Prof.Dr. Alper Çabuk

Değişim ve dönüşüm zamanı

16 Aralık 2019 08:39
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz hafta içinde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen European Green Deal - Avrupa Yeşil Anlaşma Programını düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklamasının hemen ardından bu konuda bir oylama yapıldı. Avrupa Yeşil Düzen programına göre Avrupa’nın Dünyanın ilk karbon nötr kıtası olması hedefleniyor. Belgede Avrupa Birliği ülkelerinin 1990-2018 arasında %61 oranındaki ekonomik büyümesine rağmen, sera gazı emisyonlarını 1990 yılına göre %23 oranında düşmesinin yeterli olmadığı ifade ediliyor. Belgede mevcut politikaların devam etmesi halinde 2050’deki azaltım seviyesinin %60 düzeyinde kalabileceğine dikkat çekiliyor. Bu nedenle sera gazı emisyonlarının Avrupa Birliği ülkelerinde 2030 yılında 1990’a göre %50-55 oranında düşürülmesi, 2050 yılında ise birliğin karbon nötr hale gelmesi, bu gerçekleştirilirken Avrupa Birliği ülkelerinde istihdam artışı ve inovasyonun gelişmesi de hedefleniyor. Bu hedefler de aslında birçoklarının düşündüğünün aksine fosil yakıt kullanımının sınırlandırılmasının kalkınmanın gerilemesine değil, tersine sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına destek olduğunu gösteriyor. Zira sanayileşme konusunda dünya devi durumunda olan Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İtalya gibi ülkeler bu kararın altına imza atmaya hazırlar. Kulağa birçoklarınız için hala farklı gelebilir ama gerçekten doğru bir hedef: “Güçlü ekonomi için güçlü ekolojik ve çevreci yaklaşımlar ve inovasyon ve istihdam için karbon emisyonlarını azaltmak”. Ama bu benim ve benim gibi onbinlercesinin onlarca yıldır söylediği bir gerçek. En ekolojik olan, en ekonomik olandır.

50 maddelik bir yol haritasına sahip bir eylem planı olarak hazırlanmış olan Avrupa Yeşil Anlaşma programının açıklanmış yol haritasının ilk maddesinde 2020 yılı Mart ayında, 2050 için karbon nötr olma hedefini bağlayıcı hale getiren Avrupa İklim Yasası’nı önermek yer alıyor. Önerilen adımlar arasında yeni ekonomik uygulamaların geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin yeni stratejik hedefler, ekoloji, ulaşım ve akıllı altyapılar alanında çalışmalar yürütülmesi yer alıyor.

Konseyin açıklanan bu Programının oylama görüşmelerinde Konseyin tüm üyeleri bu hedefleri mevcut bilimin ışığında ve küresel olarak iklim değişikliklerini önleme eylemlerini hızlandırma ihtiyacına bağlı olarak kabul ettiğini bildirmelerine rağmen, oylama Polonya’nın ekonomisinde kömürün önemli bir yer işgal etmesi nedeniyle karardan önce detaylara bakmak istediğini bildirmesi sonucunda 2020 yılına ertelendi.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen oylamanın 2020 yılına ertelenmesine rağmen Polonya’nın kararının planın zaman çizelgesinde değişiklik yaratmayacağını, Avrupa’nın bu kararı uygulayarak Çin ve Hindistan gibi ülkeler için rol model olması gerektiğini ifade etti. Karbon nötr hedefine altı ay önce yalnızca 8 ülkenin olumlu baktığı, bu sayının Haziran’da 24’e yükseldiği, şimdi ise hedefin bir Avrupa Kararı haline geldiği gerçeği düşünüldüğünde en azından benim için neredeyse otuz yıldır hayal ettiğim geleceği ulaşmayı hedefleyen bu kadar çok güçlü ülkenin olduğunu biliyor olmak bile büyük bir mutluluk...

Bu hayalin gerçek olmasında benim gibi onlarca yıldır çalışan on binlerce bilim insanı, yüzbinlerce aktivist var. Ama sanırım bu hayalin gerçekleşmesinde köşemde sıklıkla yer verdiğim aspergen sendromlu 16 yaşındaki o çocuğun, Greta Thunberg’in ve onun yolundan yürüyen milyonlarca çocuğun farkındalığının ve kararlılığın da etkisi var. Artık yeni bir devir başlıyor. Devir değişim ve dönüşüm zamanı…

Not: Yol haritasına https://ec.europa. eu/info/sites/info/files/european-greendeal-communication-annex-roadmap_ en.pdf linkinden, program metnine https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/ european-green-deal-communication_en.pdf linkinden erişebilirsiniz.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi