Prof.Dr. Alper Çabuk

Dünyayı iyileştirmek

2 Aralık 2019 08:35
A
a
Sütiş Eskişehir
Öncelikle görev yaptığım Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olarak katıldığımız, ülkemizin en önemli tasarım buluşmalarından biri olan Design Week Turkey’de öğrencilerimiz ve mezunlarımızın başarısıyla bu haftaki yazıma başlamak istiyorum. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi standla katıldığımız, Tasarım kültürünü geliştirmek, tasarımın gücü konusunda farkındalık sağlamak ve Türk tasarımcıları dünyaya tanıtmayı amaçlayan Design Week Turkey’de, öğrenci ve mezunlarımız farklı kategorilerde tam sekiz ödül aldı. Başta Üniversite Yönetimize olmak üzere, bu öğrencileri yetiştiren çalışma arkadaşlarıma ve Prof.Burak Kaptan liderliğinde kısa zaman zarfında çok sınırlı olanaklarla hazırladıkları yaklaşık 50 metrekarelik alanda sergilenen sergi materyallerini tasarlayan ve düzenleyen İç Mimarlık Bölümü öğretim elemanlarına, Fakülte Sekreterimiz ve İdare Amirimize ve atölyelerimiz elemanlarına teşekkür ediyorum. Çok önemli bir gurur yaşattılar bize.

Sık sık ifade ettiğim gibi bu köşeden yazmak bence fikirlerimi toplumla buluşturmak açısından çok önemli olduğu için en çok sevdiğim işlerden biri. Ancak ne yazık ki, son iki haftadır yoğunluk nedeniyle köşemde yazı yayınlayamıyorum. Bunu telafi etmese de, bu iki hafta içinde kendimce önemli işler yaptığımı düşünüyorum. Bunlardan birincisi, iki hafta önce toplanan ve Cumhurbaşkanımız tarafından sonuçlarının açıklandığı, 15 yıldır ilk kez toplanmış olan Tarım ve Orman Şurasında görev almış olduğum Tarımda Teknolojik Dönüşümler Çalışma Grubu kapsamında hazırlanan strateji belgesine elimden geldiğince çok katkı sağlamaya çalıştım. Daha sağlıklı nesiller yetiştirebilmemiz ve ülkemizin ortak geleceği açısından büyük önem arz eden Tarım ve Orman Şurası kapsamında tarım orman sektörünü daha ilerilere taşımak adına, tüm paydaşların bir araya gelmesi, ülkemizdeki tarımsal ve orman ürünleri üretimini arttırmak, güvenilir gıda teminini, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini, çiftçilerin refahını ve planlı üretimini sağlayacak çalışmalar yapmak ve stratejiler geliştirmek hedeflendi.

Şura tanıtım lansmanının yapıldığı 17 Temmuz 2019’dan bu yana gelen 22 bin 918 görüşün çalışma gruplarında tek tek ele alınarak, raporlar hazırlandı ve “bu kapsamda, Cumhuriyet tarihimizin en büyük plan proje kütüphanesinin” oluşturulmuş oldu. Tarım Orman Şurası ile tüm paydaşlardan gelen bilgi ve öneriler benim de içinde yer aldığım çalışma gruplarında damıtılarak, ortak akıl ve bilimin önderliğinde bir yol haritası çizildi ve Şura ile tarım ormancılıkta, önümüzdeki beş yılın planlanması ve gelecek 25 yıla ışık tutulması hedeflendi.

Bu iki hafta içinde yaptığım bir başka güzel iş, 14.Başarsoft Teknoloji Gününe katılmak oldu. Bana açılış konuşmasını yapma fırsatı verilen bu etkinlikte 1200’ün üzerinde kayıtlı katılımcı vardı. Coğrafi Bilgi Teknolojileri Sektörünün en önemli aktörlerinin yer aldığı etkinlik, neredeyse otuz yıldır yaygınlaşması için uğraştığım coğrafi bilgi teknolojileri sektörünün ülkemizde ne derece büyüdüğünü bir kez daha görmeme neden oldu. Açılış konuşmamda özellikle coğrafi bilgi teknolojileriyle uğraşan bireylerin içinde yaşadığımız gezegendeki sorunları çözme arayışında olan hekimler olduğunu, coğrafi bilgi teknolojileri projelerinin tıpkı bir koruyucu ya da önleyici hekimlik gibi hastalıklar ortaya çıkmadan korunma yöntemleri ya da tıpkı tedavi edici hekimlik gibi hastalık ortaya çıktıktan sonra tedavi yöntemleri önerdiğini vurgulamaya çalıştım. Dünyanın birçok ülkesinde hatta yazılım devi ABD’ye ve Hindistan’a bile yazılım çözümleri satmayı başaran ve giderek bir dünya markası haline gelen Başarsoft’u ve yetkililerini yirmi yılı aşkın süredir başardıkları ve çözümleriyle ülkemizi daha yaşanabilir kıldıkları ve 14 yıldır bu olağanüstü güzel etkinliği kesintisiz şekilde düzenledikleri, sektörün önemli aktörlerini bir araya getirdikleri için kutlamak istiyorum.

Benim için çok önemli olan bir başka etkinlik ise, geçen hafta Cuma günü Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen bir proje dahilinde düzenlenen çalıştaydı. Bu çalıştay kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencileriyle bir araya gelme fırsatım oldu. Beklediğimin çok üzerinde katılım ve ilgi vardı etkinliğe. Etkinliği destekleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi yönetimini ve düzenleyen Peyzaj Mimarlığı Bölümünü içtenlikle kutluyor ve beni de bu projenin bir parçası yaparak bana göre dünyayı daha yaşanabilir kılmak ve dünyayı değiştirebilmek için bana katkı sağlama fırsatı verdikleri için onlara çok teşekkür ediyorum.

Daha önce de yazmıştım bunu. Çok sevdiğim bir film var. Pay it Forward / İyilik Yap, İyilik Bul. Bir ilköğretim okulunda öğretmenlik yapan bir kişinin, öğrencilerine dünyayı değiştirecek bir şey yapmalarını ödev olarak vermesi filmin ana teması. Konunun odağındaki çocuk bu ödevi duyunca öğretmenine sorar? “Peki sen ne yaptın dünyayı değiştirmek için”? Öğretmen yanıt verir: “Bu fikri sizlere sattım”… Yazımın başında belirtiğim gibi bunlar son iki haftadır yazmadığım için mazeret değil belki de, ama ne yalan söyleyeyim her biri kendi aracımla Eskişehir’den günübirlik seyahatlerle gerçekleşince, biraz da yoruldum açıkçası. Ama olsun değdi. En azından bu fikri pek çok kişiye sattım… Bu iki haftalık ayrılığı önümüzdeki haftalarda telafi etmeye çalışacağım. Derim ya; “Mutluluk dediğin yaptıklarınla, başkalarının yüzünde yarattığın tebessümün kendi yüreğine yansımasıdır”…
Başka ne beklemeli? Bu yeter zaten… Bu iş, işte öyle bir hikaye, benim için de…
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi