Çapsızlık geometride, çapı sıfıra yakın olan bir çemberi ifade ederken, mecazi olarak yerinde kullanıldığında ise; yetersiz, dar görüşlü, kapasitesi sınırlı olan insanları tarif etmek açısından lezzetine doyum olmayan bir sıfattır. Daha çok kendisine gösterilene inanan, düşünsel çıkarımlar yapamayan, basitlik seviyesini aşmayan, sığ düşünce ve davranışlar sergileyen insanlara atfen kullanılmaktadır.
Çaplarını büyütme yeteneklerinin farkında olmayan bu tür insanlar, çapsızlıklarını fark eder etmez, daha büyük gözükmenin en kolay yolunu üzerinde yaşadıkları zemini küçültmekte ararlar. Böylece dar çaplarının kendilerine sağladığı hızlı ve kolay yuvarlanma avantajını da kullanarak, onları daha büyük gösterecek zeminlere tutunmaya çalışırlar.
Çünkü zemin küçüldükçe onlar daha büyük görüneceklerdir. Buna ben “çapsızlığın telafisi” adını veriyorum.
Dünyamızda ve ülkemizde her türlü ortamda sıklıkla rastlayabileceğimiz bu telafi yöntemi, çapsız insanların toplumda fark edilebilmek için seçtikleri en kısa yolu tarif etmektedir.
Oysa işin doğrusu; zemini küçültmek yerine düşünce ve kişilik çapını büyütmenin olanaklarını aramak, bunun için gerekli çalışmaları yapmak ve donanımlara sahip olmaktır. Bu süreç biraz daha emek ve sabır istemekle birlikte, toplumsal açıdan uzun vadede daha sağlam bir duruşu ortaya koyacaktır.
Bu konuya yönelik olarak bazı uzmanlar; hedeflerinize ulaşabilmenizi engelleyenlerden, cesaretinizi kıranlardan uzaklaşıp, ilgi duyduğunuz alanlarda gelişim yolunu seçebilirsek hem okuma ve gözlem yapma yeteneğinin hem de sentez ve analiz yeteneğinin gelişimine katkıda bulunabileceğini söylüyorlar. Böylece önemli olanı önemsizden ayırabilme, sebep-sonuç ilişkilerini anlama ve farklı disiplinler arasında bağ kurabilme yeteneğinin artması sağlanarak, düşünce ve kişilik çapının geliştirilebilmesi mümkün olabilecektir.
Yeter ki kişi; beyninin kullanılmamış alanlarına ulaşarak, oraları nelerle doldurması gerektiğinin bilincinde olabilsin…
Çünkü hayatın vitamini her zaman kabuğunda olmadığı için kabuğu kırmak ancak düşünce ve kişilik çapının arttırılmasıyla sağlanabilmektedir.