İYİ Parti ne yapacak?

Seçimlerden umduğunu bulamayan İYİ Parti olağanüstü Kurultay kararı aldı. Partinin Genel Başkanının ve Genel İdare Kurulu’nun belirleneceği kurultayın Haziran ayında yapılması bekleniyor. 

5 Nisan 2024 09:25
A
a
Sütiş Eskişehir
Seçimlerden umduğunu bulamayan İYİ Parti olağanüstü Kurultay kararı aldı. Partinin Genel Başkanının ve Genel İdare Kurulu’nun belirleneceği kurultayın Haziran ayında yapılması bekleniyor. 
Şimdi İYİ Partilileri 3 aylık yoğun bir mücadele bekliyor. Aralarında Eskişehir’in de bulunduğu teşkilatlarda yeni yönetimler oluşabilir. Ancak bütün bunların olabilmesi için önce Ankara’daki Kurultayın neticelenmesi gerekecek.
Her ne kadar Genel Başkan Meral Akşener istifa etmese de yeniden aday olacağını da açıklamadı. Muhtemelen gelişmeleri değerlendirerek adım atmayı planlıyordur. Parti içerisinde Genel Başkan olmayı yüreğinden geçirenlerin de gelişmelere göre adım atacaklarını tahmin ediyorum.
Parti içerisinde şimdiden telefon trafiği başladı ve herkes Kurultay için kolları sıvadı.
Özetlemek gerekirse önümüzdeki üç ay İYİ Parti açısından çok ciddi gelişmelere gebe olabilir. Bakalım taşlar nasıl yerine oturacak. Bekleyip göreceğiz…

AK Parti’nin tek çıkar yolu

Kim ne derse desin Türkiye’de seçimlerin kaderini, ekonomik krizin altında inleyen milyonlarca vatandaşımız belirledi. Yerel seçimlerin kendine göre dinamikleri var. Elbette yerel seçimlerin adaylar seçimi olduğunu biliyoruz. Ancak bu seçimlerde ekonomik kriz, adayların önüne geçti. Dolayısıyla seçimleri kaybeden özellikle de AK Partililer, bunun kendi başarısızlıklarından değil de, ülkenin genel durumundan olduğunu unutmamalılar.
Şimdi herkesin dilinde şu soru var; şimdi ne olacak?..
AK Parti 22 yıllık iktidarının en kötü sonuçlarını aldı. Üstelik pek çok yerde seçimlere MHP ittifakıyla girmişlerdi. Üstelik ufukta ekonomik krizin geçeceğine ilişkin bir umut yok. Ekonomistler işlerin daha da kötüye gideceğinden eminler. Vatandaş da krizin geçeceğinden umutsuz.
Bu durumda erken seçimin konuşulması çok normal. Ancak bana kalırsa Türkiye’de erken seçim olmaz. Çünkü hükûmeti erken seçime zorlayacak bir muhalefet gücü yok. Elbette CHP çok kuvvetlendi. Ancak erken seçime belediye başkanları karar vermiyor. Erken seçim TBMM’nin alacağı bir kararla olur. Bu koşullar altında da hükûmet erken seçime gitmez. Önündeki 4 seneyi kullanarak ekonomiyi düzeltmeye çalışırlar.
Öte yandan Tayyip Erdoğan’ın da bir daha Cumhurbaşkanı olması anayasaya göre mümkün değil. Bunun için Anayasayı değiştirmek lazım. AK Parti – MHP ittifakı bu konuda DEM Partisi’nin kapısını çalabilir. Fakat DEM Partisi’yle yakınlaşmak, küskün AK Parti seçmeninin partiden iyice uzaklaşmasına neden olur. Ayrıca DEM Partisi’nin de AK Parti’yle ittifaka sıcak bakacağını zannetmiyorum. 
Tabii bir ihtimal daha var; o da 2028 seçimlerinden bir sene önce erken seçime gitmek. Bu durumda Sayın Erdoğan bir kere daha Cumhurbaşkanlığı’na aday olabilir.
AK Parti’nin önünde iki seçenek bulunuyor. Ya Cumhur ittifakına İYİ Parti veya DEM Partisi’ni alacaklar, yada sandığa gitmeyen küskün seçmenlerinin gönlünü alacaklar. AK Parti açısından en iyi yol bu ikinci yol. Dolayısıyla AK Parti’nin tek çıkar yolu küskün seçmeniyle barışmak.
Tabii bunun gerçekleşmesi için de ekonominin düzeltilmesi gerekiyor…
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi