Gürleyik'e kim sahip çıkacak?

Gürleyik’e kim sahip çıkacak?   Mihalıççık İlçesi’nin buram buran tarih

20 Nisan 2012 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Gürleyik’e kim sahip çıkacak?
 
Mihalıççık İlçesi’nin buram buran tarih kokan köylerinden birisidir Gürleyik. Yemyeşil doğası, yakınından geçen akarsu daha farklı bir güzellik katıyor. İşte bu tarihi ve doğal güzelliği bulunan Gürleyik Köyü’nü Çekül Vakfı ‘pilot köy’ seçti.
Gürleyik’in ‘Pilot Köy’ olmasıyla birlikte Mihalıççık İlçesi’nin Sorkun, Çalcı, Dinek, İğdecik, Akçaören, Çalkaya, Yalımkaya köylerinin de kaderini etkileyecek. Bu köylerin her birinin kendisine has güzelliği ve özelliği var.
Köyler yaşamalı ve yaşatılmalıdır. Köyler, toplumun geleneksel yaşam kültürünün özünü ve çeşitliliğini oluşturan yöresel mirasa ev sahipliği yapar. Son yıllarda özellikle genç nüfusun köyleri terk etmesiyle bu miras yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
AK Parti hükümetinin de “Köylerden kente göçün önlenmesi, köylerin boşalmaması ve o köy halkının köyünde kalması” projesi var. Doğru ve yerinde bir proje. İnşallah bu proje sayesinde, köylerden kentlere olan göçlerin de artık önüne geçilir. Bugün sadece yaşlıların kaldığı köyler, yeniden eski görüntüsüne kavuşur.
Kültürel miras, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, aralarındaki dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren bir hazinedir. Tarihi ve kültürel miras yalnızca sahip olduğu değerler nedeniyle değil, gençlere yeni öğrenme ve gelişme fırsatları sunduğu, insanlara güzel duygular ve sıcak anılar yaşattığı, yaratıcılığı ve keşfetme güdüsünü beslediği, dünyaya ve hayata bakışımıza derinlik kattığı ve hepimizin geçmişimizden öğrenecek çok şeyimiz olduğu için korunmalıdır.
Bu nedenle gerek Gürleyik gerekse diğer köyler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihi ve kültürel özelliklerinin daha fazla bozulmaması adına bir an evvel koruma kapsamı içerisine alınmalıdır.
Eskişehir Valiliği, özellikle iktidar partisi milletvekilleri, İl Genel Meclisi Başkanlığı ve Özel İdare, Kültür ve Turizm Bakanlığı Gürleyik’teki özellikle Hacı Halit Ağa Konağı, hamam, mescit ve değirmenin kamulaştırılmasına destek vermeli.
Dernek her yıl yaptığı su festivalinde düzenlenen yarışmalar ve çeşitli etkinliklere katılanların ödüllerinin giderlerini iş adamlarına el avuç açarak, aldığı bağışlar ve Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı’nın verdiği destek ile karşılıyor. Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ve Özel İdare’nin tek kuruşluk katkısı yok.
Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Halit Gürsoy, iktidar partisi milletvekillerine ve İl Genel Meclisi Başkan ve üyelerinin hepsine destek vermeleri anlamında mektup yazmış. Ancak ne milletvekillerinden ne de İl Genel Meclisi’nden ses seda çıkmıyor.
Valimiz Kadir Koçdemir ile birlikte Milli Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı olan Nabi Avcı ile Plan Bütçe Komisyonu üyesi Salih Koca’dan destek bekliyorlar.
Gereken destek verilirse, bu bölge Türkiye’ye hatta dünyaya adını duyurabilir.
 
“Turistler Odunpazarı’nda 2 saat
Tepebaşı’nda 22 saat kalıyorlar”
 
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, geçtiğimiz hafta içerisinde, düzenlediği basın toplantısında kendisini eleştiren, AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı ve Tepebaşı Belediye Meclis Grup Başkanı Vahap Ata’nın iddialarına cevap verdi.
Ataç’ın basın toplantısında, Ata’ya verdiği cevabı dünkü gazetelerde okudunuz zaten. Ben tekrar etmek istemiyorum. Başka bir konuya değineceğim.
Barlar Sokak’ı nedeniyle eleştirilere hedef olan Başkan Ataç, her ne kadar birileri tarafından eleştirilse de, şehre, özellikle Tepebaşı İlçesi’ne bir canlılık geldiğini söyledi.
“Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, tarihi Odunpazarı evlerini restore ettirerek bölgesine bir canlılık kazandırdı. Ancak gelen turist Odunpazarı’nda iki saat kalıyorsa Tepebaşı’nda 22 saat. Tepebaşı 24 saat canlı ilçe oldu. Tepebaşı Odunpazarı’nın önüne geçti” dedi Başkan Ataç.
Doğru. Baktığımızda hemen hemen bütün eğlence merkezleri Tepebaşı İlçesi sınırları içerisinde.
Başkan Ataç’ın da vurguladığı gibi, yılda 3,5 milyon turistin geliyor olması günde 222 otobüsün bu kente girmesi demek. Bu kadar otobüs şehirlerarası otobüs terminaline bile girip çıkmıyor. Ataç, bu rakamları gerçekçi bulmadığını da söyledi.
Düşündüğüm zaman haklı.
Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı’ya bu rakamları kimler veriyor bilmiyorum ama hakikaten yılda 3,5 milyon turistin Eskişehir’i ziyaret edecek denilmesi bana da biraz ‘uçuk’ geldi.
Eğer 3,5 milyon rakamı gerçek ise, Odunpazarı Belediye Başkanı Sakallı, elinde bu konuda sağlam veri varsa, bunu kamuoyuyla paylaşmalı.
 
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi