CHP 101’inci yaşını kutladı 

Cumhuriyet Halk Partililer, kuruluşlarının 101’inci yıl dönümünü tüm yurtta törenlerle kutladı.

10 Eylül 2024 09:07
A
a
Sütiş Eskişehir
Cumhuriyet Halk Partililer, kuruluşlarının 101’inci yıl dönümünü tüm yurtta törenlerle kutladı. Eskişehir’de de Atatürk anıtına çelenk bırakan CHP’liler hem coşkulu hem de umutluydular. 

1981 yılında darbeciler tarafından kapatılan ve 1992’de yeniden kurulan CHP, son olarak 1977 yılında iktidara geldi. Yani 47 yıldır iktidar yüzü görmedi. Demek ki partide bir şeyler ters gitmiş.

Tabii bir de madalyonun tersine bakmak lazım. Bu kadar uzun süre iktidar olamayan bir kitle partisi, çoktan kapanıp giderdi. Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi gibi partiler, iktidarı kaybettikten kısa bir süre sonra yok olup gittiler. Ancak CHP ideolojik açıdan sağlam bir yapıda olduğu için gücünü muhafaza ediyor. 

Önümüzdeki süreçte CHP yeniden iktidara gelebilir mi?

Eğer ki CHP, AK Parti’nin toplumu kamplaştırma oyununa gelmezse ilk seçimleri kazanabilir. Çünkü millet artık kavgadan bıktı. Daha sakin olan, daha mantıklı konuşan ilk seçimlerde kazanan taraf olacaktır. Tabii eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’ın ünlü sözünü hatırlatmalıyız; oylar olgun erik gibi ağaçtan düşmez; mücadele etmek gerekir…

Sadece ekonomik krize güvenerek seçime girmek, yeni bir 2023 hezimeti yaratır.

İmamoğlu aday gibi karşılandı 

Eskişehir’i ziyaret eden İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sanki seçimlerdeki Cumhurbaşkanı adayıymış gibi coşkuyla karşılandı.

CHP’li dostlarımız kusura bakmasınlar ancak 2023 seçimlerini muhalefetin kaybetmesinin en önemli sebebi yine kendileri. Kemal Kılıçdaroğlu gibi bir ismin arkasında durarak, altın tepsiyle önlerine gelen fırsatı ellerinin tersiyle ittiler. Şimdi sorsak muhtemelen İYİ Parti’yi suçlarlar. Ancak seçim yenilgisinin en büyük nedeni CHP’lilerin Kılıçdaroğlu gerçeğini görememiş olması. Türkiye’de hele ki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde liderler partilerden daha çok öne çıkıyor.

Bu açıdan bakacak olursak CHP’in iki potansiyel adayı var; İmamoğlu ve Mansur Yavaş.

Anketlerde İmamoğlu’nun bir adım önünde görünse de, CHP’nin Sayın Yavaş’ı aday göstereceğini düşünmüyorum. Çünkü CHP’lilere göre Mansur Yavaş, “Ne de olsa sağcı…”

Gerçi İmamoğlu’nun solculuğu da tartışılır ancak yine de parti örgütü İmamoğlu’nu biraz daha içselleştirmiş durumda. Eskişehir’deki görkemli karşılamadan da bunu gayet iyi anlıyoruz.

Eğer “Ahmak”ça bir siyasi yasak gelmezse, İmamoğlu’nun ilk seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olacağını düşünüyorum. 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi