Son üç-dört günden bu yana şehirde yaşananlara baktığımda, birbirinden farklı güzel gelişmelere adımlar atıldı ve yaşandı.
Bu gelişmelere baktığımda yıllar öncesi yapılması gerekirken, maalesef bugüne kalmış. Geç kalınmış olmasına rağmen yine de adım atılmış olması önemli.
Şehirde yaşanan bu son gelişmeler, Eskişehir’de artık Eskişehirlilik bilincinin giderek arttığının göstergesi.
‘Nedir bu güzel şeyler?’ Diye soracaksınız haklı olarak.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, giderek hantallaşan hatta sadece kendi öğrencilerinin dışında şehre hizmet veremez duruma gelen Mavi Hastane’yi nereye getirdiğine bakmalıyız.
Türkiye’nin önemli merkezi oldu Mavi Hastane.
Ne oldu?
Mavi Hastane Havacılık ve Uzay Tıbbı Uygulama ve Araştırma Hastanesi oldu. Havacılık ve Uzay Tıbbı alanında Türkiye’nin ilk ve tek hastanesi konumuna geldi. Hastane, insan genlerine bakılarak teşhis ve tedavi sunan Türkiye’nin tek merkezi olacak. Çeşitli hastanelerden kan ve gen örnekleri burada toplanarak incelenecek. Uçakta rahatsızlanan bir hastaya bu hastaneden Telemedcine yöntemiyle bağlanarak tedavisi yapılacak. Türkiye’de ilk kez GATA dışında Mavi Hastane’de, üstelik daha geniş kapsamda sağlık hizmeti verilmeye başlanacak. Türkiye’nin tüm sivil havacılık personelinin sağlık ihtiyacı buradan karşılanacak.
Bu Eskişehir adına gurur duyulacak bir önemli bir gelişme.
Yine önemli bir gelişme ve hem Eskişehir’in hem de Türkiye’nin tanıtımını sağlayacak, Eskişehir ekonomisine, kültürüne, sanatına, ticaretine önemli katkı verecek olan ‘2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ etkinlikleri.
Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması ile birlikte, Unesco'nun ve özellikle Türk Dünyası'nın gündemine de oturdu. Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi'nin de 6. Olağan Toplantısı'nda, Eskişehir'i Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti ilan etti.
Eskişehir’in seçiminde, kültürel zenginliklerin ve farklı kültürel toplulukların bir arada yaşadığı kent kimliği öne çıkmıştır.
Türkiye’nin 2013 yılında yapacağı somut olmayan kültürel miras alanındaki bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinlikler, Eskişehir’i bir yıl boyunca Türk dünyasının başkenti yapacaktır.
Eskişehir 2013 yılında sempozyumlara ev sahipliği yapacak, somut olmayan kültürel miras alanında sanatlarını icra edenlerin Merkezi olacaktır.
Eskişehir’in ‘2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ olmasındaki gayretlerinden dolayı başta AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı ile bu konuda destek veren muhalefet ve iktidar partisi milletvekillerine Eskişehirliler olarak ne kadar teşekkür etmek boynumuzun borcu.
Eskişehirspor Kulübü’nün Başkanı Halil Ünal, Kulüpler Birliği Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Kulüpler Birliği Başkanı Yıldırım Demirören, Futbol Federasyonu Başkanı seçilince o koltuk boşalmıştı. Biz Eskişehirliler olarak boşalan ‘Kulüpler Birliği Başkanlığı’ koltuğuna Halil Ünal’ı yakıştırmıştık. Halil Ünal’da sempatik tavırları, Türkiye’deki profesyonel kulüplerin başkanlarının da gönlünü fethetti ve Kulüpler Birliği Başkanlığı’na seçildi.
Yine Eskişehirliler olarak kendisiyle gurur duyuyoruz.
Bugünlerde Yıldırım Demirören’e bir takım nedenlerden dolayı tepki gösterenler Halil Ünal’ı Futbol Federasyonu Başkanlığı’na bile yakıştırmaya başladılar.
Bugün olmasa bile günü geldiğinde Futbol Federasyonu Başkanlığı koltuğuna Eskişehirli birisinin oturmasını cani gönülden isteriz. Bu belki yine Halil Ünal’a nasip olabilir.
Birkaç gün önce ESİAD’ın yeni başkanı Aydın Bandırma’nın kardeş kuruluş olan ESGİAD’a yapmış olduğu ziyaret ve ziyarette konuşulanlar dikkat çekiciydi. Eskişehir adına önemli bir adımın atılmış olmasının göstergesiydi.
Ziyaret belki de çok önemli değil. Ancak her iki kardeş kuruluşusun başkanlarının söyledikleri sözler Eskişehir adına önemli.
‘Eskişehir için güçlü işbirliği doğacak’ değerlendirilmesi yapıldı bu ziyaretin sonunda.
ESGİAD Başkanı Serkan Zengin, ziyarette yaptığı konuşmada, kentin işadamları ile bağlarını daha güçlü kılmayı hedeflediklerini, bölgesel ve sektörel potansiyeli ile kalkınmışlıkta Eskişehir’in enerjisine inanan, köklü ve güçlü bir sivil toplum kuruluşu olmayı kendilerine vizyon edindiklerini söylemiş.
ESİAD’in çiçeği burnundaki Başkanı Aydın Bandırma ise şöyle konuşmuş:
“İki derneğin misyonundaki ve yönetin anlayışındaki uyum ile şehrimizin işadamları arasındaki ilişkilerin geliştirileceğine inanan dernek başkanları, birçok çalışmada işbirliği yapmayı hedefliyoruz.”
Ziyaret sonunda Zengin ve Bandırma’nın da önemle altını çizdikleri konu ise, Eskişehir dışında yaşayan Eskişehirli başarılı iş adamları ile ilişkilerin geliştirilmesi için ortak organizasyonlar yapılması ve kenti uluslararası platformlarda da temsil etmek için, Eskişehir’in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilmesinin fırsat olacağı.
Sonuç olarak artık birlikte iş birliği yapmanın, bir yerlere aday olan Eskişehirliyi o makama oturacağından kıskanmayarak sonuna kadar arkasında, yanında durarak destek vermenin zamanı geldiğinin farkına varmamız çok önemli.
Belki geç kaldık ama, en azından bundan sonra yine birlikte el birliği, güç birliği içerisinde bir birimizin nasırına basmadan olmayı sürdürebilirsek, bir takım nedenlerden dolayı kaybettiklerimizi de en kısa zamanda almayı başaracağımıza inanıyorum.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...