Güçleri yetiyorsa 3 parti anlaşsın göndersin

Sadi Seda yazdı

25 Haziran 2015 06:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Fırsat buldukça çarşıda, otobüste, tramvayda, markette, fırında karşılaştığım dostlarla kısa kısa sohbetler yaparım.
Dün önce sabah Özel Halk Otobüsünde karşılaştığım üç emekli arkadaşla sohbet ettim. Onlara milletvekillerin yemin ettiklerini, sırada meclis başkanlığı seçimi ile yeni hükümetin olduğunu hatırlatarak hükümeti hangi partilerin kurmasını düşündüklerini sordum.
Üçü de aynı tepkiyi verdi.
‘Sadi Bey 7 Haziran’da sandıktan ne çıktı? Koalisyon değil mi. Peki 7 Haziran öncesi AK Parti hükümeti ‘sakın koalisyon olmasın’ diye bağırmadı mı? Buna rağmen seçmen yeni dönemde hükümet modelini koalisyon olarak göstermedi mi? Hadi HDP’yi geçelim. AK Parti, CHP ve MHP’nin yer aldığı TBMM içerisinden bir koalisyon modeli çıkmaz mı? Ama en başta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hemen kırmızıçizgiyi çekti. “CHP ve HDP ile kesinlikle bir araya gelmeyiz. MHP ana muhalefet olarak kalacak. Biz olası koalisyon pazarlıkları içerisinde olmayacağız” demedi mi? Bugün de “AK Parti ile koalisyon kurabiliriz ama öncelikle Ak Saray boşaltılacak. Çözüm süreci rafa kaldırılacak. Yolsuzluk iddialarına karışmış dört eski bakan Yüce Divan’a gönderilip orada yargılanmalı” gibi şartlar öne sürüyor. Bunlar MHP’nin kırmızıçizgileri imiş. Bahçeli’nin amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Taşın altına elini koymayacak, sorumluluğu paylaşmayacaksa Bahçeli’nin ve MHP’li milletvekillerinin mecliste ne işi var.’
‘Doğru değil mi Sadi Bey?’ diye de bana teyit ettirmeye çalıştılar. Yüzlerine karşı söylemedim. Sadece kendilerinin yorumlarını merak ettiğimi söyledim.
Aslında üç emekli vatandaş doğru söylüyor. Bahçeli geçmişte olduğu gibi bugün de sorumluluktan kaçıyor. CHP Genel Başkanı Klıçdaroğlu’nun önce ‘gel CHP-MHP-HDP hükümeti kuralım’ teklifine,” HDP’nin içerisinde olduğu bir hükümet modeline sıcak bakmam” dedi.
Bunun üzerine Kılıçdaroğlu daha sonra,’başbakan sen ol. Gel HDP’nin dışarıdan desteklediği CHP-MHP hükümeti kuralım’ dedi. Bu teklife de,’CHP bizi oyuna getirmeye çalışıyor’ diyerek ‘hayır’ dedi.
Ben gerçekten MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ne yaptığını veya yapacağını anlamış değilim. Anlayan varsa bana anlatsın da bende öğreneyim!
Geçmişte de,’Tansu Çiller bu dönem dinlensin’ diyerek başbakanlığı elinin tersiyle tepip DSP ile koalisyona ‘evet’ demişti. Oysa o dönem MHP+DYP+ANAP’ın meclisteki sandalye sayısı ‘üçlü koalisyon hükümeti’ kurmaya yetiyordu. Bu koalisyon hükümetinin Başbakanı da Bahçeli olacaktı. O gün de başbakanlığı elinin tersiyle itti. Bugün de aynısını tekrarladı. Bahçeli’nin başbakan olmaya niyeti yok anlaşılan.

CHP-MHP-HDP ANLAŞSIN
Otobüsten indim gazeteye gelirken Özdilek AVM’ye girdim. Eşimin verdiği siparişi aldım kasaya para ödeyeceğim KESK’e bağlı iki sendikanın şube başkanı ile karşılaştım. Kasaya aldıklarımın parasını ödeyerek sendika başkanlarıyla birlikte Özdilek AVM’den çıktık.
Hemen yan tarafında bulunan bir otelin kafeteryasında oturduk. Onlarla da yarım saate yakın sohbet ettim.
“Sizce hükümeti kim kiminle kurmalı” diye sordum.
“AKP ve CHP’nin Genel Başkanları mazeret üretmesinler. Mecliste iki parti de çoğunluk milletvekiline sahip. Bu ülkenin 45 gün sonra yeni bir seçimi kaldıracak gücü yok. Olsa bile yapılacak o masrafa yazık değil mi? Kılıçdaroğlu emekliye ikramiye. Asgari ücrete zam, çiftçiye ucuz mazot demedi mi? Sözlerini noterden onaylatmıştı. Tek başına iktidar olsalardı sözünü yerine getirmeyecek miydi? Tek başına hükümet olamasa da sözlerini yerine getirmek için kurulacak olan koalisyona ‘evet’ demeli.”
Sohbette bir sendika başkanı da ayrı bir konuyu gündeme getirdi.
‘Sadi Bey CHP, MHP, HDP’de 17-25 Aralık operasyonlarında adları yolsuzluk iddialarına karışan 4 eski bakanın Yüce Divan’da yargılanmasını istemiyorlar mı? İşte ellerinde fırsat… Yarın AK Parti-CHP hükümeti kurulur. MHP veya HDP 4 eski bakanın Yüce Divan’da yeniden yargılanmaları konusunda önerge verir. CHP, MHP ve HDP’li milletvekillerinin oyları ile önerge kabul edilir. 4 eski bakanda böylece yüce divana gönderilmiş olurlar. Seçim meydanlarında üç parti de bu konuda söz verdi. İşte fırsat ellerine geçti. Yapabiliyorlarsa yapsınlar.’
Doğru söylüyor. Kılıçdaroğlu’nun, Bahçeli’nin, Demirtaş’ın da yeni yasama döneminde dört eski bakan hakkında neler yapacaklarını merakla bekliyorum.

*-*******

İcraatlarını yakından izleyeceğiz

Eskişehir’in 6 milletvekili var. Bu sayı 7 Haziran seçimleri öncesinde bazı illerin değişmesine rağmen Eskişehir’de değişmedi.
7 Haziran seçimlerinde CHP’den aday olan Gaye Usluer, Utku Çakırzöer ve Okan Cemal Yüksel sandıktan milletvekili olarak çıktılar.
AK Parti’den de 2011 seçimlerinde aday olduklarında sandıktan çıkan Nabi Avcı ile Salih Koca’da, 7 Haziran’da yapılan seçimlerde bir önceki seçimde olduğu gibi birinci, ikinci sıra adayı olarak girdikleri sandıktan çıktılar. MHP’den de Ruhsar Demirel, ikinci kez Eskişehir milletvekili oldu.
Böylelikle AK Parti’den Nabi Avcı, Salih Koca, MHP’den de Ruhsar Demirel girdikleri seçim yarışında güven tazelediler. TBMM’ye yabancı değillerdi.
CHP’nin milletvekilleri ise ilk defa milletvekili oldular, milletin vekili olarak da ilk kez TBMM Genel Kurul Salonundaki milletvekili koltuklarına oturdular.
Gaye Usluer, 2011 seçimlerinde de CHP’den üçüncü sıra milletvekili adayı idi. Ancak o seçimlerde CHP Eskişehir’den iki milletvekili çıkarmasıyla sandıkta kalmıştı.
Partisine küsmedi. Seçilemedim diye bir kenara çekilmedi. Milletvekili seçilemedi ama parti meclisine girmeyi başarmıştı. Çalıştı, mükâfatını da aldı.
7 Haziran seçimleri öncesi bu kez birinci sıra milletvekili adayı oldu. Milletin tercihi ile bu kez sandıktan çıktı.
İkinci sıra adayı Utku Çakırözer’de TBMM’nin yabancısı değildi. Yıllarca Ankara’da gazetecilik yaptı. O da 7 Haziran’da CHP’nin ikincı sıra milletvekili adayı olarak sandığa girdi. Halkın tercihi ile milletvekili seçildi. Cemal Okan Yüksel, Gaye Usluer ile Utku Çakırözer’in yanında genç bir isim. O da 7 Haziran’da zoru başardı. CHP’nin üçüncü milletvekili oldu.
Önceki gün TBMM Genel Kurulunda yemin ettiler. Heyecanlı oldukları her hallerinden belliydi. Nabi Avcı ile Salih Koca’nın ikinci yeminleri olduğu için heyecan ilkinde olduğu gibi yoktu.
Şimdi artık önlerinde büyük bir sınav onları bekliyor. Ülkenin, insanların bekleyen pek çok sorunları var. Yeni yasama döneminde ilk sınavları hükümet olacak.
Ben 7 Haziran seçimlerinde sandıktan çıkarak önceki gün yemin eden başta yeni milletvekilleri olmak üzere 6 milletvekilimize de yeni yasama döneminde başarılar diliyorum.
Parmaklarını kaldırırken bu ülkede yaşayan 80 milyon insanın sorumluluklarını omuzlarında taşıdıklarını düşünmeliler. O yönde ‘evet’ veya ‘hayır’ oyu kullanmalılar.
Her 6 vekilimizin de icraatlarını yakından takip edeceğiz.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi