Geçmişte Deliklitaş, maddi durumu iyi olan Eskişehir’in kalburüstü diye hitap edilen ailelerin yaşadığı mahalle idi.
Daha sonra Vişnelik Mahallesi, Atatürk Caddesi ve Atatürk Bulvarı (Hasan Polatkan Caddesi) dikkat çekmeye başlamıştı. Baktığımızda çok lüks konutlar değildi. Birkaç katlı apartman daireleri idi.
Şimdi şehrin neresine bakarsanız bakın lüks konutlar mantar gibi bitti. Eskişehir’deki yayınlanan gazetelere baktığımızda sayfa sayfa lüks konut ilanları görüyoruz. Şehrin 15-20 kilometre ötesin de ‘yaşam köyleri’ oluştu. Şehir merkezi sıkışmaya başladı. Trafik ve ulaşım sorunu yaşanmaya başlayınca kalburüstü diye sınıflandırılan aileler, yavaş yavaş kent merkezinden kaçarak oraları tercih etmeye başladı. Böylelikle bir zamanlar çok lüks gördüğümüz, gözümüzde büyüttüğümüz o mahallelerde artık benim gibi sıradan insanların oturduğu mahalleler oldu.
Organize Sanayi’ye baktığımda Adapazarı, Kocaeli, Bursa, Kayseri, Gaziantep kadar olmasa da Türkiye çapında isim yapmış fabrikalar, kuruluşlar, işletmeler var. Biz içinde yaşadığımız için değişimi fark edemiyoruz. Son yıllarda AK Parti hükümetinin getirdiği hizmet ve yatırımlar, Büyükşehir Belediyesi’nin gerek Kent Park, gerekse Sazova Bilim ve Kültür Parkı’na yaptığı önemli hizmetler, Odunpazarı Belediyesi’nin tarihi Odunpazarı Evleri’ni turizme kazandırması, Tepebaşı Belediyesi’nin de yaptığı büyük havuzlu parklar, Barlar Sokağı dikkat çeken hizmetler.
Çok değil. Bundan 15-20 yıl önce başlayan Eskişehir’in zirve yürüyüşü devam ediyor. Bunun kanıtı da CNBC-e'nin “Türkiye’nin Yaşanabilir İller” araştırmasında Eskişehir’in “yaşamak için ideal görülen 10 il” arasında 2’nci sırada yer alması.
Eskişehir’in önünde kim var? Ankara.
Peki arkasında? İstanbul.
Bu sizi gururlandırmıyor mu?
Peşimizden hangi iller geliyor. İstanbul Antalya ve Trabzon. Bu illerin önünde olmak bile önemli.
Okur-yazar oranı en yüksek üçüncü il olan Eskişehir'de en dikkat çekici olan sanata ilgi. Zengin bir kent, suç ve trafik dışında tüm verileri iyi görünüyor. Belediyecilikte son 10 yılda önemli adımlar atan Eskişehir, ikinci sıraya yerleşti.
Bu güzelliği bir tek şey bozuyor. O da şehir içerisinde yaşanan trafik sorunu.
Bu sorun artık Eskişehir'in maalesef en önemli konusu haline gelmeye başladı. Her gün yerel gazeteler deki kaza, trafikteki isyan haberleri artmaya devam ediyor. Bu sorun sadece Büyükşehir Belediyesi’nin alacağı önlemlerle çözülmez. Bu sorunun çözümü için merkezi hükümet ve Eskişehir Milletvekilleri destek olmalı. Yapılacak alt ve üst geçitler için kaynak desteği yapmalı.
Bu şehrin ‘yaşamak için ideal görülen’ illerin arasında birinci sıraya oturmasını istiyoruz. Bunun içinde trafik sorunu el birliği ile giderilmeli.
Süleyman Reyhan’ın işi zor!
Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı İl Kongresi’nde Süleyman Reyhan, bu defa seçimle AK Parti İl Başkanlığı koltuğuna oturdu.
Salih Koca’nın milletvekili aday adayı olmasıyla boşalttığı İl Başkanlığına Genel Merkez İl Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Süleyman Reyhan’ı atamıştı.
Atamayla yaklaşık 1,5 yıldan beri İl Başkanlığı yapan Reyhan, bu kez seçimle il başkanı olmasıyla rüştünü ispat etmiş oldu. Süleyman Reyhan’a milletvekilleri, Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanları, kadın Kolları, Gençlik Kolları ile Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı tam destek verdiler. Elbette ki diğer ilçe teşkilatlarının da desteğini aldı.
Süleyman Reyhan, İl Başkanı olarak iki seçim dönemi geçirecek. Önünde erkene alınır ise 2013 Sonbaharında, alınmazsa 2014’ün Nisan ayında yapılacak Mahalli Seçimler var. Arkasından da 2015’de genel seçimler yapılacak. İki seçimde de büyük sınav verecek. Her iki sınavdan başarı ile geçerse, gelecek seçimlerde ya Odunpazarı veya Tepebaşı Belediye Başkan ya da Milletvekili adayı olması kesinleşir. İşi zor ama imkansız da değil.