Drenaj, sıcak suyu kaçırabilir

Sadi Seda yazdı

28 Kasım 2017 09:31
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz Cuma akşamı ES TV’deki “Eskişehir Gündemi” Programımda TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Tema Vakfı Çevre Proje Koordinatörü Özlem Katısöz ve Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Can Ayday ile Beyazaltın Mahallesinde yapılacak olan Termik Santralı konuştuk.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın Eskişehirli olduğunu bilmiyordum. Programa davet ettiğimde bile kendisinin bu şehirde yetişmiş, okumuş olduğundan haberim yoktu…
Program saatinden 30 dakika önce gelen Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Can Ayday Hoca ile sohbet ederken, ”TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç Eskişehirli. Maarif Koleji Mezunudur. Ben Kolejin son sınıfındayken onlar hazırlıktaydı. Aynı okul mezunuyuz” dediğinde haberim oldu…
TEMA’nın Genel Merkezinden de kimse “Deniz Hanım Eskişehirli” demedi…
Can Hoca’dan öğrenince hem şaşırdım hem de memnun oldum…
En azından Eskişehir’de yapılacak Termik Santrali hakkında bu şehrin insanı olarak çok daha detaylı bilgiye sahip olduğunu düşündüm…
Düşüncemde yanılmamışım…
Program sırasında çok detaylı bilgiler verdi. Sadece Deniz Hanım değil. Can Ayday Hocam ile Özlem Hanımda Termik Santral konusuna çok iyi çalışmışlar. Programı izleyenler, ilk kez Tepebaşı Termik Santrali hakkında öğrenmek istedikleri detayları öğrendikler…
CAN AYDAY’DAN
ÇOK CİDDİ İDDİA
Prof. Dr. Can Ayday, Eskişehir’de hep deprem konusunda yaptığı uyarılarla dikkat çeken bir isim…
Ancak Can Hoca, Cuma günkü programda Eskişehir’i çok ama çok yakından ilgilendiren bir konuya dikkat çekti…
Şu uyarıda bulundu:
“Alpu ovası Eskişehir’in en önemli ovalarından bir tanesi, tarım ambarı. Hububatın yanı sıra ciddi oranda pancar üretimi de gerçekleştiriliyor. Su Alpu ovası için hayat. Termik Santral yapıldığı takdirde su ile oynayacaksınız. Yer altından kömür çıkaracaksınız. Milyonlarca yıl önce Eskişehir’in bu yöreleri deniz ve fosil yatağı idi. İşte kömür de bundan dolayı oluşmuş. Beyazaltın Köyündeki Kömür yatağı çok derinde. 250 ile 450 metre yerin altında. Böyle olunca kömür ocağının içerisinde su var. Kömür çıkarmak için ocağın içerisindeki suyu drenaj yaparak boşaltmak gerekiyor. Kömür suyun altında, su drenajı yaptığınızda yer altı su ile oynayacaksınız. Yerini değiştireceksiniz. O bölgedeki bazı yerlerde sıcak su çıkıyor, bu termal su. Eskişehir’in Kuzey, Güney Fay hattı var. Güneyindeki fay hattı üzerinde sıcak su var. Bu sıcak su Beyazaltın Mahallesine kadar devam ediyor. Linyit Kömürünü çıkaracağız derken yapılacak drenajla sıcak suyun kaçırılma tehlikesi de söz konusu”.
Bu çok ciddi bir tehlike…
Hepimizin bildiği gibi Eskişehir’in sıcak suları meşhur ve şifalı…
Can Ayday’ın bu uyarısı mutlaka dikkate alınmalı…
Eğer böyle bir tehlike söz konusu ise, bırakın kömür bulunduğu yerde kalsın dokunmayın…
Sıcak suyumuzu kaybetmeyelim…
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın Termik Santral ile ilgili söylemlerini bugün Anadolu Gazetesinde okuyacaksınız…
Yarın ki köşemde Deniz Hanım’ın Termik Santral hakkındaki farklı görüşlerini yazacağım…
Ayrıca Tema Vakfı Çevre Proje Koordinatörü Özlem Katısöz’ün da çok ilginç tespitleri de vardı…
Onları da yarın değerlendireceğim…
Geçtiğimiz günlerde Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal, "Alpu'dan çıkarılacak kömür, Mihalıççık Adularya tesislerinde işlensin" önerisinde bulunmuştu…
Prof. Dr. Can Ayday’a bunu da sordum…
“ADULARYA’DA KOYUNAĞLILI
BEYAZALTIN’DA LİNYİT VAR”
Adularya Termik Santrali’nin Mihalıççık’ta olduğunu Koyunağılı Kömürüne göre inşa edildiğini , Beyazaltın Köyündeki kömürün ise linyit olduğuna dikkat çeken Can Ayday bu konuda şunu söyledi:
“Bir kere Adularya da çıkarılan kömür kalitesi ile Beyazaltın Mahallesinde çıkarılacak kömür kalitesi farklı. Adularya’daki Termik Santrali Mihalıççık Koyunağılı kömürünü kullanılacak şekilde inşa edilmiş. Linyit Kömürü burada kullanılabilir mi? Bunun da araştırması yapılaması gerekiyor. İkincisi Beyazaltın Mahallesini kurtaralım derken Mihalıççık İlçesini mi kirletelim”.
 
 
*-*******
 
Ulaşım kartları tüm Türkiye'de aynı oluyor
 
65 yaş ve üzerindeki insanlar ile toplu ulaşım araçlarında geçerli TL yüklenen çeşitli illerdeki belediyeler tarafından verilmiş milyonlarca kart var…
Ancak örneğin Eskişehir’de yaşayan 65 yaş ve üzerindeki serbest kart ve “Es Kart”lar, Büyükşehir Belediyesi’nden aldıkları için sadece Eskişehir’deki belediye, özel halk otobüsleri ile tramvaylardaki validatörlere (kart okuyucu) uygun olduğu için farklı illerdeki validatörler okumuyor…
Böyle olunca insanlar mağduriyet yaşıyorlar…
Yabancısı oldukları illerde toplu ulaşım araçlarında kullanmak için bilet arıyorlar…
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu mağduriyeti ortadan kaldırmak için harekete geçti…
Bakanlık tarafından hazırlanan yeni proje ile artık tüm Türkiye'de ulaşım kartları tek tip olacak. Bu sayede farklı şehirlerden gelenler kartlarını kullanabilecek…
Vatandaşlar tek bir kart ile Türkiye genelinde toplu taşıma araçlarına binebilecek. 
Sadece “serbest kart” kullananlar değil, Eskişehir’deki toplu ulaşım araçlarında kullanılan, TL yüklenen kartlarda tüm yurtta geçerli olacak…
“Tek kart” adı verilmesi düşünülen toplu ulaşım kartı, tüm şehirlerin toplu taşıma araçlarında kullanılabilecek tek bir ödeme sistemine geçilecek. Vatandaşlar, üzerinde kendi isminin olduğu ulaşım kartı ile Türkiye genelinde metrodan otobüse, vapurdan metrobüse kadar tek bilet kullanacak.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
ahmet lala 29 Kasım 2017 00:39

Nereden buluyorsunuz böyle iki lafı bir araya getiremeyen uyuz tipleri , bunlara eskişehirin herhangi bir mahallesini sorsan bulamaz.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi