Geçtiğimiz günlerde ‘Eskişehir 4’üncü ilçeyi kaldıramaz’ diye yazmıştım. Durup dururken bu yazıyı yazmadım. Eskişehir’de gazetelerde köşe yazan arkadaşlar köşelerinde yazdılar. Şehirde de “4’üncü ilçe kurulacakmış” dedikoduları yayılmaya başlandı.
Resmi ağızdan bir açıklama olmamasına rağmen bu dedikodular öyle inandırıcı olmuş ki, şehir de bırakın sade vatandaşı siyasetçiler, hatta önemli koltuklarda oturan bürokratlarda inanmışlar.
Hatta 4’üncü ilçe söylentisi şehirde sıkça duyulmaya başlandığında birileri şöyle cevap vermişti:
“Bırakın 4’ü seçim kazanacaklarına kesin inansalar 5’i de kurar bunlar” diyerek, 4’üncü ilçenin kurulması ve ardından da 5’inci ilçe olması için ne gibi şartlar aranıyor olmasını araştırma gereği bile duymadan hemen AK Parti’ye çamur atanlar bile oldu.
Yeni bir ilçenin kurulması çok da kolay değil.
Çünkü çok büyük maliyet gerektiriyor devlete.
Bir ile olması gereken tüm kamu kurum kuruluşlarının ilçe teşkilatları da olmak zorunda.
Nüfusları 250 ile 300 bini aşkın Odunpazarı ve Tepebaşı daha yakın tarihe kadar ‘Belde’ idi. Yani olması gereken resmi kurumlar yoktu. Daha yeni resmi kurumlar tamamlandı. Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde bazı resmi kurumlar kendilerine hizmet verecekleri yer bulmakta zorlandılar.
Yunus Emre ismini taşıyacak 3’üncü ilçe bile resmen kurulamadı. Büyükşehirler kanuna göre merkez de en az 3 ilçe olması zorunlu. Tepebaşı Belediyesi’nin ismi Yunus Emre olacaktı. Ancak 3’üncü ilçe zorunluluğu ortaya çıkınca bu düşünceden vazgeçilip 3’üncü ilçenin kurulması kararı İl Genel Meclisi’nden çıkmıştı.
Ben şahsen 3’üncü ilçenin kurulmasına da karşı çıkmıştım.
Ben ‘üçüncü ilçe kurulmamalı’ derken birileri 4’üncü ilçenin de kurulmasını tartışmaya başlamıştı.
Kanun gereği 3 merkez ilçe olmak zorunda.
Kanun böyle emrediyorsa, emir elbette yerine gelecek. Başka alternatif yok.
Büyükşehirlerdeki merkez ilçelerin nüfusları 200 binin altında olmaması gerekiyor.
4’üncü ilçe kurulmuş olsa bu kez Odunpazarı ve Tepebaşı İlçelerinde nüfus 200 binin altına düşeceğinden ilçe olma özelliklerini kaybetme tehlikesi yaşanacak.
Zaten baktığımızda kimi zaman ‘Eskişehir’e iki bile fazla. 3’üncü ilçeyi taşıyamaz’ derken 4’üncü ilçenin konuşulması bile bence büyük hata idi.
Allahtan böyle bir düşünce yokmuş.
Şehirde almış başını ağızlarda dolaşan sakız gibi uzayan 4’ünci ilçe dedikodusunu AK Parti Milletvekili Salih Koca son noktayı koydu.
“Eskişehir’de 4’üncü ilçe gündemde yok.”
Herhalde Salih Koca’nın bu açıklamasına en çok Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye başkanları sevinmiştir!
Bilici VE Yörük yeniden seçilir!
Havaların ısınmasıyla kahvelerin köşelerinde ve derneklerin özel odalarında konuşulan siyaset parklara taşındı. Aylardan beri kar ve buz nedeniyle evlerinde adeta hapsolan bir gurup vatandaş, güneşi ve güzel havayı görünce modern hapishanelerden kurtuldular.
Dün öğle üzeri yediler mevkiindeki Sabahattin Günday Parkı’ndan Köprübaşı’na doğru yürürken park içindeki banklara oturmuş yıllarını CHP’ye vermiş iki eski kurt politikacıyı gördüm. Kafa kafaya vermişler koyu bir sohbet yapıyorlardı. CHP’yi konuştuklarından da adım gibi emindim.
Uzaktan biraz kendilerini seyrettim.
Daha sonra yanlarına gittim.
“Kafa kafaya vermişsiniz Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlarını belirliyorsunuz galiba?’ diye espri yaptım.
“Nereden anladın?” dedi kıdemli CHP’li.
“İki-üç dakika karşıdan sizi izledim. El-kol hareketleri ile yüzünüzdeki mimiklerden mutlaka önümüzdeki günlerde yapılacak olan seçimlerden konuştuğunuz belli oluyor” dedim.
Kıdemli CHP’li; “Evet seçimleri konuşuyorduk. Biz ikimizde bu partiye yıllarımızı verdik. Kimi zaman baş tacı olduk, kimi zaman da itildik kakıldık. Ama partimize küsmedik. İtip kakanlardan zamanı geldi bunun hesabını sandıkta verdik. Bize sahip çıkan, değer verenlere biz de karşılığını veririz. İşte o nedenle Odunpazarı İlçe Başkanı Halil Bilici ve Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük görev yaptıkları süre içerisinde partimizi en güzel şekilde temsil ettiler. Kırmadan dökmeden herkesi kucakladılar yönetimdeki arkadaşları ile birlikte. Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük ile Odunpazarı İlçe Başkanı Halil Bilici uyum içerisinde çalıştılar. İl Başkanı Erman Gölet’te bu uyuma ayak uydurdu. Her üç teşkilat zamanı geldi tek bir teşkilat gibi birlik beraberlik içerisinde hareket ettiler. Bizce bu uyum bozulmamalı. Biz guruplardan falan anlamayız. Kişilere ve yaptıkları icraatlara bakar ona göre hareket ederiz. Geçmiş tecrübelerimize dayanarak söylüyoruz. Odunpazarı’nda Halil Bilici, Tepebaşı’nda Vural Yörük çok rahat seçimi kazanırlar. İl için şimdiden bir şey söylemek erken olur. Hele bir iki merkez ilçenin seçimi yapılsın. Ondan sonra görüşebilirsek il seçiminde kim daha şanlı olduğunu söyleriz” dediler.
Bakalım iki kurt siyasetçinin dediklerimi çıkacak sandıktan, yoksa bu kez yanılacaklar mı?
Haa kim bu eski tüfekler! Kim olduklarını yazmamışsın diye aklınıza soru takılacaktır.
Şimdilik isimler ben de saklı kalsın.
Seçimler sonunda tahminleri tutarsa o zaman kim olduklarını yazarım.