Meslek yaşamımda unutamadığım anılarımdan biri 1990’lı yılların sonuna doğru, Bursa’da TOFAŞ ve OYAK Renault işçilerinin Bursa-Yalova ve Bursa-Mudanya yolunu kapatarak yaptığı eylemdi.
Meslek yaşamımda unutamadığım anılarımdan biri 1990’lı yılların sonuna doğru, Bursa’da TOFAŞ ve OYAK Renault işçilerinin Bursa-Yalova ve Bursa-Mudanya yolunu kapatarak yaptığı eylemdi.
O dönem her iki fabrikada örgütlü Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’nın Genel Başkanı Mustafa Özbek, işçiye verdiği sözü tutmayıp toplu iş sözleşmesinde beklenenin altında bir zamma imza atınca binlerce işçi alanlara çıkmış ve günlerce eylem yapmıştı.
Yakın tarihimizde Zonguldak’taki maden işçilerinin Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Şemsi Denizer’in 1990 yılının sonunda ilk grev önlüğünü giyerek başlattığı genel grevden sonraki en büyük işçi eylemiydi.
Binlerce işçi Türk Metal Sendikası’na tepki göstererek noterler önünde uzun kuyruklar oluşturmuş, sendikalarından istifa ederek DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na geçmişti.
O dönem Ekonomi Müdürü olarak görev yaptığım Bursa Hakimiyet gazetesinin sahibi Celal Sönmez, ricamızı kırmamış ve istifa eden binlerce işçinin oluşturduğu kalabalığın bu eylemini ve istifa sürecini helikopteriyle havadan görüntülememize imkan sağlamıştı.
Noterlerden aldığımız istifa sayılarının doğru olmadığını savunan o dönemki Türk Metal Sendikası Genel Başkan Vekili Özbek Karakuş, gazetemize gelerek doğru haber yapmadığımız savıyla bizi, patrona şikayet etmekle tehdit etmişti.
Tabii ki böyle tehditlere pabuç bırakmamıştık ve patron Celal Sönmez de arkamızda durmuştu.
“Sonra ne oldu?” diye sorarsanız…
Türk Metal Sendikası yöneticilerinin ikna çabaları sonucu DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na geçen işçiler, yeniden birer birer Türk Metal Sendikası’na dönmüşlerdi.
Dün ve önceki gün Eskişehir, uzun süredir görülmeyen önemli işçi eylemlerine ev sahipliği yaptı.
Türk Harb-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak’ın liderliğinde binlerce işçi iş yerlerinden çıkarak Kartal Kavşağı’nda toplandı ve düşük kalan ücretlerinde düzenleme yapılması, özlük haklarının iyileştirilmesi ve kıdemli işçilere gereken özenin gösterilmesi talebiyle Ankara’ya yürüyüş başlattı.
Türkiye’nin dört bir yerinde Milli Savunma Bakanlığı iş yerlerinde örgütlü Türk Harb-İş Sendikası yöneticileri ve işçileri yürüyüş sonucu geldikleri Ankara’da bugün toplu bir açıklama yaparak seslerini duyurmaya çalışacaklar.
Türk Harb-İş Sendikası’na üye 2 bine yakın işçinin bu eylemi Eskişehir’de, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) Eskişehir Bölge Müdürlüğü’nde çalışan yüzlerce işçiyi de harekete geçirdi.
Yüzlerce işçi, TÜRASAŞ’ta örgütlü Demiryol-İş Sendikası ve aynı zamanda Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’a emekçinin hakkını yeterince koruyamadığı gerekçesiyle tepki göstermek amacıyla sloganlar atarak Ulus Anıtı’na yürüdü.
“Ergün bizim hakkımızı savun”, “Ergün istifa”, “Seyyanen hakkımız” “Ergün göreve” sloganları atarak yürüyüşe geçti.
Hasılı…
Artık geçim sıkıntısını iliklerine kadar hisseden, yüksek enflasyon karşısında imzalanan toplu iş sözleşmeleriyle alınan zamların eriyip yok olduğu bir dönümde işçiler alanlara çıktıysa eğer…
Ekonomik yoksunluk ve hayat pahalılığı dayanılmayacak düzeye gelmiş demektir.
Düşük maaşlardan şikayet edip sokaklarda eylem yapan emeklilere, işçiler de katıldı.
Bunlar hiç iyiye işaret değil…
Bu yoksulluk ile hayat pahalılığına karşı ortaya konulan protestolar karşılık bulmaz ve hükümet yetkililerince gerekli düzenlemeler yapılmazsa alanlar kitlesel eylemlerle daha da ısınacak gibi görünüyor.
Benden söylemesi.