Odunpazarı Belediye Başkanı
Kazım Kurt göreve geldikten sonra,
Küçük Sanayi Sitesi’nin Eskişehir’e yakışır bir biçimde dönüştürülebilmesi için atılan ciddi adımlara hepimiz şahit olduk.
Öyle ki bugüne kadar hiçbir yönetici, Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşümü için bu kadar inat etmemiş ve siyasi hayatını ortaya koymamıştı.
Kazım Kurt ise bu işi becermek için elinden gelenin fazlasını yapmaya çalıştı.
Ancak ne yazık ki AKP’nin çoğunlukta olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşmesine ilişkin olumlu bir karar çıkmadı.
Sonrasında yetki bakanlığa devredildi.
Dolayısıyla Eskişehir’in kanayan yarası haline gelen ve mezbelelik olarak karşımıza çıkan devasa bir alanın modern dönüşümü gerçekleştirilemedi.
*
Küçük Sanayi Sitesi’nin Kazım Kurt dönemindeki dönüşüm sürecini yukarıda özetlemeye çalıştım.
Şimdi, asıl konuya girmek istiyorum.
Dönüşüm süreci başladığında iki ismin görüşü, Küçük Sanayi Sitesi esnafının, AKP’li meclis üyelerinin ve kamuoyunun ikna edilmesi anlamında oldukça önem taşıyordu.
Kimdi o isimler?
Dönemin Tornacılar ve Oto Tamircileri Odası Başkanı
Halil Kılıç ve Oto Sanayiciler Kooperatifi Başkanı
Adnan Karamanlı.
*
Sürecin Başladığı ilk zamanlarda her iki isim de Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüşümüne olumlu bakıyor ve hatta destek veriyordu.
*
İki ismin bahsettiğim desteğini şöyle örneklemek gerekirse…
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt,
12 Ocak 2016 tarihinde, O dönem Küçük Sanayi Sitesi içerisinde yer alan Kentsel Dönüşüm Ofisinde küçük sanayi esnafıyla bir araya gelmiş ve bilgilendirme toplantısı yapmıştı.
Toplantıya, küçük sanayi esnafının yanı sıra Halil Kılıç ve Adnan Karamanlı da katılmıştı.
Katılmanın yanı sıra konuşmada yapmışlardı.
*
Peki, ne demişlerdi?
Halil Kılıç’tan başlayalım ve konuşmasının bir bölümünü okuyalım…
- AK Parti meclis üyeleriyle de görüşmelerimiz oluyor. Gelecek mecliste bu kararın geçeceğini düşünüyorum. Bu alan hepimize ait. Başkanımız Eskişehirli, Eskişehir’in çocuğu. Başkanın bu konuda bizleri de sizleri de mağdur edeceğini zannetmiyorum. Gönlümüz de ondan yana.
Şimdi de Adnan Karamanlı’nın konuşmalarına göz atalım…
- Başkanım, siz daha seçilmeden önce, seçim beyannamenizde de vardı, “İki yılda sanayi çarşısını kaldıracağım” diye. Bunu pek çok arkadaşımız biliyor. Ama şimdi 2016 ve ikinci yılınız bitti. Ama ortada şöyle bir sıkıntı var, kendiniz de değindiniz. Buranın 1/5000’lik planları Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde. Mecliste de AK Parti de çoğunlukta. 1/5000’lik planı AK Parti geçirecek mi? Diyelim ki, AK Parti bunu geçirmedi, bu durumda burayı yine kaldıracak mısınız? AK Parti’den gelen duyumlarımıza göre de bu planlar meclisten geçmeyecek gibi. Oradan geçmezse sizin programınız ne olacak?
*
Evet…
Her iki ismin de sürecin başındaki görüşlerini okudunuz.
Her iki isim de Küçük Sanayi Sitesi’nin dönüştürülmesini istiyor. Hatta Halil Kılıç AKP’nin mecliste onay vereceğinden emin bir şekilde konuşurken ve bunu olumlu karşılarken, Adnan Karamanlı AKP’nin mecliste onay vermeyebileceğini ve belediyenin bu anlamda önlem alması gerektiğini ifade ederek olumlu bir uyarı yapıyor.
*
İşler hızla ve yolunda giderken yaklaşık bir ay sonra,
9 Şubat 2016’da Halil Kılıç tarafından
ani bir eylem kararı alınıyor.
Küçük sanayi esnafını toplayan Kılıç, açıklamasının bir bölümünde esnafın yüzde 80’inin siteden taşınmak istemediğini iddia ediyor.
Bunu da geçerliliği olmayan sözde bir ankete dayandırıyor.
Dahası kamuoyuna ayar vermeye çalışarak, yetkililer dışında sanayi sitesi hakkında konuşanların, yine sanayi sitesi esnafı tarafından dilinin kesileceğini söyleyerek tehditler savuruyor.
Tabi bu açıklamadan sonra, yıllardır her platformda sanayi sitesinin kalkması gerektiğini ifade eden, en son Kazım Kurt’un yaptığı toplantıda destek vereceğini bir kez daha deklare eden Halil Kılıç, sanayi esnafı ve kamuoyu tarafından sorgulanmaya başlıyor.
*
Bu arada…
Halil Kılıç, çark etmesi nedeniyle küçük sanayi sitesi esnafı tarafından şiddetli bir biçimde sorgulanmaya devam ederken; Adnan Karamanlı, sanayi sitesinin kaldırılmasına destek vermeyi sürdürdü.
Lafını yemedi.
Baskılara rağmen yılmadı ve direnmeyi tercih etti.
Kısacası, “Bu iş Eskişehir’in geleceği” dedi ve dik durdu.
*
Her iki ismin de siyasi partisi aynı.
Her iki ismin de çevresi aynı.
Her iki ismin de sektörü aynı.
Her iki ismin de hitap ettiği esnaflar aynı.
Her iki ismin de ekonomik koşulları aynı.
*
Ancak bir şey farklı.
Halil Kılıç siyasi baskılara dayanamayarak, ekonomi ve itibar kaygısıyla yıllardır savunduğu görüşünden bir anda çark ederek vazgeçti.
Adnan Karamanlı ise siyasi baskılara karşı göğsünü siper ederek, duruşundan hiçbir biçimde taviz vermedi.
*
Sonuçta ne oldu?
Halil Kılıç, o çok sevdiği Tornacılar ve Oto Tamircileri Odası Başkanlığı koltuğunu kaybetti.
Hem de kime karşı?
Adnan Karamanlı’ya!