Eğer Hint filmlerine önyargınız varsa, önyargılarınızı bir kenara bırakın ve Dangal’ı mutlaka izleyin. Baştan sona hiç sıkılmadan izleyebileceğiniz bir film… IMDb’de 8,5’lik puana sahip olan Dangal, 2017’de vizyona girmişti.
Bu hafta sizlere çok sevdiğim bir Hint filminden, Dangal’dan bahsedeceğim. IMDb’de 8,5’lik puana sahip olan Dangal, 2017’de vizyona girmişti. Filminbaşrollerini Bollywood denildiğinde ilk akla gelen aktörlerden Aamir Khan, Sakshi Tanwar ve Fatima Sana Shaikh paylaşıyor. Hindistan’da gişe rekortmeni olan filmin yönetmen koltuğundaysa Nitesh Tiwarioturuyor. Sadece ülkesinde değil dünyanın bir çok bölgesinde izlenme rekorları kıran, bol ödüllü filmi gelin yakından tanıyalım!
GÜREŞ ERKEK SPORU DEĞİLDİR
Eğer Hint filmlerine önyargınız varsa, önyargılarınızı bir kenara bırakın ve Dangal’ı mutlaka izleyin. Aamir Khan’ın başarılı başyapıtlarından biri olan film eski güreşçi olan bir babanın, kendi hayallerini çocuklarıyla gerçekleştirme serüvenini ele alıyor. Mahavir Singh Phogat karakterini canlandıran Khan’ın bir türlü erkek çocuğu olmuyor. 1, 2, 3… derken her seferinde hayallerini erkek çocuğuyla gerçekleştirmek isteyen Phogat’ın umutları yeniden kayboluyor. Fakat kararlı ve hırslı bir karakter olan Phogat, ülke ve dönemin şartlarını bir kenara bırakıp iki kızını da güreşçi olarak yetiştirmeye karar veriyor. Babita ve Geeta isimli iki kız, babalarına saygılarından dolayı seslerini çıkartamıyor. Birçok kesimin ‘güreş erkek işidir’ bakış açısından dolayı baba ve kızlar toplum tarafından eleştirilere maruz kalıyor. Phogat her gün kızlarına oldukça ağır şartlarda antrenman yaptırıyor. Kızlar yapmamak için bahane üretiyor, Phogat bahaneleri ortadan kaldırıyor, kızlarının saçlarını tıpkı bir erkek gibi kesecek kadar ileri gidebiliyor. Zorlu şartlara rağmen kimseye kulak asmayan Phogat’ın kızları güreşçi olarak yetişiyor.
YOK ARTIK!
Phogat filmde yeri geliyor üzülüyor, yeri geliyor kızlarıyla ters düşüyor. Ancak yolundan hiç vazgeçmiyor ve sonunda kızları istediği başarıyı elde ediyor. Film birçok Hint filminde olduğu gibi 2 saat 40 dakikalık bir süreye sahip. Ancak baştan sona hiç sıkılmadan izleyebileceğiniz bir film olduğunu söyleyebilirim. İdealist bir babayı canlandıran Khan, filmde muhteşem bir performans sergilemiş. Öyle ki, izlerken bazen içimden ‘yok artık hiç mi çocuklarına acımıyorsun be adam!’ sesleri geçmedi değil. Okuduğum kadarıyla Khan, bu film için yaklaşık 35 kilogram alıp gerivermiş. Yani fiziksel anlamda da filmle bütünleşmiş. Kızlara gelirsek… İki sempatik yüz, iki sıcak enerji… Aynı zamanda filmin çoğu sahnesi güreş ile geçiyor ve kızlar bu sahnelerin de hakkını veriyor. Yine okuduğum kadarıyla bu ikili 3 bin kişinin arasından bu rol için seçilmiş. Aynı zamanda sosyolojik birçok durumu da gözler önüne seren film ders niteliği de taşıyor. Filmin bana kalırsa eleştirilecek tek noktası, tıpkı Türk filmlerinde olduğu gibi beklenen bir sonla bitmesi. Filmin sonuna kadar fazlasıyla keyifle izliyorsunuz ancak bir yandan da ‘sonu kesin böyle bitecek’ diyebiliyorsunuz. Unutmadan! Yaşanmış bir olayı aktarıyor Dangal… Sanırım filmi üç kere izledim, üçünde de eğlendim. Eğer sizler hala izlemediyseniz mutlaka izleyin derim!