Engellenmek istenen sosyal yardımlar ama nafile…

Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ESTV’de yayınlanan Soruyoruz programında mesai arkadaşım Kerem Akyıl ile kendisine yönelttiğimiz soruları, yine her zamanki gibi yine dobra dobra, açık sözlülükle yanıtladı.

5 Eylül 2024 08:53
A
a
Sütiş Eskişehir
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ESTV’de yayınlanan Soruyoruz programında mesai arkadaşım Kerem Akyıl ile kendisine yönelttiğimiz soruları, yine her zamanki gibi yine dobra dobra, açık sözlülükle yanıtladı.
CHP’nin en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması gerektiği çıkışına karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’li belediyelerin SGK borçlarını ödemediği için emeklilere yeterince zam yapamadıkları iması üzerine gelişen polemikler herkesin malumu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının, belediyelerin SGK borçlarını kısa sürede tahsil etmek konusunda girişimde bulunması, CHP’li belediyelerin sosyal yardımlarını hedeflerken, hizmet aksamalarıyla gözden düşmelerini amaçladığı aşikar.
Anlayacağınız AK Parti’li belediyeler CHP’ye geçene kadar SGK borçlarını ödemeyince sorun yok, belediyeler CHP’li olunca “borcunu öde” mantığı.
Kamuoyuna da “CHP’li belediyeler SGK’ya borcunu ödese biz emeklilere yeterli zammı yapacağız” mesajı vermeye çalışılıyor.
Ama artık vatandaş bunu yemiyor…
Hele hele emekliler artık uyandı.
Bu konuya Başkan Kurt, çok güzel açıklık getirdi.

EZEL SEKTÖRDEN NİYE ALMIYORSUNUZ?
Kurt, şunları ifade etti:
“Sanki belediyelerin SGK’ya ödemedikleri para nedeniyle emeklilere yeterli maaş ödenemiyor gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. SGK ve vergi dairesinin o yüzsüzleri zaman zaman açıklaması gerekiyor ama açıklamıyor. Vergi rekortmenliğinde ilk 100’e girenler arasında da isminin açıklanmasını istemeyenler var çok sayıda. Onlar da korkuyor. Şimdi SGK’nın toplam alacağının içinde tüm belediyelerin… İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Konya gibi 1.300 küsur belediyenin borcu yüzde 12’ye tekabül ediyor. Yüzde 88’i özel sektöre ait. Niye almıyorsunuz?
Hele hele o 5’li çetelerde sildikleri falan aklınız durur. Onları almıyorsunuz, dile getirmiyorsunuz ‘Belediyelerin SGK borcu yüzünden battık’ diyorsunuz. Hayır öyle değil, SGK AK Parti’nin yanlış yönetimi yüzünden battı. Biz rahat kaynak bulabilsek SGK primini öderiz. Bunu böyle bilsin herkes. Vergi dairesinin tüm Türkiye’den olan alacaklarının sadece yüzde 5’i belediyelerden olan alacakları. Yüzde 95’i özelden, şirketlerden. Bunları almayın, bunları tartışmayın belediyelere hücum edin.
Bu bizim için ciddi bir sıkıntı. Zaten tasarruf genelgesi nedeniyle iş yapmamız engelleniyor. Artı peşin parayla yapacağımız alışverişler de engellenmiş oluyor.”
Ama, fakat, lakin…

HİÇBİR GÜÇ BİZİ ENGELLEYEMEZ
Başkan Kurt, hiçbir gücün yoksul ve ihtiyaç sahibi yurttaşa desteklerini kesemeyeceğini, her ne koşulda olursa olsun Eskişehir’de hiçbir çocuğun gece yatağa aç girmeyeceği taahhüdünü vermeyi de  ihmal etmedi.
Eğitim dönemi başlamadan 750 öğrenciye kırtasiye ve okul malzemeSİ desteği verdiklerini ifade eden Başkan Kurt’un, bunu kendilerine inanan, Odunpazarı Belediyesi’ne yaptıkları yardımın yerine ulaşacağına güvenen kişiler sayesinde gerçekleştirdiklerini söyledi.

YOKSULLUĞU REKLAMI KİTABIMIZDA YAZMAZ
Ve ekledi:
“Aç çocuklar meselesiyle ilgili çalışmalarımızı hep yapıyoruz.
Yoksulluğun reklam edilmesi, yoksulluğun, açlığın reklam aracı olarak kullanılması bizim kitabımızda yazmaz.
Okul aile birlikleri, mahalle meclisleri ve muhtarlarımızın tespitleriyle mahallelerde belirlediğimiz ihtiyaç sahibi çocuklarımıza okulda yiyeceği gıdayı gece evinde teslim etmek suretiyle rencide etmeden çantasına koyuyoruz.
Bu noktada bizimle iş birliği yapmak isteyen muhtarlarımıza, okul aile birliklerine buradan duyuruyorum. Bu tespitlerinizi bize bildirin. Biz kimseye göstermeden haftalık ihtiyacını evine teslim ederiz. Her hafta düzenli yaparız. Çocuk da bunu bağışlanmış gibi değil, annesinin çantasına koyduğu gıda olarak görür ve karnını doyurabilir.
Bu noktada Sosyal İşler Müdürlüğümüz organizedir.”
Yoksulluğun sebebi biz değiliz. Sebebi belli. Sebep olanlar yoksulluğu gidermeye çalışan bizim gibi sosyal belediyelere baskı yapıyorlar.”
Ez cümle…
Başkan Kurt, herkesin konuşmaya korktuğu, çekindiği bir ortamda…
Yeniden belediye başkan adayı gösterilmeme riskinin olduğu bir dönemde nasıl CHP’deki değişim hareketinin öncülerinden biri olduysa…
Sosyal belediyecilikte de öncü.
Buradan görünen o.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi