SERKAN AÇIKGÖZ YAZDI
Dünyanın en çok kullanılan arama sitesi Google ve yine dünyanın en çok ziyaret edilen video paylaşım sitesi Youtube geçtiğimiz Cuma günü bir süreliğine erişilemez hale geldi. Haber siteleri olayı son dakika olarak geçti. Google’da arama yapamamak ve Youtube’da video izleyememek bazı internet kullanıcılarını çileden çıkardı.
Peki, bir gün internet tamamen çökerse ne olur?
İnternet çökerse, sadece keyif için internet kullananlar konforlarından olurlar. Ama ekmeğini internetten çıkaranlar işsiz kalır. Dahası e-devlet'e geçiyoruz yavaş yavaş, işler kolaylaşıyor derken, tekrar bir yığın bürokrasi hayatı hiç çekilmez hale getirecektir. Ayrıca home-ofis departmanında görevli kimseler kendilerine yeni bir iş arayacaktır.
Görüşmeler şifreleniyor
WhatsApp çok yakında yapılacak sesli görüşmeleri tamamen şifreleyecek. Yaklaşık 1 milyar kullanıcısı bulunan WhatsApp gizlilik ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu.
Popüler anlık mesajlaşma servisi WhatsApp önümüzdeki haftalarda sesli sohbetlerin şifrelenerek kullanıcı gizliliğini daha çok ön planda tutacağını duyurdu.
Kendi kendini tamir edecek
Yeni bir çalışma, elektronik cihazların nanomotorlar yardımıyla, kendilerini düzeltmelerinin mümkün olabileceğini gösterdi. Bilim adamları vücudun bağışıklık sistemini ilham alarak elektronik sistemlerdeki küçük hasarları onarabilecek nanomotorlar inşa etti.
Bilim insanları nanomotorların kendilerini onardığı gibi esnek pil, elektrotlar, güneş pilleri ve diğer araçları da onarabileceğini düşünüyorlar.
California Üniversitesi'nden araştırmacı Jinxing Li, elektronik devrelerin çok karmaşık yapısı olduğunu ve son derece küçük bir çatlağın ya da kopmanın, elektrik akımını kesmesine ve bir cihazın yetmezliğine yol açabildiğini söyledi.
Bu tür arızaları geleneksel olarak kullanılan elektronik lehim ile sabitleyebilirsiniz ama gelişmiş bir nano tamir elektronik dünyasında birçok yenilik gerektirir.
Facebook ve Twitter'a canlı TV özelliği
Facebook ve Twitter, hayatlarımızda daha fazla yer almaya başlamak için canlı TV yayını yapmaya hazırlanıyorlar.
Teknolojinin ilerlemesiyle, internet siteleri hayatımızda televizyonlardan daha fazla yer almaya başladı. Gündemi takip etmek, hayattaki gelişmelerden haberdar olmak ve hatta eğlenmek için sadece sosyal medyayı kullanır olduk. Hayatımızı köklü bir şekilde değiştiren sosyal medya platformları, TV yayınlarını da bünyelerine katmaya hazırlanıyor.
İnternet sağlayıcıların verdiği televizyon paketleriyle TV anlayışımız zaten bir süredir değişmiş durumda. Ubergizmo’ya göre de dünyanın en çok kullanılan sosyal medya ağları olan Facebook ve Twitter, canlı TV yayın yapmaya hazırlanıyor.
Twitter reddetti
Her iki şirketin de canlı TV yayını yapabilmek için bazı programcılarla iletişime geçtikleri öğrenildi. Twitter, iddiaları reddetti. Ancak Facebook, şöyle bir açıklamada bulundu:
“Bizim canlı videolarla olan amacımız, ortaklarımıza iyi bir para kazanma modeli sunabilmektir. Şu anki odağımız geleneksel TV programlarının haklarını almaya yönelik değil.”
Uzayda yangın çıkarılacak
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA uzayda ‘büyük bir yangın çıkarma deneyi’ gerçekleştireceğini açıkladı.
NASA, ‘Saffire’ adını verdiği ‘uzayda yangın çıkarma deneyini’ 22 Mart’ta Cygnus isimli ikmal aracında gerçekleştirecek. Pamuk ve fiberglass taşıyacak ikmal aracı ateşlenerek alevler elde edilecek.
Bu deneyin amacı ne?
Deney, büyük bir yangının mikro kuvvetlerdeki kütle çekiminde nasıl hareket edeceğinin anlaşılmasına yardım edecek.