Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, ESTV’de meslektaşım Murat Taşkın ile birlikte hazırladığımız Soruyoruz programında yine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, ESTV’de meslektaşım Murat Taşkın ile birlikte hazırladığımız Soruyoruz programında yine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Eskişehir sanayisinin sektörel çeşitliliğinin ekonomik krizlerde avantaj yarattığına dikkati çeken Kesikbaş, yüksek enflasyon ve düşük kur dolayısıyla ihracatçıların sorun yaşadığını vurguladı.
Kesikbaş’ın üzerinde durduğu konu Eskişehir’in belki de uzunca süredir adeta kanayan yarası OSB-Gemlik Limanı demiryolu bağlantısı eksikliği oldu.
Sanayicilerin ihraç ürünlerini karayolu yerine demiryoluyla yapmaları durumunda ulaşım giderinin 2/3 oranında azalacağını belirten Kesikbaş, şu detayları verdi:
“Liman bağlantısının eksikliği hem maliyet hem de karbon ayak izi açısından ciddi bir sorun yaratıyor. Yılda yaklaşık 120 bin tır veya konteynır mal çıkışı yapıyoruz. Bu konteynırların çoğunu 150 kilometre uzaktaki Gemlik Limanı’na taşımak zorundayız ve bu taşıma maliyeti bir konteynır için yaklaşık 20 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Eğer liman bağlantımız olsaydı, bu maliyet üçte birine düşebilirdi. Orta Anadolu’yu üretim havzası haline getireceksek bizim bu lojistik imkanları geliştiriyor olmamız gerekiyor. Bizim raylı sistemleri de güçlendirmemiz gerekiyor. Eskişehir bu süreçleri bugüne kadar bitirmeliydi üstelik bu durum çevre yolundan daha önemli bir konu.”
ESKİŞEHİR LOBİSİ İÇİN LİDERE İHTİYAÇ VAR
Kesikbaş, eksikliğini hissettikleri bir diğer konunun da Eskişehir lobisi olduğunu vurguladı.
Eskişehir’de nötür, yani kimsenin ne siyasi ne de başka bir açıdan üzerine söz söyleyemeyeceği bir lidere ihtiyaç duyduğu herkesin malumu.
Gizli ajandası olmayan, çıkar gözetmeksizin Eskişehir’in sorunlarının çözümü için tüm tarafları bir araya getirebilecek, sözü dinlenen bir lidere ihtiyaç var.
Bunu yaza, söyleye biz gazeteciler de çokça dillendiriyoruz ancak maalesef hep kısır çekişmelere kurban edilen bir konu.
Başkan Kesikbaş’a bu konuyu sorduğumda güzel bir tarif yaptı:
“ESO olarak Eskişehir İş Konseyi oluşturmaya çalıştık ancak olmadı. Eskişehir’de liderlik edebilmeniz için elinizde gücünüz olması lazım, bu parayla da olmuyor. Bu belediye olabilir, kamu olabilir. Güç önemli. Siyaseten çalışmıyor bu iş. Lidere ihtiyaç var. Bir toparlayıcı olmadan olmuyor. Büyük Önder Atatürk olmasaydı Milli Mücadele ne kadar başarılı olurdu? Bunun gibi. Eskişehir’de de bu işlere soyut bakabilecek, hiç kimseyi öteleştirmeyecek, siyasi olarak başka bir tarafa atmayacak, bütün kurumların gücünü alacak… Vektörel bileşen sıfır olmayacak, hepimizin aynı yöne hareket edebileceğimiz bir lidere ihtiyaç var.”
Doğru söze ne denir?
Yeni TOKİ konutları şubatta ihaleye çıkıyor
TOKİ’nin 250 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında Eskişehir’de yapacağı 2 bin 394 konutun ihale tarihlerinin belli olduğu bilgisini önce AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, yaklaşık 2 saat sonra da Milletvekili Nebi Hatipoğlu sosyal medya hesabından paylaştı.
Önceki gün TOKİ’nin il il açıkladığı ihale tarihleri duyurusunu dün sosyal medya hesaplarından “müjde” olarak duyuran Hatipoğlu ve Albayrak, şehre katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a teşekkür etti.
Buna göre, kent merkezinde iki etap halinde toplam 1.800 konut yapılacak. 900 konutluk 1. Etabın ihalesi 25 Şubat 2025’te, 900 konutluk 2. Etabın ihalesi de ertesi gün yani 26 Şubat 2025 tarihinde yapılacak.
İlçeler ise şöyle:
Günyüzü 120 konut - İhale Tarihi 19 Şubat 2025, Han 188 konut - İhale Tarihi 28 Şubat 2025, Mahmudiye 98 konut - İhale Tarihi 20 Şubat 2025, Mihalgazi 100 konut - İhale Tarihi 10 Şubat 2025, Seyitgazi 88 konut - İhale Tarihi Mart 2025.”
Buradan dileğimiz, konutların söz verilen tarihte tamamlanıp hak sahiplerine zamanında teslim edilmesi.