Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hani her şey çok çabuk olacaktı!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Nisan 2017’de düzenlenen referandumun ardından 24 Haziran 2018 seçimleriyle yürürlüğe girdi.

24 Eylül 2024 09:08
A
a
Sütiş Eskişehir
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Nisan 2017’de düzenlenen referandumun ardından 24 Haziran 2018 seçimleriyle yürürlüğe girdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Temmuz’da Meclis’te yemin etti. İkinci kez Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, böylece yeni sistemde ilk dönemine başladı. 
2023’te de bir daha seçildi bildiğiniz üzere…
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seriye Sezen’in çalışmasına göre, mevcut sistemde Cumhurbaşkanının başlıca yetkileri şöyle: 
“Yürütme yetkisini tek başına kullanmak. Cumhurbaşkanlığı dahil seçimlerin yenilenmesine karar vermek. Olağanüstü Hal ilan etmek ve bu dönemde, kanun hükmünde kararname (temel haklar, kişi hakları ve ödevleri, siyasi haklar ve ödevler dahil) çıkarmak. 
Anayasa’da kanunla düzenlenmesi öngörülen konular hariç yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarmak. 
Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri, yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra örgütlerinin kurulmasını kararname ile düzenlemek.
Kamu tüzel kişilerini kurmak. Kanunların uygulanmasına ilişkin yönetmelik çıkarmak. Hakimler ve Savcılar Kurulunun 4 üyesini atamak. Üst düzey kamu görevlilerini atamak. 
Cumhurbaşkanı atama yetkisini bilindiği üzere doğrudan kullanıyor. Yani ABD’de de olduğu gibi atamaların Meclis tarafından incelenmesi ve onayı söz konusu değil.”
Biraz makarayı geriye saralım ve o günlerde neler konuşuluyordu onları hatırlayalım.
21 Haziran 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, yeni yönetim modelinin yürütmeye çok daha hızlı, pratik ve sonuç odaklı hareket etme imkanı sağladığına vurgu yaptı.
Erdoğan, "Bu yeni yapı, milletin hayal ettiği projeleri hayata geçirmek için bizlere çok ciddi bir zaman tasarrufu sağlayacak. Bu durum bir yandan daha çok proje üretmemize ve hayata geçirmemize imkan sağlayacak. Diğer yandan da küresel rekabette ülkemizin hak ettiği konuma ulaşmasının önünü açacak. Artık durmak bizim için yok. Koşacağız, üreteceğiz ve bunu hep birlikte başaracağız." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, kurullar eliyle icrai faaliyetlerin izlenip ilerleme raporu hazırlanacağını, STK'ların, akademi ve sektör temsilcilerinin politika yapım sürecine dahil edileceğini anlattı.
2017 referandumu öncesi AK Parti Eskişehir milletvekillerinin konuşmalarına tanık olmuştuk.
Aynen şu ifadeler kullanılıyordu:
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile Türkiye uçacak.”
Bu konuşmaların üzerinden 7 yıldan fazla zaman geçti.
Sonuç ne oldu?
Bugün pek çok kişinin söylemiyle “Tek adam” rejimine geçildi.
Tek karar verici.
Yine hatırlayalım… 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi 18 Nisan 2023 tarihinde Eskişehir’de toplu açılış törenine katılmış ve şu sözleri vermişti:
“Eskişehir sanayisinde üretilen ürünlerin Gemlik Limanı'na ulaştırılmasını sağlayacak raylı sistemin inşasına yakında başlayacağız. 
Seyitgazi-Kırka yolunun ihalesini yakında tamamlayarak inşaatına başlayacağız. Alpu bağlantı yolunu da seneye tamamlayacağız.”
Aradan bir buçuk yıl, yani 17 ay geçti.
Elle tutulur bir gelişme yok.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hani her şey çok çabuk olacaktı, Türkiye uçacaktı.
Bırakın uçmayı daha ekonomik krizden çıkıp çıkamayacağımız belli değil.

İnsanlığı yücelten davranış!

Tren Garı’nın Tepebaşı İlçesi çıkışındaki Behiç Erkin Caddesi’nde yürürken çok güzel bir olaya tanık oldum.
Büyük bir ilan panosunun altında 20 ve 10 liralık banknotları, üzerine taş konulmuş şekilde gördüm.
Herkesin rahatlıkla görebileceği bir yerde, uçmaması için üzerine taş konulan 30 lirayı belki düşüren kişi fark eder de gelir alır diye önemli bir insani harekete bulunulmuş.
Bazıları için 30 lira çok önemli olmayabilir ama yoksulluk içindeki biri için önem arz edebilir.
Yürekleri ısıtan, insanlığı yücelten bu davranışı sizinle de paylaşmak istedim.
Bu davranışlar çoğaldıkça insan olduğumuzu hatırlıyoruz.
Her kimsen, bu duyguyu yaşattığın için teşekkürler ederim.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi