Köroğlu’nun ‘tüfek icat oldu mertlik bozuldu’ dediği gibi, Demokrat Parti’de de Süleyman Demirel ‘Çoban Sülü’ cumhurbaşkanı olduktan sonra partinin huzuru bozuldu…
Kendisinden sonra gelen genel başkanlar bırakın partinin oylarını korumayı, bugün sıfırın altına inmesini durduramadılar.
2014 Mahalli İdareler seçim sonuçlarına baktığımda içim acıdı.
Türkiye Geneli: DP’nin aldığı oy: 179.541 Oy Oranı: % 0,40.
Eskişehir’de aldığı oy: 2984 Oy Oranı: % 0,6.
Eskişehir’de DP’ye kayıtlı üye sayısı bildiğim kadarıyla 5 bine yakın. Artık DP’ye üye olanlar bile kendi partilerine oy vermiyor.
Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanı olmasından sonra Doğru Yol Parti’si Genel Başkanı seçilen Tansu Çiller, 1993 ile 2002 arasında Doğru Yol Partisi (DYP) genel başkanlığı ve DYP-SHP hükümetinin de başbakanlığını yaptı.
6’SIDA DÜŞÜŞÜ DURDURAMADI
3 Kasım 2002 genel seçimlerinde DYP yüzde 9,54 oranında oy alarak çok küçük bir farkla yüzde 10'luk seçim barajını aşamayarak TBMM dışında kaldı. Bu mağlubiyetin ardından Çiller, bir sonraki kongrede adaylığını koymayacağını açıkladı. 14-15 Aralık 2002 tarihlerinde yapılan kongrede genel başkanlığı bıraktı ve aktif siyasetten çekildi.
Çiller’den sonra DYP Genel Başkanlığına getirilen Mehmet Ağar, Süleyman Soylu, Hüsamettin Cindoruk, Namık Kemal Zeybek ve Gültekin Uysal’da Demokrat Parti’yi canlandıramadılar. Böyle olunca Demokrat Partililerin bir bölümü AK Parti’ye, küçük bir bölümü MHP ile CHP’ye kaydı.
Özellikle son yıllarda Gültekin Uysal’ın Genel Başkanlığı döneminde Demokrat Parti iyice sessizliğe büründü. Yıllardır Demokrat Parti’nin bayrağını dalgalandırmaya çalışan parti üyeleri, yukarıda estirilemeyen rüzgârdan duydukları rahatsızlık sonucu onlarda seçim öncesi partilerinden ayrılma kararı almışlar.
DEMİR VE ALEM İSTİFAMI EDECEKLER?
Bünyesinden 3 cumhurbaşkanı çıkarmış ve Türkiye'deki diğer sağ partilerin de doğduğu parti olan Demokrat Parti’nin bundan sonra Türk Siyasi yaşamında daha fazla ilerleyemeyeceği inancına kapılanlar Demokrat Parti’den istifa etmeye hazırlanıyorlar.
Yıllardır Demokrat Parti’nin İl Başkanlığını görevini yürütmekte olan, bugüne kadar verdiği maddi ve manevi destekle parti binasının kapısının kapanmaması için uğraş veren genç ve siyasi geleceği olan Emre Demir’in de başkanlık ve il yönetim kurulu üyeliğinden istifa edeceği iddia ediliyor.
Emre Demir ile birlikte il yönetim kurulu üyelerinin de istifaya hazırlandıkları iddiaları da partililer tarafından dillendiriliyor.
Sadece İl Başkanı Emre Demir değil, Tepebaşı İlçe Başkanı Yüksel Alem’in de istifa edeceğini duyduğumda şaşırmadım doğrusu.
İstifa gerekçelerini tam olarak bilmiyorum. Ama tahmin edebiliyorum. Kendilerine hak veriyorum. Siyasi partilerin bir hedefi olmalı. Bu hedef gerçekleşir veya gerçekleşmez. Ama ben son iki seçimdir Demokrat Parti’de bir hedef söylemi duymadım.
SON UMUTLARIDA TÜKENDİ
Genç Genel Başkanı olan bir partinin daha dinamik ve daha heyecanlı olması gerekirken, DP’de bu heyecan bugün için yok. Hedefte belirlenmemiş. Demek ki, ‘sadece seçime girdi’ denilmek için milletvekili aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na verildi.
Hedefi olmayan bir partide de kimseyi tutamazsınız. İnsanlar niçin seni destekleyecek? İddiası olmayan futbol takımları boş tribünlere karşı oynuyor. İddian yoksa taraftarda, destekçi de bulmazsın.
Ben siyasi geleceğini parlak olarak değerlendirdiğim Emre Demir’deki son yerel seçimlerle birlikte siyasi heyecanın giderek kalmadığını görüyordum. Sadece Emre Demir’in mi heyecanı tükenmişti?
Hayır, pek çok DP’ye gönül vermiş, omuz vermiş, destek vermiş. Bir kıvılcımın parlamasını yıllardır bekleyenlerin de artık yavaş yavaş heyecanını kaybetmiş partilerinden kopmak üzere olduklarını görüyorum.
YUKARIDA ESMEYEN RÜZGÂR’DAN RAHATSIZLAR
Yukarıda bahsettim. Bir yıl önce bir yerel seçim geçirildi. DP Genel Merkezi suskundu. 7 Haziran 2015 seçimlerine iki aydan daha az zaman kaldı. DP Genel Merkezi hala aynı sessizlik devam ediyor.
Milletvekili adayları belirlenmiş ve listeler Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilmiş. Ne yazar. DP’de bir seçim havası yaşandığını kim söyleyebilir.
Şahsen yıllardır bu dava peşinde koşan bendeniz de, bu davaya gönül vermiş diğer partililer gibi, ‘güneş yeniden parlayacak, DP’nin kıratı yeniden şahlanacak’ beklentisi içerisindeydim. Benim de umutlarım azalmaya başladı. Hatta sevgim, heyecanım da bir önceki seçime göre biraz daha tükendi. Sanki birileri ışıl ışıl parlayan güneşin önüne geçmiş, parlaklığını 81 ile yansımasını engelliyor…
Üzülüyorum, üzülüyoruz.
*-********
Böyle aday tanıtımı yapılmaz…
Pazar günü Cumhuriyet Halk Partisi’nin aday tanıtım toplantısı yapıldı. Bir otelde gerçekleştirilen aday tanıtım toplantısı o kadar cılız geçti ki, katılımcılar bile ‘bizi neden davet ettiler anlamadık’ dediler.
Aday tanıtım toplantısına Odunpazarı, Tepebaşı ile 12 dış ilçenin başkan ve yönetim kurulu üyeleri. Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Başkan ve yöneticileri, milletvekili adayları davetliydi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ta katıldılar.
Toplantının açılış konuşmasını İl Başkanı Ersen Yeniceli yaptı. Ardından milletvekili adaylarına tek tek söz verildi. Adaylar kendileri tanıttı. Neler söylediklerini zaten gazetelerde okudunuz. Kimlerin ne kadar alkış aldıklarını da arkadaşlar yazdılar.
Benim garibime giden 100’e yakın partilinin bulunduğu toplantıda belediye başkanlarına neden söz verilmediği.
İlçelerden gelen ilçe başkanları da iki satır konuşup, ilçe halkının adaylar hakkında neler düşündüklerini veya beklentilerini dile getirmeliydi.
Aday tanıtım toplantısı bir saat sürdü. Gerekçesi ise,’Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri iken vefat eden Mustafa Mansız’ın ölüm yıldönümü olması nedeniyle kabir ziyareti yapılacağı’ dendi.
Mansız’ın kabirinin ziyaretine “aday tanıtım toplantısına” katılan herkes de katılmamış. Oysaki kabir ziyaretine CHP’yi temsilen İl Başkanı Ersen Yeniceli ile Belediye Başkanları katılır. Toplantı devam eder. Kabir ziyareti sonunda belediye başkanları tekrar salona dönebilirdi.
Eskişehir’in en uzak ilçeleri olan Günyüzü ve Han İlçe Başkan ve yöneticileri bu kadar yolu Eskişehir’de bir otelde yemek yemek için mi tepip geldiler.
İl Başkanı Ersen Yeniceli,’Cuma günü yaptığımız aday tanıtım toplantısında gazeteci arkadaşlar adaylarımıza soru sormak istemişlerdi. O günkü program içerisinde o bölüm yoktu. Bugün ise gazetecilerden adaylarımıza soru sormalarını bekliyorum’ diyerek günah çıkarmaya çalıştı.
Ancak toplantıya katılan gazeteci sayısı 20’ye yakındı. Kırılmış olacaklar ki ya iki ya da üç gazeteci soru sordu.
Milletvekili adayları belki de sahnede ‘görücüye çıkmış kendisini beğenecek damat adayını bekleyen gelin adayları’ gibi sahnede belki de yarım saat bekletildiler. Coşku yok. Banttan dinletilen marşlara bile katılan olmadı. Böylesine sönük aday tanıtım toplantısı ancak iktidar heyecanı taşımayan partilerde olur. Doğrusu iktidar şarkıları söyleyen CHP’ye yakıştıramadım.
Gerek İl Başkanı Ersen Yeniceli gerekse 6 milletvekili adayı toplantıda yaptıkları konuşmada,“8 Haziran sabahına Türkiye’nin CHP’nin iktidarı ile uyanacak” dediler.
Ben buradan il başkanı ile milletvekili adaylarına soruyorum:
‘Söylediğinize kendiniz inanıyor musunuz?’.
İkincisi iktidar olacağını iddia ettiğiniz partinin aday tanıtım toplantısının bu kadar sönük olmasını neye bağlıyorsunuz?
Cevap veren olursa, o cevapları bu köşeden siz değerli okurlarıma aktaracağım.