Dünyanın bugün ulaştığı bilgi toplumu anlayışına göre girişimcilik; gerekli kaynakları organize ederek finansal, psikolojik ve sosyal riskleri üstlenebilen, teknolojinin gelişim yollarını önceden kestirip pozisyonlar alabilen, düşünsel emeği ile toplumun istekleri doğrultusunda tasarım ve üretim yapabilen ve yeni pazarlar geliştirebilen faaliyetler olarak tanımlanmaktadır.
Bu özelliği nedeniyle girişimcilik, son yıllarda yaygın olarak gündemde bulunan ve desteklenen bir konudur. Elbette daha çok “ekonomik anlamda” önemi vurgulanan bu durum, dünyada ve ülkemizde giderek sosyal yararlar sağlama anlamında da önem kazanmaya başlamıştır. Genellikle “sosyal sorumluluk projeleri” olarak ifade edilen bu etkinliklerin gerçekleştirilebilmesi, ancak sürece liderlik edecek kişi ya da kişilerin girişimcilik ruhuyla da doğru orantılıdır.
İşte sosyal girişimcilik olarak tanımlanan, toplum için bu yeni fayda yaratma önderliği; toplumsal içerikli misyon sahibi olma, sosyal değer yaratma, sosyal girişim fırsatlarını görme, kaynak yaratarak sürdürülebilirliğini sağlama ve sosyal ağlardan faydalanma yeteneklerinden oluşan özellikler bütününü ifade etmektedir.
Bu yetenekleri sayesinde sosyal girişimci(ler); hayırsever bağışların ve faaliyetlerin ötesine geçerek yaşadığı çevredeki toplumsal bir sorunu veya ihtiyacı belirleyerek, bu sorunun ortadan kaldırılması veya ihtiyacın giderilmesi için girişimcilik prensiplerini kullanarak kalıcı çözümler üretebilmektedirler.
Toplumun ekonomik olduğu kadar sosyal ve kültürel gelişimine de büyük katkısı olan sosyal girişimcilik, sadece ekonomik gücü olanların değil, istekli oldukları takdirde toplumun tüm kesimlerinden insanlara kendilerini gerçekleştirme olanakları sağlayabilmektedir.
Çünkü insanın doğasında var olan yararlı olma duygusu, parasal karşılık beklemeden bir amaca bağlanma, içinde bulunduğu topluma bir değer katma ihtiyacını her koşulda yeni sosyal girişimcilik alanları yaratarak giderilebilir.
Elbette sosyal bir fayda yaratabilmek için ortam her zaman dikensiz gül bahçesi değildir. Bir takım engeller her zaman vardır. Ama girişimciliğin tanımımdaki özelliklere sahip olmak zaten bu engelleri aşabilmek için gerekli özellik ve koşullara sahip olduğunuz anlamına gelmektedir.