Aylardır CHP’nin Eskişehir’de 7 Haziran 2015’de yapılacak olan seçimlerde milletvekili adaylarını ‘ön seçim’ ile mi? Yoksa ‘merkez veya teşkilat yoklaması’ ile belirleyecek belirsizliği ortadan kalktı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Antalya’da TBMM Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyeleriyle buluştuğu yemekte Kılıçdaroğlu, aday belirleme yöntemi konusunda ilk kez net açıklamalarda bulundu.
15 Şubat’ta yapılacak olan parti meclisi toplantısında masaya yatırılacak ‘hangi ilde veya illerde milletvekili adayları nasıl bir yöntem uygulanarak belirlenecek’ toplantısı öncesinde Kılıçdaroğlu, kafasından geçen aday belirleme yönetimini önceden açıklaması da tartışmalara yol açtı.
CHP 41 İLDE ÖNSEÇİM VE
EĞİLİM YOKLAMASI YAPACAK
İstanbul, Ankara ve İzmir'de 28 kişilik kontenjan kullanılacak. Tüzükteki adayların yüzde 85’inin önseçimle belirlenmesi hükmüne uyulacak. Üye yapılanmasının sağlıklı olduğu illerde önseçimi hâkim gözetiminde yapacağız. Ancak üye yapılanmasının sağlıklı olmadığı yerlerde ise örgüt denetiminde önseçim yapacak.
28 KİŞİLİK KONTENJAN
Ankara, İstanbul ve İzmir’de hâkim denetiminde önseçim yapılacak. Kılıçdaroğlu, bu üç ilde 28 kişilik kontenjan hakkını kullanacak. Onun dışında herkes önseçime girecek.
CHP kulislerinden edinilen bilgiye göre, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde ağırlıklı olarak hâkim gözetiminde önseçim yapılacak. CHP’nin oyunun yüzde 10’nun altında kaldığı ve milletvekili çıkaramadığı illerin yoğunlaştığı Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgesi’nde ise merkez yoklamasına ağırlık verilecek. Mersin, Adana, Hatay ve Antalya gibi kentlerin yoğunlaştığı Akdeniz Bölgesi’nde ise ağırlıklı olarak eğilim yoklaması, yani örgüt denetiminde önseçim seçeneği üzerinde duruluyor.
81 İLDE ADAYLAR NASIL BELİRLENECEK
Önce MYK, ardından PM’de son şekli verilecek aday belirleme yönteminin 81 ilde şu şekilde olması bekleniyor:
Hâkim gözetiminde önseçim yapılacak iller:
Adıyaman, Afyonkarahisar, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Edirne, Giresun, Isparta, Kırşehir, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon, Tunceli, Tekirdağ, Uşak, Zonguldak, Ardahan, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Yalova.
Hâkim gözetiminde kontenjanlı önseçim yapılacak iller:
Ankara, İstanbul, İzmir.
Örgüt gözetiminde önseçim yapılacak iller:
Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Antalya, Aydın, Bursa, Çorum, Eskişehir, Erzincan, Kayseri, Kocaeli, Kars, Nevşehir, Kahramanmaraş, Muğla, Sivas, Tokat, Sakarya, Çankırı, Amasya, Kastamonu, Gümüşhane, Elazığ, Yozgat.
Merkez yoklaması yöntemiyle adayların belirleneceği iller:
Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Iğdır, Hakkâri, Kütahya, Mardin, Muş, Siirt, Van, Şanlıurfa, Bayburt, Batman, Şırnak, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce.
CHP kulislerinden sızan bu bilgiler 15 Şubatta yapılacak parti meclisinde görüşüldükten sonra netlik kazanacak. Ancak Genel Başkan Kılıçdaroğlu,’ben böyle düşünüyorum’ dedikten sonra bu kararların aksine bir karar çıkması çok zor.
TEŞKİLAT ÖN SEÇİM
İÇİN BASTIRMALI
Yaklaşık bir ayını dolduran CHP Eskişehir İl Yönetiminin Başkanı Ersen Yeniceli, göreve geldiklerinde ilk yapmış olduğu açıklamada, ’Ön seçim olmazsa olmazlarımızdan. Milletvekili adaylarımızı yargı gözetiminde yapılacak olan ön seçimle belirleyeceğiz’ demişti.
Eskişehir’de ön seçim yapılmayacak. Örgüt gözetiminde ön seçim olacak. Hâkim gözetiminde yapılmayan ‘ön seçim’, ön seçim değildir. Bunun adı temayüldür. Genel Merkezin de bu temayüle uymak gibi bir zorunluluğu yok.
Temayül de birinci çıkan isim, 6’ncı, 6’ncı çıkan da birinci sıraya yazılabilir. Ben öncelikle Eskişehirli Parti Meclisi Üyesi olan Gaye Usluer’in, Eskişehir’de adayların ön seçim yapılarak belirlenmesi konusunda tavır koymasını beklerim.
Tabii ki, il başkanı olduktan sonra ilk yaptığı açıklamada, ‘Eskişehir’de adaylar ön seçim ile belirlenecek’ diyen Ersen Yeniceli ile yönetim kurulu üyelerinin, hatta Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Başkanlarının da ‘hâkim gözetiminde ön seçim istiyoruz’ diyerek Genel Merkeze baskı yapmalarını beklerim.
Gerekirse de, ’ön seçim yapılmazsa bizde görevi bırakırız’ diye de dayatmada yapılmalı. Tabii seçimden sonra tekrar il başkanı seçilme gibi bir beklentisi yoksa Ersen Yeniceli’nin.
Çok güzel hareketler bunlar
Eskişehir’de son bir hafta içerisinde iki güzel olay yaşandı. Aslına bakarsanız bu iki olayda normal, olması gereken bir şey… Ama Eskişehir siyasetinde bu tür olaylar son yıllarda yaşanmadığı için ‘çok güzel hareketler bunlar’ diye yorumlandı.
Önce Tepebaşı Belediye Meclis toplantısı öncesinde CHP’nin yeni İl Başkanlığına atanan Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi Ersen Yeniceli’yi, AK Parti Grubu adına Tepebaşı Meclis Üyesi Serhan Arıman, kutlayarak çiçek takdim etti.
Bu siyasette çok özlemini duyduğumuz bir olay olması nedeniyle gerek o gün Tepebaşı Belediye Meclis üyeleri gerekse bu görüntünün basında yer almasından sonra Eskişehir’de bu güzel görüntü konuşuldu.
Geçtiğimiz hafta sonu Eskişehir’e gelen Milli Eğitim Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ile AK Parti Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, bel fıtığı ameliyatı olan ve evinde istirahat eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i ziyaret ederek ‘geçmiş olsun’ ziyareti yaptılar.
Hepimizin mutlaka tutmuş olduğu bir kulüp gibi siyasi partide var. Ama önce insanız. Özellikle toplumun göz önünde olan insanlar, bir birlerini siyaseten eleştirdikleri gibi, özel durumlarında da kutlama veya ‘geçmiş olsun’ temennisinde de bulunmayı da bilmeli.
Bu iki özel ve beşeri davranış, karşılıklı iyi niyet gösterilerinin önümüzdeki aylarda yoğun olarak yaşacağımız seçim döneminde de sürmesini diliyoruz.