Prof.Dr. Alper Çabuk

İklim meselesi

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

13 Şubat 2017 09:55
A
a
Sütiş Eskişehir
Yanlış anımsamıyorsam 2016 yılı Aralık ayından itibaren tanıtımları başlayan iklim değişikliklerinin Türkiye’deki izlerini inceleyen “İklim Meselesi” belgeselinin başlamasını oğlumla birlikte dört gözle bekledik. 8 Ocak Pazar günü National Geographic kanalında başlayan belgeselde ekranların popüler isimlerinden Ezgi Mola, Halit Ergenç, Ozan Güven ve Serenay Sarıkaya yer alıyordu.

Belgesel serisi kendi tanımlamasıyla ülkemizin iklim meselesiyle olan ilişkisi ve Türkiye’deki etkileri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyordu. Yaşamımızı ve medeniyetimizi sürdürmek için ihtiyaç duyduğumuz enerji gereksinimimizden, enerjiyi elde ettiğimiz fosil yakıtlara; enerji elde etme yöntemlerimizden, yenilenebilir enerji ve yenilenebilir enerji potansiyelimize; HES projelerinden,tarımsal kuraklık ve kuraklığın etkilerine; bu etkilere bağlı İstanbul’un nüfus artışından, su döngüsüne kadar iklim değişiklikleriyle ilgili temel konulara ve ülkemizdeki etkilerine değinen seri, keşke üç bölümle sınırlı olmasaydı, devam ediyor olsaydı… 

Kaynak: ntv.com.tr
……………………………….
Geçtiğimiz hafta içinde ulusal basında enteresan bir haber dikkatimi çekti. Amerikalı fotoğrafçı James Balog ve arkadaşları hazırlayacakları belgesel için Grönland’ta Kuzey Kutup Dairesi etrafında buzulların fotoğrafını çekerken inanılmaz bir olaya şahit olmuşlar.Yıllardır bölgede çekim yapan Amerikalı fotoğrafçı, doğa fotoğrafçılığı yapsa da, iklim değişikliğine inanmıyormuş ve 20 yıl boyunca bilim insanlarını küresel ısınma hakkında yaptıkları araştırmalar için eleştirmiş. “İnsanların küresel ısınmaya neden olabilecek kadar güçlü olduklarına inanmıyordum. Bana hiç inandırıcı gelmiyordu” diyen fotoğrafçı 2005 yılında küresel ısınmanın doğayı nasıl etkilediği konusunda bilinçlenmiş.

National Geographic’nin Kuzey Kutup Bölgesi üzerine düzenlediği fotoğraf yarışmasında, fotoğrafçı inanılmaz bir şeye tanıklık etmiş. Balog ve arkadaşları, 75 dakika içinde büyük bir şehir büyüklüğündeki buz kütlesinin küresel ısınmanın etkileriyle parçalanarak, okyanusa düşüşünü kaydetmiş. Fotoğrafçının yakaladığı bu kareler Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş…

……………………………….

Dünya’da küresel iklim değişikliklerinin olumsuz etkileri konusunda bilinçli bir çok kişi olmasına karşın, hala pek çok kişi de küresel ısınmanın insanlardan kaynaklı olmadığı konusunda hem fikir. Zira bu konuyla ilgili olarak bu fikri açıktan ya da gizliden destekleyen fosil yakıt üreticilerinden, enerji firmalarına kadar büyük bir sermayeye sahip ciddi bir lobi de var. Diğer taraftan, 21. Yüzyıl’ın sonlarına doğru Avrupa ve Orta Asya bölgesinde küresel iklim değişikliğinin etkilerine en çok maruz kalacak ülkelerden biri olan ülkemizde, bu farkındalık düzeyine baktığımızda ne yazık ki ciddi bir eksiklik olduğunu söylemek mümkün. Bu bağlamda değerlendirdiğimizde üç bölümlük “İklim Meselesi” belgeseli belki yeterli değil, söylenmesi gereken eksik kalmış daha çok şey vardı; ama iyi bir başlangıçtı bana göre. Devamını sabırsızlıkla bekliyor olacağım… Denk gelirse mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi