10 Şubat’a az kaldı. Aslında 1 hafta sonra bu soruya daha net cevap alacağız ama insan merak etmeden, türlü türlü senaryolar üretmekten vazgeçemiyor. Etraftaki tek bir söylem, tek bir hareketten bile niyet okuma yaparak anlam çıkarıyoruz ya, bakalım tutacak mı?
Malumunuz CHP’de sürecin en merak edilen 2 hususu Büyükerşen ve Ahmet Ataç’ın Haziran 2015 seçimlerinde aday olup olmayacakları mevzusu. Belki her ikisi de aday olur diye düşünenler de oldu, birisi olur diğeri olmaz diyenlerde, ikisi de aday olmaz diyenlerde. Hatta ben her isminde aday olmayacağı yönünde bir tahminde bulunmuştum ama son zamanlarda bu kanaat biraz değişiyor. Ben Ahmet Ataç’ın aday olma ihtimalinin yükseldiğini ama netleşmediğini, Büyükerşen’in ise kesinlikle aday olmayacağını düşünüyorum.
“Mevcut sistem 2 isimden birini eleyecek ”
Zaten CHP’nin Eskişehir de uygulayacağı sistem her iki isminde aday olmasını dolaylı yoldan engelliyor. Fermuar sistemi ile 1,3,5 genel merkez 2,4,6’ncı sıra adayları ön seçim ya da merkez yoklaması ile belirlenecek. Hatta ben merkez yoklaması olacağını düşünüyorum. Hal böyle olunca Büyükerşen 1. Sıra aday olsa 3. Sırayı Ataç’a kabul ettiremezsiniz. 2. Sırada yapamayacağınıza göre her ikisinin de aday olacağını düşünmek büyük yanılgı olur.
“Büyükşehir gider ama Tepebaşı el değiştirmez”
İşin başka bir boyutu ise Büyükerşen’in aday olma durumunda meclisteki çoğunluk avantajı ile Büyükşehir Belediyesi’nin Ak Parti’ye geçmesinin kesin olması, yani elden gitmesi. Ancak ufak bir riskle birlikte Tepebaşı’nda böyle bir endişe yok denecek kadar az. Zira Tepebaşı Meclisinde çoğunluk CHP’nin, ancak dikkatli olmakta da fayda var. CHP’deki sürece kızan meclis üyelerinin tepkileri ile Ak Parti’nin sıkı markajına alınacak isimleri de hesaba katmak lazım. Yine de tablonun değişeceğini sanmıyorum ve bu yönüyle Ataç’ın elinin güçlü olduğunu söyleyebilirim.
“Çevrede adaylık beklentisi yüksek”
Aslında Belediye’de, parti de Ataç’ın aday olacağına ihtimal veren insan sayısı pek yok. Herkes Başkan Ataç Belediyecilikten büyük keyif alıyor ve bunu bırakmaz diye düşünse bile, Genel Merkez ile yapılan birkaç görüşme olduğu ve özellikle 2019 yılına dair düşünceleri nedeniyle Ataç’ın aday olabileceğini söyleyen ve bu konuda kendisi destekleyen bazı meclis üyeleri var. Ataç Milletvekili olursa bizim de Tepebaşı için önümüz açılır diye ciddi ciddi bu beklentide olanlar var. Ancak en büyük beklenti Ataç giderse Tepebaşı’nda bir sonraki yerel seçimde işimiz daha rahat olur diye düşünen ve sevinen Ak Partililerin sayısı sanki daha fazla. Yakın çevrede en büyük beklentide onlarda.
“Bence aday olmamalı”
Tüm bu gelişmelerin sonrası benim fikrimi merak edenler var ise Ben Ataç’ın aday olmaması daha doğrusu Milletvekili olmamasının daha yerinde olacağını düşünüyorum. Kendi ne kadar istiyor bilmiyorum ama Ataç da partiler üstü bir yerel yönetici olmaya başladı ve Eskişehir’in geleceğinde Tepebaşından çok daha Büyük bir Şehir adayı olma şansı epey fazla. Üstelik hareketli, dinamik, uygulayıcı bir liderlik sonrası Milletvekilliği gibi daha durağan ve temsili bir iş üstelik iktidar değil muhalefet kanadında çok keyifli olmayacaktır. Yine de hayırlısı, çok değil 10 Şubat tarihinde bu soruların hepsi cevabını bulacak zaten.