Dünyası Kültür Başkenti çerçevesi içerisinde kardeş şehir anlaşması yaptığımız özellikle Türkçe konuşan ülkeler ile aramızdaki dostluk bağları daha da güçlenecektir.
Büyükşehir Belediyesi ile Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyeleri de 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerine kardeş oldukları diğer ülkeleri de davet ederlerse, bu ülkelerle de dostluk, kardeşlik bağlarımız da kuvvetlenmiş olur.
*--*******
Haydar hoca, editörler listesine atandı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, ülkemizin içinde bulunduğu enerji sorununun aşılması için çok önemli çalışmalara ve projelere imza atan bir öğretim üyesi. Uluslar arası ve ulusal alanda tanınan Prof. Dr. Haydar Aras, Science Citation Index (SCI)’te taranan “The Scientific World Journal” isimli dergide Editörler listesine atandı. Atamada Prof. Dr. Haydar Aras’ın uluslar arası makaleleri, diğer bilim insanları tarafından da 200’ün üzerinde bilimsel çalışması da referans alınmış.
Eskişehir’de yetişmiş bir öğretim üyesinin Uluslararası bilimsel camia tarafından böylesine önemli bir göreve taltif edilmesiyle Eskişehir adına gururlandık. Prof. Dr. Haydar Aras hem mevcut hem de bir önceki Enerji Bakanı tarafından ülkemizin enerji planlarının yapıldığı çekirdek toplantılara bizzat birinci elden davet edilerek, ülkemizin enerji sorununu aşabilmemiz için çok önemli katkılar koyan ve tanınan bir isim. Prof. Dr. Haydar Aras son olarak Kızılcahamam’da gerçekleştirilen Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Danışma Kurulu Toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın özel daveti üzerine katılarak, ARGE sektöründe moderatör olarak seçilmişti. Haydar Hoca, Arge sektörü ile ilgili hazırladığı raporu Bakanlık yetkililerine yakın bir zamanda teslim etti. Prof. Dr. Haydar Aras, Arge sektörü moderatörü olarak hazırladığı raporda, sektörün önümüzdeki 20 yıllık süreçte izleyeceği metodu ortaya koymuş. Aldığım duyumlara göre, bu raporun yansımalarının önümüzdeki günlerde ulusal bir toplantıyla kamuoyuna duyurulacakmış.
Haydar Hoca’yı kutluyorum.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...