Bugün, aynı konuyla ilgili dördüncü yazı… Eskişehir’de görev yapan bir sağlık çalışanının Covid-19 sürecinde aldığı notları aktarmaya devam ediyorum.
Bugün, aynı konuyla ilgili dördüncü yazı…
Eskişehir’de görev yapan bir sağlık çalışanının Covid-19 sürecinde aldığı notları aktarmaya devam ediyorum.
*
5 Nisan 2020’nin verileriyle başlıyor sağlık emekçisi…
Şöyle ki: Test sayısı, 20 bin 65. Vaka sayısı, 3 bin 135. Toplam vaka sayısı 27 bin 69.
*
Ve şöyle devam ediyor:
ESKİŞEHİR YÜKSELİYOR
“İlk açıklanan rakamlara göre illerde değişim yaşanmaya başladı. Eskişehir hızla yükseliyor. 9’uncu sıradayız. Yaşlılar, gençler, esnaf, yevmiyeciler, herkes evde. İşçi sınıfı fabrikada. Sanayisi olan iller vaka sayılarında yarışır; İstanbul, İzmir, Sakarya, İzmit, Adana, Antep, Eskişehir...
SAĞLIK EKİBİNE BULAŞIYOR
Doğru bir tane… İlk günden itibaren ‘sağlık çalışanlarını koruyun, test yapın’ diyoruz. Her sabah işe geldiğimizde bir arkadaşımızın sonuçlarının pozitif çıktığını duyuyoruz. Çalıştığı bölüm fark etmiyor. Memur, hemşire, depocu, garson, temizlik personeli… Yani virüs, ülkemizde uygulanan sistem gibi sağlık ekibini bölmüyor. Hiç ayırt etmeden bulaşıyor.
MUHALEFETİN İDDİASI
Tabii ki yönetenler de boş durmuyor! Bir sabah işe geldik, ‘kişisel koruyucu ekipman taahhüt ve teslim formu’ koydular önümüze ve imzalamamız için dayattılar. Ne bulurlarsa yazmışlar forma ve amaçları sorumluluğu üzerlerinden atıp bize yüklemek. 9 Nisan 2020… Karantina artıyor. Ülkemizde günlük vaka sayısı pik yaptı. Dünya genelinde ise bir buçuk milyon vaka. İddia büyük! Türk Tabipleri Birliği ve muhalefet, vefat eden hastaların sonuçlarının pozitif olmasına rağmen, vefat nedenlerine Dünya Sağlık Örgütünün tanımlarının yazılmadığını, bunun yerine normal ölüm, kalp yetmezliği gibi şeyler yazıldığını söylüyor. Böylece bakanlığın, virüsle mücadelede başarılı olunduğunu anlatmaya çalıştığı ileri sürülüyor.
İLK YASAK
Tarihe not düşülecek bir gün daha! 10 Nisan 2020’de saat 22.00 sularında hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Şartlar ise yarım saat sonra aktarıldı. Bunu duyan halkımız, sokaklara alışverişe fırladı. Trafik tıkandı. Kola alan dede, üç pırasa kapan adam, Luppo için ağlayan genç, kavga edenler, kafası yarılanlar, dayak yiyen fırıncı… Halkımız yasağa alışkın değil. Köpek gezdiren, fırına giden, araba ile gezen…
İSTİFA ETTİ
12 Nisan 2020 de önemli bir gün. İçişleri Bakanı, olaylı başlayan sokağa çıkma yasağı için ‘Cumhurbaşkanının kararı’ dedi. Daha sonra ‘benim kararım’ dedi. Akşamüstü ‘tüm eleştiri ve suçlamaları kabul ediyorum’ dedi. 21.45’te ise istifa etti! Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tam o saatte canlı yayındaydı, güme gitti. Bakan için sokağa çıkanlar oldu. ‘Bırakma’ diyenler oldu. Tweet kampanyası başlatıldı. Derken, 23.45’te yeniden bakan oldu! İstifası kabul edilmedi.
SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI
Belki de en önemli hafta başlıyor: 13 Nisan 2020! Sıkıntı büyük; Salda gölüne kepçeler ve kamyonların girdiği görüldü. Koyun can derdinde, kasap et derdinde! Neyse… Maske tartışması hızla devam ediyor. İş inada bindi. PTT maske getiremiyor. Eczacılar dağıtım yapmakta zorlanıyor ve isyandalar. Sistem kilit. Bu arada 34 ülkeye maske ve tıbbi yardım yaptık. Muhalefetin ‘sağlıkta şiddet yasası çıksın’ önerisini reddetmişlerdi. İktidar partisi sağlıkta şiddet yasasını bu sefer kendisi meclise getirdi, bu da enteresan!
AYRICALIKLILAR MI VAR?
Sağlık çalışanları hasta olmaya devam ediyor. O kadar bağırmamıza rağmen çalışanlara düzenli test yapılmıyor. Rakamları bilen yok. Sayın Bakan 601 dedi ve sustu. Son rakamları bilmiyoruz. Dedikodu artıyor. Ayrıcalığı olanlara, yöneticilere, torpillilere test yapıldığı, hatta bazılarına her hafta yapıldığı söyleniyor. 14 Nisan 2020… 65 bin 111 vaka, bin 403 vefat. Test sayısı artıyor, günlük vaka sayısı 4 binin altına inmiyor. Bakan 2 hafta sonra ‘pik’ dedi. Dünyada vaka sayısı 2 milyonu geçti. 130 bin de vefat eden insan var.
PATRONLARIN FORMÜLÜ VEKİLLERE
Kızar mısınız bilmem. Vekillere 45 gün izin, hem de ücretli! İşçiler ise 3 ay ücretsiz izne. Aylık ücret bin 170 lira. Vekiller niye bin 170 lira almaz? Onlar da aynı ücreti almalı. Hatta patronların formülü uygulanmalı; işçiler geri çağrılırken yarısı çağrılmıyor ya. Vekillerin de yarısı çağırılmamalı. Zira 600 milletvekiline ihtiyaç var mı? Bence yok. Zonguldak Valisi ne yaptı öyle? Açıklama yaparak sağlık çalışanlarını suçladı iyi mi? ‘Onlar olmasa yayılmazdı, onlar kendisini koruyamadı, bulaştırdı’ dedi. Tüm ülkede tepki aldı.
EKMEK DAĞITMAK DEVLETİ YIKMAK MI DEMEK?
İki büyük tartışma var. Birincisi sonuçlandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, ‘sokağa çıkma ilan edemeyiz, bunun ekonomik bedeli çok ağır olur’ dedi ve konu kapandı. İkincisi tartışma ise iktidar ve muhalefet arasında yaşanan hizmetin engellenmesi yarışması. Belediyelerin ekmek dağıtımı yasaklandı. Bakan, CHP’li belediyeler için ‘paralel yapı’ dedi. Bu tartışma kapanmaz. Söz çok ağır. Bizim bildiğimiz paralel yapı, devleti yıkmak ister, darbe ister. Ekmek dağıtmak devleti yıkmak mı demek?
HASTALARI SAKLAYAN MUHTAR
20 Nisan 2020… Vaka sayısı düşer gibi oldu, ama tekrar yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü ‘daha kötü günler var’ dedi. Toplam can kaybı 2 bin 140 oldu. Bugün toplam 39 bin 703 test yapılırken, 4 bin 674 yeni vaka tanısı konuldu. Toplam vaka sayısı 90 bin 980 oldu. Birde iyileşen sayı artıyor haberleri ile moral verilmeye çalışılıyor. Tabi ki iyileşecek, bir aylık sürecin sonunda iyileşmeli, yoksa ölüm sayısı uçar. İlginç haberler de duyuyoruz. Vakaların hastaneden kaçması gibi. En ilginç olanı, muhtarın hastaları gizlemesi! Acaba amacı neydi, ne düşündü, çok ilginç doğrusu. Günün sonunda köy karantinaya alındı, muhtar da görevden alındı!
HANGİ HASTANEDE KAÇ PARA DAĞITILDI?
Hani Sayın Bakan ‘sağlık çalışanlarına yüzde 100 ödeme yapacağız’ demişti ya, zamanı geldi. Yüzde 100, maaşın iki katı anlamına gelmiyor tabi… Ülkenin farklı yerlerinden farklı rakamlar, farklı sesler yükseliyor. Biz Eskişehir’e bakalım. Sağlık çalışanlarının önceliği para değil, fakat tartışma konusu olunca vazgeçilmez. Yunus Emre Devlet Hastanesinde bir yıldır ödeme yapılmıyordu. İdari personele 500 lira, hastanede çalışan teknisyen ve hemşireye bin lira, virüste çalışanlara bin 500 lira ödeme yapılmış. Tabii ki en mağdur kesim, asgari ücretli çalışan 4d işçileri. Onlara alkış. Şehir Hastanesinden ses yok; ne bordro, ne para. Tıp Fakültesi bir adım attı. 4d’li işçilere, en azından riskli alanda çalışanlara, temizlik, garson ve benzeri meslek alanlarında görev yapanlara fazla mesai yazarak 300 lira yatırdı. Bravo, tebrikler.
ASELSAN VE ARÇELİK’E ALKIŞ
21 Nisan 2020 tarihi önemli! Neden? Çünkü Aselsan ile Arçelik, başka iki firma ile söylendiğine göre yüzde 100 yerli olmak üzere 100 adet ventilatör yaptı. Mayıs ayı sonuna kadar 5 bin tane daha yapılacakmış. Tebrikler. Covid-19 rakamları fena gelmiyor. Ama rehavete kapılmayalım. Birde bu rakamlara güvenmeyen insanların sayısı da hayli fazla. Açıklanan rakamların tutmadığını söyleyenler var. İncelemek lazım. Mesela vefat eden Mersinli doktorun vefat nedeni Covid-19 yazılmamış. Aile, otopsi istedi. Başka bir vatandaşın oğlu itiraz etti ve ‘babamın vefat nedeni Covid-19 ancak rapor bu şekilde değil’ dedi.
CHP’Lİ BELEDİYELERE YARDIM ENGELİ
Yaşlılar sıkılmaya başladı. Herkes sokakta ama 65 yaş üstü evde. ‘Bizim farkımız ne’ diye soruyorlar. Tek bilinen, yaşlıları daha fazla öldürüyor bu virüs. Ama onları rahatlatabiliriz. Bir gün biz evde oturalım, sadece onlar dışarı çıksınlar. Hükümet ve belediyeler arasındaki yetki savaşı devam ediyor. Yasaklanan bedava pide dağıtımından sonra, Mersin’den hamle geldi. Belediye, ‘bedava değil, 5 kuruşa satıyorum pideyi’ dedi ve sattı. İstanbul, ‘tonlarca limonu ben alıyor ve dağıtıyorum’ hamlesini yaptı. Ankara, ‘bir iftar da benden’ kampanyası başlattı. Bu iş Covid-19 bitinceye kadar devam eder. Bu anlamda belki de en önemli açıklama Sayın Fatma Şahin’den geldi. Dedi ki AK Partili Şahin: ‘Belediyelere getirilen kısıtlamaları doğru bulmuyorum!’ Demez olaydı. Sosyal medyada kendi partilileri tarafından linç edildi. Sonra ‘yanlış anlaşıldım’ şeklinde açıklama yapmak zorunda kaldı.
SALDIRILAR DEVAM EDİYOR
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonomi sıkıntıda. Bu çok normal… Çoğu sanayide işçisi çalışıyor, küçük esnaf, yevmiyeci insanlar evde. Yardım bekliyorlar. Ücretli, ücretsiz izne çıkarılanlar, işten atılanlar. Bunların, bu güne kadar bize maliyetinin 200 milyar lira olduğunu söyleyenler var. Bu para yeter mi? Yetmez. Yetmiyor da... Bu iş uzarsa sonu nereye varır göreceğiz. Bu arada 3 bin kadar ürüne ÖTV ve KDV artışı geldi. Ayrıca böyle bir ortamda dahi, hala, sağlık çalışanlarına saldıranlar var. Bir doktor ve bir hemşire daha saldırıya uğradı maalesef.
*
Pazartesi günü son…