CHP ikiye razı

Sadi Seda yazdı

17 Şubat 2015 00:13
A
a
Sütiş Eskişehir
Cumhuriyet Halk Partisi yaklaşık 11 ay önce yapılan yerel seçimlerde Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanlıklarını kazandı. İlçelerde ise merkezdeki aynı performansı gösteremedi. Sadece AK Parti’nin elinde olan Mahmudiye ve Han Belediye Başkanlıklarını kazandı.

Büyükşehir’de CHP yüzde 45,30 ile 237 bin 375. AK Parti ise yüzde 39,10 ile 204 bin 873 oy almıştı. Aradaki fark 32 bin di.

Neden 30 Mart 2014 yerel seçimlerini baz aldım? Çünkü 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Eskişehir bütün şehir olduğundan köyler, ilçelerde Büyükşehir Belediyesi için oy kullandı.  Kullanılan oy il genel meclisi oylarıyla eş değer di.

Ortada böyle bir rakam varken, CHP 3 milletvekilini 7 Haziran’da çıkarabilecek bir güce ulaşmışken ‘milletvekili adayları ön seçim ile belirlenmeyecek’ diye karar çıkmasına bir türlü anlam veremedim!

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ön seçim olmasa da CHP’nin Eskişehir’de 4 milletvekili çıkaracağını ve iktidar olacağını söylemiş. Bu iyi niyet temennisi olur sadece. ‘Ben isteyeyim de halkımız nasıl değerlendirir bilemem’ anlamında.

AK Parti, 2002 seçimlerinden beri milletvekili ve belediye başkan adaylarını temayül yoklaması ve genel merkezin tercihi ile belirliyor. En son 30 Mart 2014 yerel seçimlerde de aynı yönetimi uyguladılar. 7 Haziran 2015 seçimlerinde de milletvekili adayları teşkilatta yapılacak temayülün ardından aday adayları ön görüşmeye davet edilecek. Sonrasında adayları Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı belirleyecek.

AK Parti’nin aday belirleme yönetiminde herhangi bir değişiklik yok. Dün de aynı idi. Bugünde aynı. Ama Atatürk’ün kurduğu parti olmakla övünen, demokrasinin tüm kurul ve kuralları ile uygulanmasını savunan, AK Parti hükümetini demokrat olmamakla eleştiren CHP’nin aday belirleme yönetimi demokratik mi?

Eskişehir’de CHP’den milletvekili aday adayı olanların hemen hemen hepsi ön seçim beklentisi içerisinde idi, genel merkez Eskişehir’de adayların merkez yoklaması ile belirlenme kararı alınca da tepki gösterdiler.

Aslında Kazım Kurt’a da hak veriyorum! ‘Ön seçim yoksa oyda yok’ diyenlerin sayısı bini geçmez. Hadi binde ben koyayım, eder iki bin. Sokaktaki CHP sempatizanı olan seçmenin, adayın kim olup olmadığı umurunda değil.

Umurumda olsaydı Tayfun İçli’nin ve Süheyl Batum’un paraşütle indirildiği seçimlerde CHP’ye oy vermezdi.

Genel Merkez kontenjan koysa da koymasa da CHP 7 Haziran’da yine iki milletvekili çıkaracak oy alır. Belediye Başkanları Yılmaz Büyükerşen, Ahmet ataç ve Kazım Kurt ile İl Başkanı Ersen Yeniceli, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na liste başına Eskişehir dışından birisinin konulmaması için baskı yapmalıdır. Hiç olmazsa Eskişehir’i bilmeyen, tanımayan, ‘vilayetten köprübaşına yürü Orduevini bul’ dediğinizde Orduevini bulamayan isimler yazılmasın.

 

*-********

 

“İLK ÜÇ SIRA KONTENJAN OLUR”

Bugünkü yazımı yazarken CHP’li bir arkadaşın cep telefonuma çektiği mesajı gördüm.

‘Abi sosyal paylaşım sitesi facebook’ta Ali Şahin adındaki bir arkadaş paylaşımda bulunmuş. Bakabilir misin?’ diye yazmış.

Hemen facebook hesabıma girdim Ali Şahin’in paylaşımını arayıp buldum. Yazdıklarını yorum yapmadan köşeme aldım.

“CHP'nin hedefi en az 4 milletvekili. Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Örgütü Pazar toplantılarına devam etti. Ön seçim sözü verilmişti. Güya sandık konulacak partililerin önüne. Parti üyeleri de vekil adaylarını belirleyecekti. Hiç inancım yoktu geçmişi düşünerek. Hani sandık gelecekti, demokrasi uygulanacaktı, hani partililerin isteği olacaktı?’.  Kavgaların altında da yeni liste YSK’ya verilir.
İlk sırada kontenjan olur. İkinci sırada kontenjan olur. Üçüncü sırada da kontenjan olur.
Bu kontenjanlar kimin kontenjanı olur, bak o bilinmez.
Listenin kalanının da zaten yine bir önemi yok!
Yazın partiden yazabildiğiniz kadar ismi…”

 

*-********

 

“Geçmişte kişilere yalvarırdık”

Geçtiğimiz Pazar günü akşamı Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi Türk Sanat Müziği Korusu’nun ‘Sezon Ortası’ konserini izlemek üzere Hasan Polatkan Kültür Merkezine gittim. Bestekâr ve Koro Şefi Hüseyin Erbay Hocam davet etmişti. İyi ki gitmişim. Çok sayıda eski dostu gördüm.

Onlardan birisi de yıllarca MHP Eskişehir teşkilatında görev yapan, Halk Eğitim Merkezi’nin de uzun yıllar müdürlük koltuğunda oturan Orhan Güngör idi.

Selam ve hal hatır faslından sonra kendisine sordum:

“Orhan Hocam önümüzdeki hafta Pazar günü MHP’nin İl Kongresi yapılacak 4 başkan adayı var. 7 Haziran’da milletvekilliği seçimleri yapılacak daha aday adaylıkları için başvuruları resmen başlamamasına rağmen şimdiden benim bildiğim sayı 10’u geçti. Nasıl değerlendiriyorsun? ”

 

“Haklısın Sadi’ciğim” diyerek söze başladı.

“Bak bizim görev yaptığımız yıllarda milletvekili aday adayı değil, aday bulmak zordu. Kimse aday olmak istemiyordu. Çünkü Eskişehir’den milletvekili çıkaramıyorduk. Birilerinin ayaklarına gider aday olması için adeta yalvarırdık. 1999 seçimlerinde Süleyman Servet Sazak Eskişehir’den MHP’den seçilen ilk milletvekili oldu. Sazak’ın milletvekili olmasından sonraki 2004 seçimlerinde de aday sıkıntısı yaşandı. Bu seçimlerde Beytullah Asil milletvekili seçildikten sonra bir daha aday sıkıntısı yaşanmadı. 2009 seçimlerinde Ruhsar Demirel seçildi. Bugün milletvekili aday adayı sayısının 10’u aşması, kimileri ise 20’ye yaklaştığını söylüyor. Bu beni memnun ediyor. Demek ki seçmen TBMM’de Eskişehirli bir MHP milletvekili görmek istediğini oylarıyla beyan ediyor.”

Orhan Güngör doğru söylüyor. Eskişehirli seçmenlerin 1999 seçimlerine kadar verdikleri oylarla DYP, CHP, ANAP üçer milletvekili çıkarabiliyordu. Süleyman Servet’in MHP’den milletvekili adayı olmasıyla bu dengeler değişti. 1999 seçimlerinden beri de yapılan milletvekili seçimlerinde MHP Eskişehir’den bir milletvekili çıkarmayı başardı.

7 Haziran 2015’de yapılacak olan milletvekili genel seçimlerinde de MHP yine Eskişehir’den bir milletvekili çıkarmayı başarır.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi