Duba Şehir

Belki size göre ufak veya rahatsız edici olmayan bir detaydır. Lakin ben Eskişehir’in hemen her caddesi hatta sokağında karşımıza çıkan plastik ve beton dubaları gördükçe kendimi çok rahatsız hissediyorum.

23 Nisan 2021 09:22
A
a
Sütiş Eskişehir
Belki size göre ufak veya rahatsız edici olmayan bir detaydır. Lakin ben Eskişehir’in hemen her caddesi hatta sokağında karşımıza çıkan plastik ve beton dubaları gördükçe kendimi çok rahatsız hissediyorum.
 
Yakında her caddede, sokakta, araçların ilerlediği her alanda sıra sıra dubalar göreceğiz. Ve bundan gerçekten çok rahatsızım.
 
Sorun sadece görüntü kirliliği değil, estetik kaygılardan ziyade ortaya çıkan şehir kimliği ile ilgili kaygılarım var.
 
Neden mi?
 
Çünkü bir şehirde medeni eşik yüksek ise yol şeritlerini dubalarla ayırmaya, sokak aralarına tümsekler yapmaya ve insanlar araç park etmesin diye beton duba ya da saksılara ihtiyaç duyulmaz.
 
Yani bir yerde bu zorunlu tedbirler var ise orada medeni kurallar konusunda büyük sorunlar var demektir.
 
Eskişehir’e bu gözle bakarsak bu konuda iyi bir performans göstermediğimiz ortada.
Ancak merak ettiğim bir detay daha var.
 
Bu sözde sorun çözdüğüne inanılan ama zaman zaman işe de yaramadığını görmediğimiz plastik uygulamalar neye göre uygulanıyor.
 
En son çare olarak uygulanıyorsa diyecek bir şey yok. Ancak nasıl olsa duba koyar hallederiz diye en ufak sorunu bile bunla çözmeye kalkıyorsak orada iki dakika durup düşünelim.
 
Bunun şehrin imajı ile ilgili kısmını lütfen atlamayalım.
 
Eğitimciler Kobay mı?
 
Her normalleşme sürecine önce okulları açarak başlıyoruz. Ancak her kısıtlamada en son okulları kapatıyor hatta kısmen kapatmamak için ısrar ediyoruz.
 
Defalarca denenmiş ve iç açıcı sonuçlar alınmamış olmamasına rağmen aynı şeyleri denemenin mantığını çözebilmiş değilim.
 
Öğretmenleri ve öğrencileri hem sağlık açısından riske atmak hem de psikolojik açıdan sıkıntıya sokmak için özel bir çaba mı harcıyoruz anlamıyorum.
 
Her fırsatta açtık, açıyoruz, tam değil yarım, yarım değil çeyrek diye pusulasız denemelere gitmek, az biraz uzaktan, belli saatler yüz yüze, belli sınıflar devam, belli sınıflar uzaktan diye diye kargaşık bir hale getirmek acaba eğitim sistemimize bugüne kadar ne kattı?
 
Deney mi yapıyoruz, öğretmen ve öğrenciler kobay mı diye düşünmeden edemiyoruz.
 
Üstelik öğretmenlerimize aşı sözü verip tutmuyoruz.
 
Vakalar doruğa çıktığında başladığımız aşı uygulamasında ise yüz yüze eğitim veren öğretmenler yerine uzaktan eğitim veren öğretmenleri aşılıyoruz.
 
Üstelik yüz yüze eğitime giden 8. ve 12. sınıf öğrencilerine toplu taşımayı yasaklıyoruz.
Söz de eğitimden geri kalmasın dediğimiz çocuklara ve gençlere bu sürecin, bu her gün değişen sistemin bir şey kattığını düşünen var ise lütfen bana açıklasın.
 
Yoksa, kendimize sadece bu konuda Avrupa ülkelerini örnek alıp, şartlar ve koşullar oradaki gibiymiş yapıp, lütfen okulları her koşulda açma düşüncesini bir kenara bırakalım.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Başıboşluk var 23 Nisan 2021 11:18

Soner bey dubaları sorgulamak cevabi belli soruya cevap aramaktır. Asıl sorgulamanız gereken; Elektronik dubaların kumandaları kamu hizmet araçları haricinde neden çarşıdaki çoğu insanda var ? Veya kilitli dubalarin anahtarları, önüne gelenin cebine girmiş. İstediklerine yol açıyorlar, yol veriyorlar. Kim bu kumanda ve anahtarlari ellerine geçiren kişiler ? Özellikleri ne ? Şaka gibi ya, adamlar trafiğe kapalı yol oluşturmak için koskoca komisyon kuruyor, kararlar alıyor ama birileri kamu görevini usulsüz üstlenmeye çalışıyor. Hâla bunları gören yok

0 2 Cevap Yaz
Kural olmuş 23 Nisan 2021 10:59

Şehrimizde kuralsızlık kural olmuş. Adam arabasını park ve duraklama yasak tabelasinin altına bırakıp gidiyor. O tabela oraya süs yerine koyulmuş gibi davranıyor. Alemin bi uyanığı kendisi ya! Nasıl olsa hesap soranda yok. Bir diğeri engelli rampasının tam önüne kocaman jipi bırakıp gidiyor. Onada hesap soran yok. Cezasızliktan denetimsizlikten bol bol yararlanıyolar. Bu yüzden ben dubaları yadırgamıyorum. Tabelaya süs muamelesi yapan adamları ya ceza durdurur yada beton dubalar

0 1 Cevap Yaz
Recep Ahmet Sarıca 23 Nisan 2021 10:31

Dubalar çirkin evet. Ama belediyeyi bu dubalara mecbur bırakanların hiç suçu yok mu ? Mesela bende; İki eylül caddesi yediler parkı bölgesinde birer metre ara ile tam 15 tane duraklama ve park yasaktır levhası olduğu halde halen ısrarla ve inatla oraya araç park edenleri gördükçe diyorum ki; Acaba belediyenin vatandaşın gözüne daha çok göstermek için 15 duraklama ve park yasağı tabelası koyduğu halde surücüler neyine güvenerek araba park ediyorlar ? Bu tabelanın anlamını bilmeyenler sürücü kursu yerine ehliyeti kasaptan mı aldı ? Arabasinın önünde çekici görse, hır gür çıkarır ama 15 tane tabelanın olduğu yerde hala kural ve yasak ihlaline devam eder. Sizce burada belediyenin suçu ne ?

1 2 Cevap Yaz
Onur 23 Nisan 2021 10:17

Yahu abicim! Belediye istese plastik duba değil, oralara beton ve çelik dubalarıda koyar. Ama medeniyet eşiği sadece son model araba kullanmak olan ve yollar benim, diyerek gördüğü her kaldırım kenarına arabasını park eden tiplerin, arabası zarar görünce apar topar belediyeyi şikayet etmesinden gına gelmiş olacak ki; Belediyede ne şiş yansın ne kebap diyerekten dubaları kolay bükulen plastikten yapmış. Ben kendim şahit oldum, adam arabayı beton dubaya sıfır park edeyim diye uğraşırken sağ far paramparça oldu. Tabi başladı hemen belediyeye sayıp sövmeye. Her gün en az 2 kişi kendi ısrar ve inadıyla böyle zarara uğrasa ve soluğu belediyede alsa, belediye bunların hangisiyle uğraşsın ?

1 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi