24 Haziran’da, yani yarın gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesi; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri, devrimci bir devlet adamı olan başkomutan Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’ün ciddi uyarı niteliği taşıyan ve günümüze-geleceğe ışık tutan birkaç ifadesini ehemmiyetle aktarmak istiyorum.
*
KENDİLİĞİNDEN ALÇALANLAR…
- “Yeni Türkiye devleti bir halk devletidir, halkın devletidir. Geçmiş dönemde ise bir kişinin devleti idi, kişilerin devleti idi. Bir milletin dünyadan tümüyle silinmesi, bir milletin insanlık topluluğundan tümüyle yok edilebilmesi için Nuh Tufanı kadar olağanüstü güç olayların gerçekleşmiş olması gerekir. Fakat kişiler kendiliğinden alçalmaya mahkûmdur.” (Atatürk’ün 13 Ağustos 1923’te yaptığı meclis konuşması)
(Atatürk'ün Bütün Eserleri, C. 16, s. 80)
*
MEZARIMDA BİLE DUYSAM…
- “Cumhuriyet müesseselerinin bir müstebit (baskıcı-diktatör) eline geçeceğini mezarımda bile duysam millete karşı haykırmak isterim. Cumhuriyetin milletin kalbinde kök saldığını görmek en büyük emelimdir.” (Atatürk, 1930)
(Ali Fethi Okyar-Serbest Cumhuriyet Fırkası Nasıl Doğdu Nasıl Feshedildi s. 67-90 / Utkan Kocatürk - Kaynakçalı Atatürk Günlüğü s. 430)
*
LAİK CUMHURİYET ESASINDA BERABERİZ…
- “Memnuniyetle tekrar görüyorum ki, laik Cumhuriyet esasında beraberiz. Zaten benim siyasi hayatta bir taraflı olarak daima aradığım ve arayacağım temel budur. Bu nedenle Büyük Meclis'te aynı temele dayanan yeni bir partinin faaliyete geçerek millet işlerini serbest münakaşa etmesini Cumhuriyetin esaslarından sayarım.” (Atatürk çok partili rejim denemesi yapmaya karar vermişti. Bunun üzerine Fethi Okyar 9 Ağustos 1930’da Atatürk’e bir mektup yazarak laik cumhuriyete bağlı bir siyasi parti kurmak istediğini belirtti. İşte Atatürk, 11 Ağustos 1930’da Fethi Okyar’a böyle bir cevap verdi.
(Atatürk'ün Bütün Eserleri, (ABE), C.23, s. 339).
*
TARAFSIZ CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZÜ…
- “Ben şimdi babayım. Siz ikiniz de benim evladımsınız; ikiniz arasında benim gözümde hiçbir fark yoktur. Benim istediğim sadece memleket işlerinin Büyük Millet Meclisi'nde açıkça tartışılmasıdır. Büyük Millet Meclisi'nde Türk Milleti'nin gözü önünde açıkça konuşulmayacak hiçbir iş yoktur.” (Atatürk, 1 Ağustos 1930'da İstanbul'dan Yalova'ya geçti. Yalova'da bir taraftan Afet İnan’la tarih çalışmaları yapacak, diğer taraftan Fethi Okyar’la çok partili demokrasi denemesine hazırlanacaktı. 7 Ağustos 1930'da Denizyolları İşletmesi'nce Yalova'da düzenlenen baloda İsmet İnönü ve Fethi Okyar’a az önce okuduğunuz ifadeleri aktardı. Yani tarafsız cumhurbaşkanı olma sözü vermişti Mustafa Kemal Atatürk.)
(Ali Fethi Okyar-Serbest Cumhuriyet Fırkası Nasıl Doğdu Nasıl Feshedildi s. 67-90 / Utkan Kocatürk - Kaynakçalı Atatürk Günlüğü s. 430)
*
Şimdi…
Önce yurttaşlarımız, sonra parlamento seçimine girecek
tüm partiler ile cumhurbaşkanı adayı olan
tüm isimler, Atatürk’ün bu sözlerini ciddiyetle dikkate almalıdır.
Almalıdır ki;
Demokrasi yaşasın…
Hukukun üstünlüğü ilkesi işlesin…
İnsan onuruna yakışır bir devlet yönetimi meydana gelsin.