Geçen haftaki yazımda iklim değişikliklerine bağlı ortaya çıkan ve ileride ortaya çıkacak sorunların çözümünde fosil yakıt kullanımının acilen sınırlanması gerektiğini, bu bağlamda pek çok gelişmiş ülkenin önümüzdeki kısa dönemde fosil yakıt kullanan termik santrallerini kapatacağını belirtmiştim. Fosil yakıt kullanımının azaltılması için bir diğer önemli konu, ulaşımda fosil yakıt kullanan araçların sayısının azaltılması. Yine, aynı zamanda dünyanın en önemli otomobil üreticileri içinde yer alan pek çok gelişmiş ülke, önümüzdeki on yıllık dönemde, kendi ülkelerinde fosil yakıt kullanan araç satışını yasaklama kararı almış durumda. Ülkemizde de elektrikli araçlara ilgi son yıllarda oldukça artıyor. Anadolu Ajansının Ipsos’un Mobilite İçgörü Raporunun 'Elektrikli Araçlar ve Sürdürülebilirlik' bölümündeki bulgularına dayandırdığı haberine göre, Türkiye’de her üç sürücünden ikisinin elektrikli araçlara karşı çok olumlu bir tutuma sahip olduğu ortaya çıkmış. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 22 ülkeden katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, sürücülerin elektrikli araçlara olan isteği ve elektrikli araca ulaşmanın önündeki engellerle ilgili sonuçlar yer alıyor. Dünyanın en büyük filo kiralama şirketlerinden LeasePlan için küresel ölçekte lider araştırma şirketlerinden Ipsos tarafından yürütülen bu araştırmanın bulgularına göre, Türkiye’deki sürücülerin yüzde 61’i elektrikli araç almak istediğini bildirirken, elektrikli araç alma niyetine bakıldığında, Türkiye birinci sırada yer alıyor.
Araştırmada, 5 yıl içerisinde yeni araç almayı düşünen katılımcılara öncelikli tercihleri ne olacağı yönünde sorulan soru için de katılımcıların yüzde 61’i 5 yıl içerisinde yeni araç alacakları takdirde elektrikli araç almayı düşüneceklerini belirtmiş. Ayrıca araştırma, sürücülerin artık yeşil alternatiflerin dizel veya benzinli araçları kullanmaktan daha maliyetli olmadığını düşündüğünü de ortaya koymuş. Katılımcıların yüzde 46’sı elektrikli araçların daha düşük karbondioksit (CO2) emisyonu sayesinde sadece iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmadığını, aynı zamanda daha düşük işletme maliyetlerine de sahip olduğunu belirtmiş. Buna göre, katılımcıların yüzde 47’si düşük işletme maliyetleri nedeniyle elektrikli araçları tercih ettiğini, yüzde 46’sı düşük CO2 emisyonları nedeniyle tercihini elektrikliden yana kullandığını ve yüzde 33’ü ise elektrikli araç sahiplerine sunulan vergi indirimleri nedeniyle bu araçları tercih ettiğini bildirmiş. Böylece, düşük işletme maliyetleri, çevre hassasiyeti ve teşvikler elektrikli araçların tercih edilmesindeki ilk 3 neden olarak öne çıkmış. Ancak elektrikli araçlara yönelik satışların artmasının önünde halen ciddi engellerin olduğu da araştırmanın sonuçları arasında yer almış. Araştırmanın genel sonuçlarına bakıldığında, gelecek 5 yılda araç almayı planlayanların yüzde 57’si, elektrikli araç tercih etmelerini önleyen ana sebep olarak araçların yüksek satış fiyatı unsurunu gösterirken, yüzde 51’i yetersiz şarj altyapısından, yüzde 34’ü düşük menzilden endişe duyduğunu bildirmiş. Türkiye’deki sürücülerin elektrikli araç satın almama nedenlerinin başında ise yüzde 54 ile satın alma fiyatları, yüzde 37 ile yetersiz şarj altyapısı, yüzde 26 ile menzil endişeleri yer almış.
Bu araştırma gösteriyor ki, Türk halkının önemli bir bölümü fosil yakıt kullanan araçlardan vazgeçme konusunda istekli ve hazır. Tüketici eğilimlerini bu yönde değiştirmek, belki de işin en zor kısmıydı. Şimdi sırada bahsi geçen kaygıları ortadan kaldırmak var. Bunların başlıca üçü, yüksek satış fiyatı, yetersiz şarj altyapısı ve menzil. Ülkemizde yerli otomobil üretimi ve pil üretim altyapısı işaret edilen istikamette ilerlenir, yerli otomobil satış fiyatı düşük bir seviyede ve yüksek menzile sahip olacak şekilde şekillenebilirse, bu kaygılardan ikisi ortadan kaldırılmış olur. Şarj istasyonu altyapısıyla ilgili de önemli arayışlar olduğunu biliyorum, ama bu konuda da hızla mevcut elektrik altyapısının artacak elektrik araç şarj kapasitesine göre optimize edilmesi ve yeni istasyon ağlarının şekillendirilmesi konusunda kamu desteği ve teşvikleri gerekiyor.
Bu hafta burada bırakayım, gelecek hafta fosil yakıt kullanımının azaltılması bulmacasının çözümü için son parça olan ısıtma konusunda neler yapılabileceğinden bahsedeceğim.
Herkese sağlıklı ve mutlu bir hafta dilerim.
heriflerde nükleer santraller var ... nükleer santraller ... hani o karsi ciktiginiz nükleer santaller ...