Eskişehir’deki ilaçlar nasıl imha edilecek?

Son dönemde halk sağlığı ve çevre dostu uygulamalar konusundaki hassasiyetimiz bir hayli arttı

12 Mart 2020 08:35
A
a
Sütiş Eskişehir
Son dönemde halk sağlığı ve çevre dostu uygulamalar konusundaki hassasiyetimiz bir hayli arttı.
Bu noktada hem bakanlıklar, hem yerel yönetimler, hem sivil toplum kuruluşları ile odalar, hem de kurumsal şirketler nezdinde çeşitli çalışmalar yapılıyor.
 
*
 
Bu anlamda kulağıma şöyle bir bilgi geldi: Son kullanma tarihi geçmiş ilaçların toplanması ve imha edilmesine ilişkin yönetmelikte olumlu bir değişiklik yapılmış.
 
*
 
Peki, nedir bu olumlu değişiklik?
Konuya ilişkin detaylı bilgi almak üzere Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Yücel Yenilmez’le görüştüm.
Dedi ki Yenilmez:
 
VATANDAŞLARIN İLAÇLARI DA TOPLANACAK
“Önceden Eczacılar Odası miadı dolmuş ilaçları Sağlık İl Müdürlüğüne başvurarak imha ediyordu. Tabii imha edilen ilaçlar, sadece eczanelerdeki ilaçlardı. Bugüne kadar evlerdeki ilaçlar toplanmıyordu. Şimdi ise yeni bir uygulama geldi. Büyükşehirlerde ilaçları imha etme işi, ilçe belediyelerine verildi. Bu noktada Eczacılar Odasıyla belediyeler bir araya gelerek görüştü ve işbirliği kararı alındı. Buna göre belediyeler, her bir eczaneye kilitli kutular koyacaklar. Vatandaşlar da, eczacılar da her türlü ilacı o kilitli kutulara atacaklar. Yani artık, sadece eczacılardaki değil, vatandaşların elinde olan miadı dolmuş ilaçlar da toplanacak.
 
İLAÇ DAĞITIMI ESKİDENDİ
Tabii bu arada şunu da belirtmekte fayda var. Eskiden, tarihi geçmemiş ilaçlar ihtiyacı olan vatandaşlarımıza dağıtılıyordu. Ancak şimdi öyle değil. Şimdi herhangi bir ilaç eczaneden çıktığı anda miadı dolmuş kabul ediliyor ve dağıtılamıyor. Bunun doğru bir uygulama olduğu kesin. Çünkü vatandaşlarımız ilaçları saklama koşullarını bilemeyebilir, saklamak için gerekli koşulları oluşturamayabilir. Böylelikle ilacın tarihi geçmemiş olsa bile ilaç bozulmuş olabilir. Bu da dağıtıldığında, kullanan insana zarar verebilir.
 
 
HALK SAĞLIĞINI ÖNCELEYEN ÇEVRECİ UYGULAMA
Şimdi Eczacılar Odası, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi ortaklığında tarihi geçmiş tüm ilaçlar toplanacak. Ve belediyeler, bu ilaçları imha edecek. Amaç, hem halk sağlığını korumak, hem de ilaçların toprağa ve suya karışmadan imha edilmesi; çevre dostu bir uygulamadan bahsediyorum. Ayrıca bu uygulamanın tanıtımı da yakın zamanda başlayacaktır diye düşünüyorum. Ha, bir de şunu söyleyeyim. Bu uygulama Eskişehir merkezinde başladıktan sonra dış ilçelerde de yapılacak. Eczacılar Odası, dış ilçe belediyeleriyle de görüşerek anlaşma yapacak ve uygulama başlayacak.”
 
*
 
Yücel Yenilmez’in aktardıklarını okudunuz.
Başta da belirttiğim gibi, olumlu bir düzenleme.
Ve bu düzenlemenin, hızlandırılarak bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.
 

Eskişehir’de Corona Virüs taşıyan vaka yok!

 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Türkiye’de Corona Virüs taşıyan vaka olma olasılığı yüksek” demesinin hemen ardından ortaya çıkan ilk vaka, Türkiye’de kırmızı alarm verilmesine neden oldu. Bununla beraber insanların yaşadığı tedirginlik de bir hayli arttı.
 
*
 
Bu noktada bilerek ya da bilmeyerek birçok iddia ortaya atılmaya başlandı.
Nedir o?
Olur olmaz haber portallarında ya da sosyal medya hesaplarında “şurada Corona Virüs taşıyan vaka görüldüğü söyleniyor” şeklinde içerikler üretilmeye başlandı.
Bu içerik üretimi, maalesef bazı zamanlarda Eskişehir’de de yapılıyor.
 
*
 
Durum böyle olunca Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gaye Usluer’in görüşlerine başvurdum.
 
*
 
“Vatandaşlarımız resmi açıklama dışında hiçbir yazılana ya da konuşulana itibar etmemelidir” diyen Usluer, şunları söyledi: 
 
‘MIŞ’ GİBİ PAYLAŞIMLAR YAPILIYOR
“Süreç şöyle işliyor. Vatandaşlarımız, zaman zaman üst solunum yolu ya da alt solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle bize gelir. ‘Corona Virüs’ olabileceğine ilişkin bize endişesini anlatır. Biz de prosedüre uygun şekilde gerekli tetkikleri yaparız ve Sağlık Bakanlığına göndeririz. Bakanlıktan yanıt gelene kadar hastayı hastanede tutarız. Bakanlık herhangi bir sorun olmadığını söylediği zaman hastayı taburcu ederiz. Bu bir güvenlik önlemidir, işin ciddiye alındığı anlamına gelir. Şu ana kadar Eskişehir’de tanımlanmış bir Corona Virüs vakası yok. Bunu üzerine basa basa söylüyorum. Bazen bazı haber siteleri ile sosyal paylaşım platformlarında ‘mış’ gibi paylaşımlar yapılıyor. İşte, ‘şurada Corona Virüsü varmış’ gibi. Sanki virüse sahip vaka varmış da saklanıyormuş gibi algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu çok yanlış bir iş. Vatandaşlarımız resmi açıklama dışında hiçbir yazılana ya da konuşulana itibar etmemelidir.”
 
*
 
Gaye Usluer’in ifadeleri bu şekilde.
Bir kez daha vurgulamakta fayda görüyorum.
Eskişehir’de Corona Virüs taşıyan vakaya şu ana kadar rastlanmadı.
Resmi kaynaklardan açıklama yapılmadığı sürece bu yönde yazılanlara ve konuşulanlara-dedikodulara itibar etmeyin.
Sağlık Bakanlığı, hiç kimseden hiçbir şeyi saklamıyor, tüm gelişmeleri gerekli gördüğü zamanlarda vatandaşlarımıza açıklıyor.
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
DKC 12 Mart 2020 09:45

Evet Eskişehirde virüsün olmadığı ispatlandı ama fırsatçılara gün doğdu. Şu saatten sonra gerçekten ihtiyacı olan herkes kolonyayı, peçeteyi, ıslak mendili ve sıvı sabunu 2-3 katı fiyatına pahalı almak zorunda kalacak. Bilen bilir, bizim ülkede pahalanan her bir ürün ham maddesi ucuzlasa bile artık pahalandı ya kesinlikle ucuzlamaz. Birileri devreye sokuldu ve tüm ülkeyi hastalık korkusuyla manupüle etmenin peşine düştü. Maksat küresel nüfusu küresel ekonomik krizler ile karşı karşıya bırakmak. Sonrada ilacınız bizde diyecekler. Önce insanların psikolojisine oynuyorlar ki; hastalık vücutlardan önce bilinçlere işlesin. Malesef istedikleri algıyı yaratmayıda başarmış durumdalar...

0 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi