Fuara ne kadar hasretmişiz

<w:LatentStyles DefLockedState="false" DefUnhideWhenUsed="true" DefSemiHidden="true" DefQFormat="false" DefPriority="9

7 Nisan 2012 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir

Expolink Fuarcılık tarafından organize edilen 2’nci Tarım Fuarı açıldı. İlki geçen yıl açılan fuarı 80 bin kişi ziyaret etmişti. Eskişehir’de açılan ilk Tarım Fuarı olmasına rağmen, ziyaretçi sayısının 80 bin olması bana göre önemli bir rakamdı.

Eskişehir’in fuar alanı olmadığı için Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın tahsis ettiği Uluönder Kapalı Pazar alanında açıldı bu yılda Tarım Fuarı.

Geçmişte Mobilyacılar Odası 2 defa ‘Mobilya Fuarı’ açmıştı. Birincisi eski otogarda, ikincisi ise yine Tepebaşı Belediyesi’nin tahsis ettiği   eski Eti Bisküvileri Fabrikası’nın yanındaki bugün eğlence merkezi olan yerde açılmıştı.

O fuarlar da çok büyük ilgi görmüştü. Ama yanlış hatırlamıyorsam ziyaretçi sayıları 50 bin civarında idi. Tarım Fuarı’nın geçen yılki açılışına katılmamıştım. Bu yıl özellikle gittim. Açılış kurdelesinin kesilmesiyle Fuar Alanı’nın içi “ana-baba günüydü” derler ya, aynen öyleydi.

İçeride adımlarımızı adeta gıdım gıdım attık. Ama organizasyon gerçekten mükemmeldi. Gerek açılıştan bir gün önce, gerekse açılış günü her şey planlandığı gibi oldu. Gerçi protokol tribünün de küçük bir kargaşa yaşandıysa da, o da nazarlık oldu. Eskişehir halkı fuara susamış. Üstelik tarım fuarı olmasına rağmen ilginin çok fazla olması Eskişehir’de daha sık fuar açılmasının özleminin duyulmasının bir göstergesiydi.

Fuarı Milli Eğitim Müdürümüz Erdoğan Ayata ile birlikte gezdik. Yeni yeni modern tarım aletlerini görünce şaşırmadık dersek yalan olur. Sayın Ayata ile, geçmiş ile bugünü karşılaştırdık ve artık tarımın daha modern alet ve makinelerle yapılmasını Türkiye’nin nereden nereye gelmiş olduğundan gururlandık.

Organizasyonun sorumluluğu kimde diye merak ettim ve Expolink Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Erdoğan Bey’e sordum:

“Sadi Bey fuarın organizasyonunu, davetiyelerin hazırlığı, açılıştaki tören alanın düzenlenmesi sorumlulığu, fuarımızın medya sponsorluğunu yapan Esgroup’un Genel Müdürü Vedat Ergün Bey yaptı. Bu işten gerek Esgroup gerekse Vedat bey anlının akıyla çıktı” dedi.

2’nci Tarım Fuarı’na 152 firma ve 380 marka katılıyor. Bu yılki fuardaki hedef 100 bin kişiye ulaşmak. Ben açılıştaki kalabalığı gördüğümde, ziyaretçi sayısının beklenen rakam olan 100 bini geçeceğine inanıyorum. 


*-*********

 

Büyükşehir Belediyesi ve uzay üssü

 

Yaklaşık 2 ay kadar önce idi. Torunum Çınar’ın Anasınıfı’na gittiği Şehit Yunus Baykal İlköğretim Okulu’nun çok amaçlı salonunun ortasına büyükçe bir balon konulmuştu. Anasınıfı öğrencilerinden başlayarak okulun tüm öğrencileri 20’şerlik guruplar halinde balonun içine alındılar.

Bu balonun içine kurulan bilgisayar sistemi ile dünyamız, dünyamızın etrafındaki gezegenler, uzay görüntüleri izletilerek tanıtımı yapılmıştı. Merak ettim ben de balonun içine girerek yaklaşık 10 dakika süren bu gösteriyi izlemiştim.

‘Gösteri’ diye özellikle yazdım. Bunun çok fazla bilimsel bir anlatımı olamazdı zaten. Ama yine de öğrenciler bilgisayar ortamından yansıtmalı da olsa uzayı ve gezegenleri tanıma fırsatı bulmuşlardı.

O zamanlardan biliyordum Büyükşehir Belediyesi’nin, Sabancı Holding’in kuruluşu olan Çimsa’nın sponsorluğunda  Sazova’daki Bilim, Kültür ve Sanat Parkı’ndaki tamamlanan ‘Uzay Evi’nin içerisine uzay ile ilgili donanımların yerleştirilmeye başlandığını.

Balonun içinde dünyamızı ve gezegenleri ve uzayı çocuklara tanıtılırken, öğretmen arkadaşlara şunu söylemiştim:

Çocukların şu balonun içindeki uzay ve gezegenleri izleyince ne kadar heyecan duydukları gözlerinden belli oluyordu. Duyduğum kadarıyla Büyükşehir Belediyesi’nin Uzay Evi’nde Türkiye’nin en donanımlı gerçek uzay görüntüleri olacakmış. O görüntüleri izleyen bırakın öğrencileri biz büyükler bile büyük heyecan duyarız diye düşünüyorum” demiştim.

Düşüncem de haklıymışım. Açılışa gidemedim. İnşallah en kısa zamanda ziyaret edip, gazetemizin acar bayan muhabiri Esra Çevik kardeşimin anlattığı o olağanüstü uzay görüntülerini izleyeceğim.

İleri teknolojili donanımı Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi”, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın ifadelerine göre, Dünyada uzay evlerinin sayısı hızla artarken, ziyaretçi sayısı milyonları aşmış durumda. Böyle önemli bir keşif dünyasının, ülkemizde de çocuklar, gençler ve yetişkinlerle buluşması elbet teki çok önemli. Bu hayali kuran ve Eskişehir’e taşıyan başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olmak üzere Sabancı Vakfı’na da desteklerinden dolayı bir Eskişehirli olarak teşekkür ederiz.

DÜNYADAKİ UZAY EVLERİ ÖRNEK ALINDI

Eskişehir Bilim, Kültür ve Sanat Parkı’nda 2.751 metrekare alan üzerine inşa edilen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi, dünyadaki diğer uzay evleri örnek alınarak tasarlanmış. Uzay Evi’nin 14 metre iç çapında olan 360 derecelik kubbesi, bilimsel gözlemlerin yapılmasına imkan veriyor. Kubbe, izleyicilerine evrene, uzaya, galaksilere, yıldızlara dünya ve gezegenlere canlı bir seyahat deneyimi yaşatıyor. İnteraktif sunumlar ve gösterimlerin yapıldığı Sabancı Uzay Evi’nde balıkgözü lensler ile donatılan ve 16 mega piksellik görüntü elde edilen iki ayrı yüksek çözünürlükte projeksiyon bulunuyor. Sabancı Uzay Evi, aynı anda 95 kişiye evrenin gizemli dünyasını izletebiliyor.

 

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi