İYİ Parti’de neler oluyor?

Hep AK Parti ile CHP’nin kongre sürecine ilişkin bilgi paylaşımı ve değerlendirme yapacak değiliz…

21 Ocak 2020 09:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Hep AK Parti ile CHP’nin kongre sürecine ilişkin bilgi paylaşımı ve değerlendirme yapacak değiliz…
 
*
 
Bugün biraz da İYİ Parti’nin kongre sürecine ilişkin bilgi paylaşımı yapacak, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu’ndan aldığım görüşü sizlere aktaracak ve birtakım değerlendirmelerde bulunacağım.
 
*
 
Başlayalım…
 
*
 
İYİ Parti kurulalı çok uzun bir süre olmadı; buna rağmen Türkiye ve Eskişehir’deki teşkilatlanma çalışmaları hiç de fena değil.
 
*
 
Öyle ki, son genel seçimlerde Eskişehir’de MHP’den daha çok oy aldı ve bir de milletvekili çıkardı.
 
*
 
Ancak 31 Mart yerel seçimlerinde bekleneni veremedi; bunu, o dönemde Eskişehir teşkilatının başında bulunan isimlerin politikayı iyi okuyamamalarına bağlıyorum.
Pazarlık anlamında CHP’ye pek direnemediler!
Direndikleri, fakat direnmemeleri gereken belki de tek yer Odunpazarı’ydı; gelin görün ki Odunpazarı’nda ittifakın bozulmasına neden oldular, ortalığı allak bullak ettiler, seçmenin kafasını karıştırdılar.
Sonuçta, İYİ Parti’nin aday çıkarması AK Parti’ye mi yaradı yoksa CHP’ye mi, bu konuda hala kafa karışıklığı devam ediyor.
Zira yerel seçim sürecini yöneten ve tüm okların hedefi haline gelen dönemin İl Başkanı Ramis Tunca, görevinden istifa etti.
 
*
 
Her neyse…
 
*
 
Şimdi, İYİ Parti yeni bir kongre sürecine girdi.
Her partide olduğu gibi İYİ Parti’nin amacı da, kongre sürecinin sonunda, yerel seçimde moral kaybeden teşkilatı toparlamak, daha güçlü ve daha güvenilir bir hale getirmek.
Bu anlamda parti önemli bir adım attı ve delege seçimlerini ‘çarşaf liste’ yöntemiyle gerçekleştirdi.
Bunun anlamı şu: Daha fazla katılım, daha fazla seçme seçilme hakkı ve dolayısıyla daha fazla demokrasi!
Ve söz konusu delege seçimleri sükûnet içerisinde geçti, partiyi yıpratacak herhangi kavga-gürültü çıkmadı.
 
*
 
Bu noktada, delege seçimleri sonucunda dikkat çeken bir unsur var.
Nedir o?
Şöyle anlatayım…
İYİ Parti’nin eski İl Başkanı Ramis Tunca, kongrede il başkan adayı olmak istiyor.
Ancak gelin görün ki ne Ramis Tunca, ne de ‘çekirdek ekip’ denen çevresindeki isimler, kendi mahallelerinden delege dahi seçilemedi!
Bu da gösteriyor ki parti üyeleri, Tunca’yı pek de tutmuyor.
 
*
 
Diğer yandan Kurucu Tepebaşı İlçe Başkanı ve şuan mevcut İl Başkanı olan Mehmet Ektaş da, bir kez daha aynı göreve talip, yani il başkan adayı.
Aldığım bilgiye göre seçilen delegelerin çoğu, Mehmet Ektaş’ı destekleyen isimler.
Bu da gösteriyor ki Ektaş, hem Tepebaşı İlçe Başkanlığı döneminde, hem de İl Başkanı olduğu süre boyunca partililerin güvenini kazanmış.
 
*
 
Bir il başkan adayı daha var…
Kurucu il yönetimi içerisinde yer alan İsmail Koca’dan bahsediyorum.
Neyse ki kendi mahallesinden delege seçildi.
İştahlı bir isim ve il başkanı olarak partisine hizmet etmek için çalışmalar yürütüyor.
 
*
 
İYİ Parti’de devam eden kongre sürecine ilişkin şuan için ortaya çıkan tabloyu özetle aktardım.
Bu noktada, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu’nun görüşlerine başvurdum.
Arslan Kabukçuoğlu için her ne kadar “Ramis Tunca’yı destekliyor” dense de, Kabukçuoğlu bunu kabul etmedi ve dedi ki: “Her adaya destek veriyorum.”
İl kongresi için şimdilik üç adayın olduğunu hatırlattığımda ise Kabukçuoğlu, bu durumun memnuniyet verici olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Çok adayın çıkması iyi bir şey. Keşke daha çok aday çıksa. Taliplerin ve partiye hizmet noktasında rekabetin çok olması demek, demokrasinin güçlenmesi için önemli.”
 
*
 
Evet…
İYİ Parti’de son durum bu…
Şimdi sırada il ve ilçe kongreleri var.
15 Şubat’ta Tepebaşı İlçe Kongresi yapılacak.
16 Şubat’ta Odunpazarı İlçe Kongresi gerçekleşecek.
22 ve 23 Şubat tarihlerinde dış ilçe kongreleri olacak.
22 Mart tarihinde yapılacak il kongresiyle, süreç sona erecek.
 
*
 
Bugünkü tabloya göre, mevcut İl Başkanı Mehmet Ektaş büyük ölçüde avantajlı görünüyor.
Tabii seçim bu, iki ay içerisinde her şey olabilir; ibre terse de dönebilir.
Ancak eğer Mehmet Ektaş bugünkü avantajını kongreye kadar koruyabilirse, diğer iki aday seçime girmekten bile vazgeçebilir veya birleşebilir ya da başka bir formül üzerinde düşünebilir.
 
----------
 
NOT: İYİ Parti, dış ilçelerde delege seçimi yapmadı. Çünkü siyasi partiler kanununa göre 400 üyeden az olan yerlerde, delege seçimi yapılmıyor. Bu nedenle dış ilçelerde bulunan tüm üyeler, kendi ilçesinin kongresinde oy kullanabilecek. Mesela Sivrihisar İlçe Kongresinde, İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanlığına üye olan herkes kongrede oy hakkına sahip olacak.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Osman HERDOĞAN 21 Ocak 2020 18:51

Sayın ANBAR, kaleminize sağlık gerçekten çok objektif bir yazı olmuş. Sizi, yeni seçilmiş bir delege olarak bu yazınızdaki tarafsızlığınızdan ve su gibi yazınızdan dolayı tebrik ediyorum. Bir Basın Yayıncı olarak da yazınızdaki 2 noktanın öne çıkarılmasını önemsiyorum. 1nci husus: Millet İttifakının tarafı olan İYİ Partinin, CHP'nin son yerel seçimi kazanmasında katkısı büyük olmasına rağmen Eskişehir'de hak ettiği sandalyeleri alamamış olmasıdır ki malumunuz MV seçiminde oy oranı %13.37 dir. 2nci husus ise: Odunpazarı Belediyesi yerel seçimlerdeki İYİ Parti adayımızın seçime girmesinin aslında CHP'ye yaradığının inkar edilemez bir gerçeği yansıtmasına rağmen, mevcut Sayın Başkanın bu durumu halen şahsına yönelik algılayıp, bahse konu yeni yaptığımız bir demokrasi gereği çarşaf listeli, bahse konu SON delege seçimlerimizde , Mümtaz insan Ahmet ATAÇ Başkanımız gibi bizlere yer temini konusunda kolaylık sağlamadığı gerçeğidir.Buna gerek yoktur, birlikte nice güzel işler başarabiliriz..

0 2 Cevap Yaz
Peker 21 Ocak 2020 16:45

31 MART seçimlerinde iyi parti chp yi destekledi . fakat chp iyi partiyi desteklemedi . olay bundan ibaret. mihallıççık bunun en güzel örneği

1 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi