Heykelleri müzeye konulmalı

Sadi Seda yazdı

30 Mayıs 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Hasan Polatkan ve Gün Sazak…
İkisi de Eskişehirli. İkisi de bakanlıkları döneminde şehit edildiler…
Menderes, dönemin cuntacıları tarafından idam edildi, Sazak ise Ankara’nın göbeğinde makam aracının içerisinde taranarak şehit edildi…
İşte bu gerekçelerle Hasan Polatkan da, Gün Sazak da “Demokrasi Şehidi.”
 
DP’Lİ MALİYE BAKANI
HASAN POLATKAN
Adnan Menderes’in Başbakanlığında 9 yıl gibi uzun bir süre Maliye Bakanlığı yaptı…
Hasan Polatkan’ın babası Abdülbahri Bey, Kırım’dan göçerek bin bir türlü meşakkatle Türkiye’ye gelmiş, sonra da Eskişehir’e yerleşmiş. Abdülbahri Bey’in kendisi dışındaki tüm ailesi ve akrabaları Kırım’da kalmış, daha sonra da Ruslar tarafından ailenin tamamı katletmişler...
Kırımlıların başına gelen bu olaylar, Abdülbahri Bey’i çok etkilemiş, Hasan Polatkan’la birlikte 6 çocuğunun tamamını dönemin şartlarında okutmuştur…
1940’lı yıllarda, 2. Dünya Savaşından sonra tüm dünya üzerinde demokrasi ve halkın egemenliğine dayalı çok partili parlamenter sistemler revaç görmeye başladı. 7 Ocak 1946’da  Celal Bayar ve Adnan Menderes’in başını çektiği bir grup milletvekili, CHP’den istifa ederek  Demokrat Parti’yi kurdular...
Adnan Menderes’in ricası ile Eskişehir’in sevilen ve tanınan sımalarından olan Hasan Polatkan da Demokrat Parti’nin kurucu kadrolarında yer aldı…
Partinin kuruluşundan yaklaşık 6 ay sonra 21 Temmuz 1946’da yapılan seçimlerde Demokrat Parti Türkiye genelinde 62 milletvekilini meclise gönderdi ve o 62 kişi içinde Eskişehir Milletvekili Hasan Polatkan da vardı...
Menderes, kurduğu hükümette Hasan Polatkan’a Maliye Bakanlığı görevini verdi…
Merhum Polatkan, 1946, 1950, 1954 ve 1957 seçimlerinde daima listenin en başında Eskişehir’den Demokrat Parti milletvekili seçildi…
Polatkan’ın bakanlığı döneminde Türkiye’ye yapılan önemli hizmetlerden Eskişehir de nasibini aldı...
Özelleştirilerek Sarar Şirketler Grubunun bünyesine geçen Sümerbank Basma, Çukurhisar Çimento ve Eti Bisküvi Fabrikası gibi devasa kuruluşlar, Polat’ın Maliye Bakanlığı döneminde gerçekleşti… Atatürk zamanında tesis edilen Şeker Fabrikası ve Devlet Demiryolları Fabrikalarına ek tesislerin kurulması, onlarca başka fabrikaların hizmete girmesi ve Anadolu Üniversitesinin temellerinin atılması başta olmak üzere, o dönemde sayısız eser gerçekleştirildi Eskişehir’de...
15 Eylül 1961’de Yassı Ada’da son bulan yargılamalar (!) sonucunda Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın da aralarında bulunduğu toplam 14 kişi hakkında ölüm cezası verilmiş, ancak yalnızca Başbakan Adnan Menderes, Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu idam cezasına çarptırıldılar…
15 Eylül 1961’i 16 Eylüle bağlayan gece, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun cezaları gece yarısından sonra, Başbakan Adnan Menderes’in cezası ise 17 Eylül 1961 Pazar günü öğle vakti saat 13.25’te infaz edilerek idam edildiler…
İdamdan önce son sözü sorulan Hasan Polatkan; “karıma ve çocuklarıma söyleyin, suçsuzum. Allah’a ve vicdanıma güveniyorum. Aynı sözleri anneme ve kardeşlerime de söyleyin” demiş...
Kırım’da ve Rusya’nın hakim olduğu Türkistan’dan baskı ve zulümlerden kaçarak Türkiye’ye gelen bir ailenin evladı olan Hasan Polatkan, maalesef üstün hizmetlerinin ve memleketi için fedakârca çalışmasının karşılığını idam edilerek gördü…
Hukukun guguk yapıldığı, adaletin ayaklar altından daha çukur seviyelere indirilerek hüküm tesis edildiği mahkemelerde idam edilen vatan evlatları, milletin vicdanında ve gönlünde en yüksek mevkilere gelmişler, bu elim karara imza atıp kalem kıranlar ise vicdanlarda mahkum olup unutulup gitmişlerdir.
Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan, gerçek birer demokrasi şehidi olarak milletimizin gönüllerinde yaşamaya devam ediyorlar...
Kendilerine Allahtan bir kez daha rahmet diliyorum...
 
 
GÜMRÜK VE TEKEL
BAKANI GÜN SAZAK
Gün Sazak, 26 Mart 1932 tarihinde Eskişehir'de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir de tamamladı. Ankara Maarif Koleji'nden mezun oldu. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek burada bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi aldı. Mezuniyeti'nin ardından da Türkiye’ye dönen Sazak, daha sonra Türk Milliyetçiliği fikrinin siyasi hayattaki aksiyonu 1971 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'ne katıldı ve genel kurul üyeliğine seçildi. 1973’deki kongre ile yeniden genel kurul üyeliğine getirildi. Bu kongre Sazak’ı aynı zamanda MHP Genel Başkan Yardımcısı yaptı.
Şehit Gün Sazak, 21 Temmuz 1977 tarihinde kurulan AP, MSP, MHP koalisyon hükümetinde parlamento dışından Gümrük ve Tekel Bakanı oldu…
Gün Sazak’ın bakanlık dönemi Türk tarihinde kaçakçılığa karşı en şiddetli mücadelenin yürütüldüğü bir dönem olarak hatırlanacaktır. Gün Sazak, üstün çalışma şevki ve azmi ile başarılı bir bakanlık döneminde dost ve düşman herkesin takdirini kazanmıştı…
27 Mayıs 1980'de eşi ile gittiği bir ziyaretten dönüp arabadan eşyalarını indirirken düzenlenen bir silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Cenazesi Eskişehir'in Sazak köyünde toprağa verildi…
 
POLATKAN VE SAZAK
ESKİŞEHİR’İN
ŞEHİT BAKANI
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Türkiye’de büyük ses getiren “Balmumu Heykelleri Müzesi” açtı…
Müzede yer alan ünlü yerli ve yabancı sanatçı, bilim ve spor adamlarının balmumu heykellerini bizzat kendisi yaptı…
Bu müze de Eskişehirli “demokrasi şehidi” olan iki önemli şahsiyetinde heykeli olması gerekmez mi?
Bir insan her şeyi düşünemez…
Düşünmesini de beklemek doğru değil…
Örneğin, her şeyi bir tek kişi düşünüp yapacaksa başbakan varken, bakanlara, müsteşarlara ne gerek var…
Yerele indirgersek Büyükşehir Belediye Başkanı varsa, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanlarına, meclis üyelerine, başkan yardımlarına da ihtiyacı yoktur!
Bu tür makamlarda oturan önemli şahsiyetlere yardım edecek, danışmanlık yapacak, yol gösterecek birileri gerekli…
Örneğin biz basın mensupları da toplumun gözü kulağı sayılırız…
Gördüklerimizi, duyduklarımızı araştırır, kurum ve kuruluşların makam koltuklarında oturanları da bilgilendirmek adına görev yaparız…
Bu konuda Odunpazarı Belediye Başkan adayı olan AK Partili Nevzat Önder bir öneride bulundu…
Bu öneri benimde isimlerini gündeme getirdiğim Hasan Polatkan ve Gün Sazak’ın “Balmumu Müzesinde Heykellerinin olması...”
Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen’den, Eskişehir’in yetiştirdiği, ikisi de şehit edilmiş olan Polatkan ve Sazak’ın balmumu heykellerini yaparak müzeye koymasını bekliyoruz…
Böylece bu iki önemli Eskişehirli devlet adamının isimlerini hem ölümsüzleştirmemiş oluruz…
Hem de bu iki şehit bakanın Eskişehirli olduklarını bilmeyenlere de tanıtmış oluruz…
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi