Türkiye’de öğrenci olmak, Libya çölünde susuz yol almaktan daha zor desem…
Hele bir de Eskişehir’de iseniz…
Türkiye’de öğrenci olmak, Libya çölünde susuz yol almaktan daha zor desem…
Hele bir de Eskişehir’de iseniz…
Daha da zor.
Sizi empati yapmaya davet ediyorum.
Birkaç yıldır Eskişehir’de hangi okulun depreme dayanıklı olup olmadığını bilmiyorduk hatırlayınız…
Kentteki Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan olmasa son dakikaya kadar yine bilmiyor olacaktık.
Düşünün bunun muhatabı İl Milli Eğitim Müdürlüğü ki o zaman müdür Pervin Töre idi… Asıl muhatap valiydi. O da Erol Ayyıldız’dı bildiğiniz gibi. Emniyet Genel Müdürü oldu Ankara’ya gitti, 3 ay kadar önce.
Bu kadar zaman geçti aradan, okulların açılmasına bir hafta kala Eskişehir’deki 6 okulun depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle tahliyesi gündeme geldi ve velilere birer mesajla bu durum bildirildi.
Hangi okullardı?
Eskişehir Anadolu Lisesi, Mualla Zeyrek İlkokulu, Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sami Sipahi Ortaokulu, Ziya Gökalp İlkokulu ve Porsuk İlkokulu.
Sorarım size?
Okulların açılmasına bir hafta kala, size çocuğunuzun eğitim gördüğü okulun yıkılacağı ya da güçlendirileceği, o nedenle başka bir okula yönlendirileceğiniz söylense ne tepki verirsiniz?
Eskişehir’in gözbebeği eğitim kurumlarından Eskişehir Anadolu Lisesi öğrencileri Söğütönü’ndeki TOKİ İkram Cirit Anadolu Lisesi’ne gönderilecek gibi görünüyor.
Yaklaşık 600 öğrenciye ilgilendiren bu durum EAL velilerini hayli öfkelendirdi.
İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın ile dün görüşen EAL velileri, en azından kent içindeki bir okulun belirlenmesini istedi. BİLSEM okulunu önerdi. İki hafta sonra yeniden toplantı yapılacak.
Ancak bana kalırsa bu sorunun çözümü pek mümkün değil.
Daha 10 gün önce kente gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Eskişehir'de ilk ve ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayımız 22 civarında. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilkokullarda 15, ortaokullarda 12, ortaöğretim kurumlarında 11. Bu da çok iyi bir gösterge. 2002-2003 Eğitim Öğretim Yılında Eskişehir'deki toplam derslik sayısı 4 bin 130. Şimdi ise inşaatı devam eden yatırım programında olanlar hariç toplam derslik sayımız 8 bin 292. Yani bu 20 yılda derslik sayısı 2 kat artmış durumda” demişti.
Hasılı…
Daha 10 gün önce Milli Eğitim Bakanı Tekin, kentteki derslik ve öğretmen sayısıyla övünürken, 3 gün sonra yaşanan okul taşınmaları ve yönetmelik değişiklikleri Milli Eğitim’de gelinen acı tabloyu gözler önüne seriyor.
Her değişen bakana göre uyarlanan eğitim sisteminden sizi bilmem ama benim umudum kalmadı.
Anlayacağınız kaderimizde eğitim sistemiyle sınanmak varmış.
Kalın sağlıcakla.