Ülkemiz insanları, halen orada yaşasalar da yaşamasalar da memleketim dedikleri şehirlerine karşı büyük bir sevgi ve hayranlık duyarlar. Bu şehirlerle duygusal bağlara sahip oldukları için, oraların doğası, kültürü ve insanları bir başka gelir, onlara. Bende doğduğum, büyüdüğüm ve askerlik yükümlülüğüm dışında yaşamımın hiçbir döneminde ayrılmadığım Eskişehir’i çok seviyorum. Bu nedenle kentimin çeşitli özelliklerini ortay koyan bazı değerlendirmelerin sonuçları ister olumlu isterse olumsuz olsun, Eskişehir’e karşı duyduğum sevgiyi asla değiştirmiyor. Ancak, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir kentsel gelişime sahip olabilmek içinde; hem kanaat önderlerinin hem de tüm hemşerilerimizin bu değerlendirmelerin sonuçlarından yararlanmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu değerlendirmelerin başında da, Kalkınma Bakanlığı tarafından belirli yıllarda yapılan “İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE)” gelmektedir. Bu çalışmalar sayesinde, illerin ekonomik ve sosyal kalkınma yolundaki performanslarının izlenmesi mümkün olabilmektedir.
En son yayınlanan SEGE araştırması; nüfus özellikleri, eğitim, sağlık, istihdam, rekabetçi ve yenilikçi kapasite, mali kapasite, erişilebilirlik ile yaşam kalitesi olmak üzere 8 alt kategoride 61 değişken kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda Eskişehir ilk 10 il içerisinde ve 7. sırada yer almıştır. Sıralamada bir üstümüzde Bursa (6), bir altımızda ise Muğla (8) ili yer almaktadır. Değerlendirmede kullanılan parametreler değişiklik göstermekle birlikte, 1996 ve 2003 yıllarında yapılan çalışmalarda Eskişehir 6. sırada yer almaktaydı. Buradan da anlaşılmaktadır ki; yeryüzünde ekonomik ve sosyal gelişmenin zaman ve mekan bakımından farklılık göstermesine karşın, Eskişehir’ bu durumdan pek fazla etkilenmeyerek, sıralamadaki yerine demir attığını söyleyebiliriz.
Bu araştırmanın yanı sıra, CNBC-e Business dergisi tarafından daha çok toplumsal algıya dayalı olarak son yapılan "Türkiye'nin Yaşanacak Şehirleri " araştırmasının sonuçlarına da bir göz atalım. Acaba hangi şehrin yaşam standartları daha yüksek, hangi şehirde yaşam daha kolay? Buna göre; 81 il içinde son iki yılda 2. olan Eskişehir, bir basamak gerileyerek listenin 3. sırasında yeralmaktadır. Kültür sanat alanında liste başında bulunan Eskişehir, ekonomide 10., eğitimde 4., okur-yazar oranında 3. ve sağlıkta 9. sırada yer almaktadır. Eskişehir açısından pek iç açıcı olmayan durum ise suç oranı sıralamasında ilk 10 il içerisinde yer almasıdır.
Aynı dönemleri kapsaması nedeniyle, karşılaştırma olanağı da sağlayan bu iki çalışmadan ilki; duygusallıktan uzak olan resmi rakamları ortay koyarken, ikincisi; toplumsal algıyı ya da hissedileni ortay koyması açısından önem taşımaktadır. Her iki araştırmanın sonuçlarına göre Eskişehir bir basamak geriye gitse de, 81 il içinde gurur duyacağımız bir yerde olduğunu söyleyebiliriz. Ama unutmamalıyız ki; en önde değilseniz, daha yapacaklarınız var demektir!