Düşünce kuruluşları

Murat Özgül yazdı

8 Mayıs 2017 09:30
A
a
Sütiş Eskişehir
Ülkelerinde üst düzeyde görev yapmış, siyasetçi, istihbaratçı, planlamacı, araştırmacı, asker gibi konularında uzman insanların gerek görevleri başında gerekse emekliliklerinde alanları ile ilgili olarak katkı vermeye devam etmeleri gerekir. Geçmişte elde ettikleri deneyimlerini yeni nesillere aktarmak, yol göstermek, yeni stratejilerin oluşturulmasında beyin görevi üstlenmek çok önemlidir.
İttihat ve terakki döneminde görev yapan tüm örgüt personelinin hatıralarını ve yaşadıklarını kayıt altına almaları takdir edilecek bir husustur. Bu güne yansıyan ve ders alınması gerekli anılar kaleme alınmıştır.
Günümüz siyasetçileri, üst düzey bürokratları hatıralarını yazma konusunda biraz tembeldir. Sık sık konuşurlar da iç siyasi malzeme konusu olmaktan öteye geçemezler.
Think-tank (düşünce kuruluşları) birçok batılı ülkede yaşam bulmaktadır. Araştırma merkezleridir. Düşünce ve nazariye üreten uzman gruplarıdır.
Araştırma, geliştirme, kamu politikalarında stratejik planlama, belli bir konuda danışmanlık ve öneride bulunma, analiz yapma gibi çeşitli faaliyetler gösterirler.
Küresel ve bölgesel güç olmayı hedefleyen ülkelerde, dış politika, siyaset, ekonomi gibi konularda izlenecek stratejileri oluşturmada katkı sağlarlar. Yenilikçi ve alternatif politikaları gösterirler.
ABD’de dış politika, Ortadoğu çalışmaları, ulusal güvenlik, nükleer silahsızlanma, ekonomi politik çalışmalar, bölgesel çalışmalar, ticaret, savunma, liberalleşme, muhafazakarlık konusunda çalışan çok sayıda düşünce kuruluşu vardır. Avrupa’da İngiltere, İsveç, Belçika, Fransa, Almanya gibi ülkelerde düşünce kuruluşları etkindir.  Serbest piyasa, sosyal politika, ülkelerinin dış politikası, terörle mücadele, uluslararası ekonomi ve insan hakları başlıca çalışma alanlarıdır.
Ne yazık ki ülkemizde konularında uzman olanların, aktif siyasetten çekilenlerin oluşturduğu düşünce kuruluşları çok azdır. Stratejik araştırma merkezleri katkıları asgari düzeydedir. Televizyon ekranlarına ve sözüm ona tartışma programlarına çıkıp, ahkam kesmek kolaylarına gelmektedir.
Eskişehir’imizde bu konuda Sayın Ünal Şakar’ın girişimleri ile çok güzel bir uygulama başlatılmıştır. Siyasi ve ekonomik çıkar gözetmeksizin, hemen hemen her görüşten katılımcıların varlığı ile DÜŞÜNCE PLATFORMU kurulmuştur. Elbette eksik görülebilecek yanları bulunabilir. Adım atılmıştır. Gerisi gelecektir.
Aralarında tartıştıkları ve Eskişehir için faydalı olabilecek hususları kamuoyu ile paylaştıklarında belki daha da verimli olabilecekler. İttifakla karar alınmasından ziyade lehte ve aleyhte görüşlerin tümünün, bülten olarak paylaşılabilmesi karar alma sürecinde bulunan yöneticilere, seçilmişlere faydalı öneriler olarak sunulabilir. Kimlerin hangi konularda ne söylediği ve önerdiği isim olarak önemli değildir. Önemli olan Eskişehir’de ufkumuzu açacak hususların genele, kamuoyuna alternatifli öneriler olarak sunulmasıdır. Bu konuda Eskişehir, ilk adımları atarak ve örnek olarak bir platform girişimi başlatmıştır. Katılımcıların tümünün kutlanması gerekir.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi