İşçiler “Geçinemiyoruz” pankartıyla alanlara iniyor!

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş konfederasyonlarının 9 Temmuz’da düzenledikleri ortak basın toplantısında dile getirdikleri 10 maddelik taleplerine çözüm üretilmeyince alanlara inme kararı aldı.

9 Ağustos 2024 09:20
A
a
Sütiş Eskişehir
Türk-İş, DİSK ve Hak-İş konfederasyonlarının 9 Temmuz’da düzenledikleri ortak basın toplantısında dile getirdikleri 10 maddelik taleplerine çözüm üretilmeyince alanlara inme kararı aldı.

Her konfederasyon “Geçinemiyoruz” sloganıyla farklı şehirlerde mitingler yapmaya hazırlanıyor.

Önce talep edilen konuları hatırlayalım…

1-Vergide adalet.
2- Enflasyonla mücadelede ücret politikası: TÜİK verisine dayalı olarak açıklanan artışlar gerçek durumu yansıtmıyor.
3-Asgari ücret artırılmalıdır.
4- Kamudaki ücret dengesizliği giderilmelidir.
5- En düşük emekli aylığı asgari ücrete yükseltilmeli.
6- Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı.
7- Taşeronların kadroya alınmasında dışarda bırakılan kurum ve kuruluşlarda çalışan taşeron işçiler de kadroya alınmalı.
8- Tasarruf tedbirleri israfı önleme yönünde olumlu olsa da tasarruf adı altında ücret ve sosyal alandaki işçi hakları geri götürülmemeli.
9- İş kazaları ve meslek hastalıklarını önleme için iş koşulları iyileştirilmeli.
10- Çalışma hayatında ayrımcılık sona erdirilmeli, ILO’nun 190 sayılı sözleşmesi onaylanmalı.

Bu mitingler de sonuç vermezse Ankara Tandoğan Meydanı’nda üç konfederasyonun katılımıyla kitlesel bir mitinge imza atılacak.

AK Parti iktidarının hesap edemediği, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı gerçeklikten koparan mevzu; TÜİK eliyle enflasyonu düşük gösterip memur, işçi, asgari ücretli ve emeklilerin maaşlarına gerçek enflasyondan az oranda zam yapılması.

Bir nevi TÜİK’in gerçek dışı enflasyon rakamlarıyla referans ücret olarak kabul edilen asgari ücretin belirlenmesi, özel sektör ve kamu işçileri için toplu iş sözleşme masasına oturulması, buna göre zam pazarlıklarının yapılması.

Yaklaşık 3 yıldır yapılan bu.

Resmen milletin rızkıyla oynandı.

Bugün hayat pahalılığı karşısında çok düşük kalan ücretlerle geçinebilmek imkansız hale geldi.

İşin kötü tarafı…

Bir umut ışığı da yok.

Eskişehir’in artık ilk gündem maddesi altın madeni!

Konu iyi anlaşılsın diye bir hatıramla girizgah yapayım.

2019 yerel seçimleri öncesi Eskişehir’in gündemi Alpu’da kurulması planlanan kömürlü termik santraldi.

Özellikle iktidar AK Parti adaylarının bu konuya nasıl yaklaştıkları merak konusuydu.

AK Parti’nin belediye başkan adaylarına bu konuyu sorduğumda, “Eskişehirlilerin istemediği bir şeyi hayata geçirmeyiz” yanıtını almıştım. 

Bazı AK Parti Eskişehir milletvekilleri enerjinin Türkiye için önemine işaret edip alttan alta termik santral yapımını destekler nitelikte konuşmalar yapsa da…

CHP milletvekilleri, hatta Cumhur İttifakı’nda yer alan MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, büyükşehir başta olmak üzere tüm CHP’li belediyeler ile çevre örgütleri termik santrale karşı kamuoyu oluşturunca, bu proje yargıdan döndü.

Şimdi ise Eskişehir’in bir numaralı gündemi, Tepebaşı’nın Atalan, Mihalgazi’nin de Alpagut Mahallelerinde Cengiz Holding tarafından altın ve gümüş madeni kurulması konusu.

Siyanür kullanılarak çıkarılacak altın ve gümüşün bırakın Eskişehir’e Türkiye’ye bir katkısı yok denecek kadar az.Üstelik doğaya ve bölgeye, yöre halkına vermesi muhtemel zararları da Türkiye’de var olan altın madenlerinin tahribatıyla sabit.

Erzincan İliç’teki altın madeni faciasının üzerinden 6 ay gibi kısa bir süre geçmişken…

Oluşan tepkilerden çekinip yerel seçimlerden önce Cengiz Holding tarafından geri çekilen ÇED raporunun yeniden hazırlanıp 15 Ağustos’ta Alpagut’ta halka anlatılacağı toplantı son derece önemli.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği üyeleri, Alpagut ve Atalan'da halkı aydınlatmak amacıyla broşür dağıttı, bilgilendirici konuşmalar yaptı.

Eskişehir’in en verimli topraklarına sahip, mikroklima özelliği bulunan Eskişehir’in yanı sıra İstanbul ve Antalya’nın sebze ve yeşillik ihtiyacının karşılandığı bölgede kurulacak siyanür kullanımlı altın madeni bölge için büyük risk oluşturuyor.

ESÇEVDER’in açıklamasına göre, projenin gerçekleşmesi durumunda bölgedeki 28 endemik bitki türü, 61 omurgalı tür ve 128 kuş türü gibi zengin biyoçeşitliliğin de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ortaya koyuyor.

Madencilik faaliyetleri sırasında kullanılacak siyanürün, Sakarya Nehri’ni besleyen yeraltı sularına karışması ve bu suların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratması bekleniyor. 
Solunum yoluyla alınan tozlar nedeniyle akciğer hastalıkları gibi sağlık sorunları ise neredeyse kaçınılmaz.
Hasılı…

Artık Eskişehirlilerin ilk gündem maddesi altın madeni.

Herkes ona göre gardını alsın.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi