Yaşamın İçinden
Geçmişten geleceğe
Eskişehir’de bir ara ”Kravatsızlar” toplantıları yapılmıştı.
İki kez yapıldı.
Sonradan nedense vazgeçildi.
Şimdi ise “Forum- vizyon” çıktı ortaya.
Kravatsızlar toplantısını, Vali ve ESO Başkanı yapmıştı.
“ Kent Ekonomileri Forumu” denilen toplantının sunumunu ise, birlik ve beraberlik dileği ile iktidar partisinin Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın yapması ilginçti.
Her zaman her olayı yumuşatan Sayın Avcı, birlikten, beraberlikten söz ederek:
“Artık biz de birlik içinde olmalıyız ”dileğinde bulunuyordu.
İlginç demem.
Vali Koçdemir için.
Ama demek ki, gelişen olayların yanı sıra, hazır olanlarda vardı ki Sayın Avcı devreye girmek durumunda kaldı.
--//--
Konuşmaların içinde, kentsel ileri bakış bir başka deyişle ”on yıllık” süre gördüğüm için” vizyonu” kattım olaya.
ESO-ETO-Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri, SİAD’ların başkanları, Sarar, Hisarlar, Hatipoğlu, Alpata gibi kent gündeminde adı duyulan kişi ve kuruluşların katıldığı toplantının yarısı basına açık, yarısı kapalı yapılmış.
Çok ilginç.
Toplantıya gelenler, önceden kendilerine verilen soruları değerlendirip sektörel bazda toplantıya sunmuşlar.
--//--
Aynı gün cenazede olduğum için toplantıya katılamadım.
Ama Soner Yüksel arkadaşımız özetlemiş.
“Katılımcıların karara bağladığı görüşleri ortak bir havuzda toplanmış.”
“Sorular AKP’nin genel merkezince hazırlanmış. ”
“Eskişehir’in vizyonel projeleri ne olmalı? Hangi sektörlerde birleşilmeli? ”
Toplantı 12.30’da başlamış, 17.30’da sona ermiş.
Aslında dar politikanın sokulmadığı bir forumdu bu yapılan.
Eskişehir’den görüş bildirenlerin ne önerdiklerini merak ettim.
ESO Başkanı Savaş Özaydemir, rakibi Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, ETO’nun rakipsiz adayı Harun Karacan,Rektörlerimiz Prof. Dr Davut Aydın ve Prof. Dr. Hasan Gönen
kent ekonomisi havuzuna neler attılar acaba?
Unutmayalım.
Vekillerimiz Salih Koca ve Ülker Can…
Bu önemli toplantıya katılan önemli isimlerden bazılarının görüşlerini merak ettim.
Diyeceksiniz ki, sonra?
Sonrası yok işin.
Benzeri toplantılar yapılmalı Eskişehir’de.
Yapılmalı ki, politikanın öteki yüzünde neler olduğunu da insanlar görmeli…
Katılıyorum Sayın Avcı’ya.
“Artık Eskişehir’de de birlik olma zamanı” gelmiştir.
Günlerin getirdiği
Kolay gelsin be Hako
Basında, karşıdan karşıya laf atma döneminin başladığı günlerde “Eskişehir’de kendisine yer bulmaya çalışan” bir arkadaşa(!) demiştim ki “Benim hakkımda tek söz istemiyorum. Yazılarında sakın ola ki adımı geçirme.” Bu arkadaş söylediğimi tuttu . Yazılarında adımı geçirmedi, üstelik toplantılarda karşılaşmalarımızda kendisine zorunlu olmadıkça selam vermemeye çalışırım. Hiçbir gazeteci derneğine üye olmayan bu arkadaşı arada bir ÇGD lokalinde görünce insanlık gereği konuşurum. Hatta Şahin Bozat’ın hatırına yazımın içinde iki satırla adını geçirmek zorunda bile kalmıştım. Kendisini “Eskişehir’de en çok okunan(!)gazeteci sayar, falan, filan. Bu arkadaş geç yattı galiba. Rahmetli Mansız için yazdığım yazıya takılmış. Emekli olacakmışım. Özür yazacakmışım filan. Be Hako, “sen düşmenin ne olduğunu bilmezsen yazan ne yapsın?”
“Kimisinin ayağı düşmez. Kimisinin ise kaşı-gözü.” Kimisine de oturduğu makam düşmezse “uğursuzluk” yerine kullanılır be Hako. Boş ver. Başkasının adına karar verme . Ayıp oluyor. Yazılarını sakın ola ki akşamdan sonra yazma? Kimin ne olduğunu Eskişehir çok iyi bilir be Hako. Erdin Erol’u da, Mustafa Mansız’ı da benim kadar tanımazsın be Hako. Anlarsan eğer saygı ve sevginin ötesinde çok ayıp oluyor be Hako. Yeter mi?
Anadolu’dan turizme bakış
Vali Kadir Koçdemir güzel bir temenni de bulundu ve “Bu yıl turist bol olacak” dedi. 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanacak Turizm Haftası nedeniyle Eskişehirli turizmciler ve otel işletmecileri ile makamında bir araya , gelen Vali Koçdemir “2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Eskişehir yurt içinden ve yurtdışından çok sayıda konuk ağırlayacak” diyor. Eskişehir’in tarihi ve turistik zenginliği bakımından Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğunu belirten Vali Kadir Koçdemir “Bu konuda tüm Eskişehirlilere önemli görevler düşüyor. Doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerimizi dışarıdan gelecek konuklara tanıtmak için bu günler bir fırsat olmalı”diye konuşuyor.
Vali Sayın Koçdemir’in sözleri böyle. Bilmem izlediler mi? Önceki gün EsTV’de “Anadolu’dan kente bakış” programında tartıştık. Vali Kadir Koçdemir’in olumlu duygularını değerlendirdik. Arkadaşımız Şinasi Kula dedi ki “Yalnız turizmle ilgili değil, kenti ilgilendiren pek çok konuda konuşuyoruz. Bazıları ağzını açmıyor. Bunlardan biri de Eskişehir Kültür ve Turizm Müdürü. Şimdiye kadar gelişen kültür ve turizm adına ağzından tek söz duymadık. Bu şehre yabancı gibi. Bir tanıtım rehberi bile basılmadı. ” Gerçekten çok ilginç. Kültür ve Turizm Müdürü Ali Osman Gül arada bir “Eskişehir’e şu kadar turist gelmiştir” der. Hepsi bu. Bir okurumuzun söylediği gibi “Tren garında satılan hızlı tren biletlerinin ve otobüs terminalindeki şehirlerarası yolcuları” sayıyor olmalı ki, Eskişehir’e ayda giren yerli turist sayısını çıkarır ortaya. Oysa şimdiye kadar bir turizm rehberi bile konmadı gişelere. ES TV’de bunu tartışırken Sayın Gül’ün kulağını çınlatıyoruz, hepsi bu.