Eskişehir bugüne kadar sayısız Bakan ağırladı.
Eskişehir bugüne kadar sayısız Bakan ağırladı.
Bizzat uğrayanlar, geçerken uğrayanlar, herhangi bir açılış vesilesi ya da seçim sürecinde uğrayanları saymaya kalksak baş edemeyiz.
Bu ziyaretlerin bir çoğunda Eskişehir ile ilgili müjdeler, sözler, vaatler vardı.
Biz de uzun yıllar boyunca bu vaatleri "Eskişehir'e Müjde" diye izleyenlerimizle, okuyanlarımızla sık sık paylaştık.
Ancak son yıllarda Eskişehir'in bu tür müjde ve vaatleri eski heyecanla karşılamadığı, dikkate almadığı hatta müjde diye başlayan söylemleri fazlaca umarsız karşıladığını görüyoruz.
Çünkü söz verilen, müjde denilen, hatta aşağı yukarı tarih verilen pek çok vaat ile ilgili bugüne kadar tek bir somut adım atılamadı.
Elbette Stadyum, Şehir Hastanesi, Millet Bahçesi, YHT Hattının bir kısmının yer altına alınması gibi gerçekleşen vaatler oldu, ancak bazı konularda son 15 yılda arpa boyu kadar ilerlemeden hep aynı müjdeleri duyduk.
Bu konuda en zayıf kalan adres olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nı gösterebiliriz. Binali Yıldırım'ın Bakan olduğu dönemden bu yana hemen hemen her Ulaştırma Bakanı Eskişehir'e geldi, inceledi ve müjde verip gitti.
Bunlar arasında en sık duyduğumuz şey Tülomsaş'ın Türkiye'nin ilk milli trenini, ilk YHT'yi yapacağıydı.
Buna defalarca inandık, umutlandık, heyecanlandık ama hevesler kursakta kaldı.
Biz YHT üreteceğiz diye beklerken 126 yıllık Tülomsaş hoop Türasaş olarak değişti ve Ankara'ya bağlı bir şube müdürlüğüne dönüştü.
Koreli bir firmanın yıllardır Sakarya'da ortak olarak Türkiye için üretim yaptığını ve hatta tamamlanmamış metro hatları içinde sipariş alıp ürettiği gerçeğinden ya haberimiz olmadı, ya da işimize gelmedi.
İktidar Belediyeleri metro ve tramvay siparişlerini bile bu yabancı ortaklı firmaya verirken, biz Eskişehir tramvaylarını neden Tülomsaş yapmadı diye sı siyaset kavgasındaydık.
Bunları hatırlatmak lazım zira geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Eskişehir'i ziyaret etti.
Türasaş'da uzun uzun gezen Bakan bey iddialı konuştu. Eskişehir daha çok üretecek, kapasite daha artacak, istihdam'a katkı sunacağız dedi.
Farkında mınız bilmem kimse bu söylemleri pek dikkate almadı. Peşine takılamadı, umutlanamadı.
Öte yandan Bakan Bey'e Çevre yolu konusunda da ne olacak? diye soruldu.
Talepleri aldık, inceliyoruz gibi genel söylemlerle Karaismailoğlu bu konuyu kapattı.
Düşünün 15 senedir yapılmayan işler için bile müjde verilebilirken, Çevre yolu hakkında boş bir umut, hevesleneceğimiz tek bir söz bile çıkmadı Bakan'ın ağzından.
O yüzden bence şehir olarak kafa kafaya verip düşünelim. Ulaştırma Bakanlığı'ndan yakın gelecekte bir ses çıkacağını düşünmeyelim. Beklemeyelim ve boşuna enerji de harcamayalım.
Kendi kendimize ne yapabiliriz, bir alternatif çözüm olur mu? Bunlara odaklanalım.
Durum o kadar vahim.