Doç. Dr. Uğur Bilge…
Osmangazi Üniversitesi’nin başarılı akademisyenlerinden.
Geçtiğimiz haftalarda İl Sağlık Müdürü olarak ataması yapıldı.
Görevine başladıktan sonra vakit geçirmeden, sağlık alanında kentte tartışılan konulara ilişkin akıllara gelen soruları yanıtlamak üzere gazetecilerin karşısına geçti.
Gazeteciler, kamuoyu adına sorularını yöneltti, Bilge ise o soruları samimiyetle ve detaylı bir biçimde yanıtladı.
*
Bilge’nin açıklamalarından öne çıkan bölümleri paylaşmak ve dolayısıyla kamuoyunun aklındaki soruları bu vesileyle yanıtlamış olmak istiyorum.
*
İşte Bilge’nin o açıklamaları:
DEVLET HASTANESİ TAŞINACAK
- Şehir Hastanesiyle ilgili çok fazla rivayet üretiliyor. Merkezdeki hastaneler aynı şekilde devam edecekler. Yunus Emre Devlet Hastanesi kendi varlığını devam ettirecek. Eskişehir Devlet Hastanesi taşınacak, Zübeyde Hanım ve Hava Hastanesi aynen devam edecek.
ŞEHİR HASTANESİ EK KÜLFET GETİRMEYECEK
- Şehir Hastaneleri tamamıyla devlet hastanesi olarak devam edecek. Hastalardan ek bir ücret alınması veya SGK paylarında bir artış söz konusu değil. Devlet Hastanesi’nden nasıl hizmet alıyorsa, oradan da aynı şekilde hizmet alacak.
TERMİK SANTRAL KONUSUNDA RAPOR YOK
- Termik santral konusunda bize gelen herhangi bir rapor yok. Öncelikle bir rapor ulaştırılması lazım ki, biz o rapor üzerine yorum yapalım. Bize verilerin verilip, onun üzerine bilimsel yorumlar yapmamız gerekiyor.
*
Evet…
Bilge’nin açıklamalarının öne çıkan bölümleri bu şekilde.
Termik santral konusu dışındaki açıklamaları, kamuoyunu tatmin eder nitelikte.
Buradan hareketle…
Bilge’nin, sorumlu bir bürokrat, aynı zamanda başarılı bir akademisyen olarak,
termik santral konusunda ciddi bir rapor hazırlatıp ve üzerinde çalışıp kamuoyunu bilgilendirmesi herkesin yararına olacaktır.
*
TOPLAM 1900 YATAK
NOT 1: Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ali Mumcu’nun da önemli bir açıklaması var. O açıklama şöyle: “Devlet Hastanesi 1000 yatakla hizmet veriyor. Yunus Emre Hastanesi 600 yatakla hizmet veriyor. Yunus Emre Devlet Hastanesi İki Eylül Yerleşkesinin 120 civarında yatağı var. Zübeyde Hanım Yerleşkesinde 120 yatak fizik tedavi, 60 yatak akıl ruh sağlığı hastalarına hizmet veriyor.”
TEPEBAŞI’NA ÖZEL HASTANE
NOT 2: Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Erdinç Özkurt da aynı toplantıda Tepebaşı bölgesine kurulacak olan bir özel hastaneden bahsetti. İşte Özkurt’un o açıklaması: “Özel hastane konusunda bir grubun çalışması devam ediyor. İnşaat aşaması devam etmekte. Bakanlıkla yazışmaları devam ediyor. Binaları tamamlandığında Eskişehir bir özel hastaneye daha kavuşmuş olacak.”
DSİ, SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ ÖRNEK ALSIN
NOT 3: Uğur Bilge’yi kamuoyunun bilgilendirilmesi konusunda gösterdiği hassasiyet nedeniyle tebrik ediyorum ve bu anlayışın oldukça değerli olduğunu düşünüyorum. Umarım diğer kamu kurum ve kuruluşlarından da bu davranışı görebiliriz. Mesela Eskişehir’in en tartışmalı kamu kurumlarından DSİ’nin, İl Sağlık Müdürlüğünü örnek almasını ve gazetecilerin karşısına geçerek akıllardaki soruları yanıtlamasını tavsiye ediyorum.
Şiddetle lanetliyorum!
17 Ocak 2018 tarihinde kaleme aldığım
“Atatürk Eskişehir’de konuştu!” başlıklı yazımda, Atatürk’ün 15 Ocak 1923 tarihinde gerçekleştirdiği Eskişehir ziyaretinde kullandığı ifadeleri aktarmıştım.
*
Yazımın bir bölümünde Atatürk’ün dönemin Orman Müdürü Arif Bey’e, “Eskişehir’de orman çok mu? Ne kadar orman var? Ne cins ormandır ve nerededir” şeklindeki sorusunu paylaşmış ve bununla birlikte Arif Bey’in Atatürk’e, “
Şehrimizde 225 bin hektar orman vardır” biçimindeki cevabını aktarmıştım.
*
Yazımı tamamladıktan sonra da şöyle bir not iliştirmiştim: “Dönemin Orman Müdürü Arif Bey’e göre, 15 Ocak 1923 tarihinde Eskişehir’de 225 bin hektar orman varmış. Merak ediyorum ve Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel’e soruyorum: 2018 yılı itibariyle Eskişehir’de kaç hektar orman var?”
*
Söz konusu soruma Orman Bölge Müdürü Recep Temel’den sevindirici bir cevap geldi.
*
Dilerseniz Temel’in o cevabını hep birlikte okuyalım…
410 BİN HEKTAR ORMAN
- Eskişehir ilinin genel alanı 1 milyon 998 hektar olup yüzde 28,9’u ormanlık alandır. Ormanlık alan miktarı 410 bin hektar olup bunun 237 bin hektarı verimli orman, 173 bin hektarı da bozuk ormandır. Ormanlar ağırlıklı olarak ilimizin Kuzeyinde (Sündiken dağları) yer almakla birlikte bir miktarda ilimizin Güney Batısında (Türkmen dağları) bulunmaktadır. Ağaç türü olarak da meşe, sarıçam, karaçam, kızılçam ve ardıç görülmektedir.
20 YILLIK PLANLAMALAR
- Ormanlarımızın tamamı dünya ve Türkiye’deki gelişmeler ve değişimler dikkate alınarak “Ekosistem Tabanlı Fonksiyonel Amenajman Planları” yapılarak planlı bir şekilde işletilmektedir. Bu planlar 20 yıllık periyotlar halinde yapılmakta ve her 10 yıllık süreçlerde revize edilmektedir. Eskişehir ilinin son planı 2015 yılında yapılmıştır.
60’LI 80’Lİ VE 2000’Lİ YILLARDA ATILIM
- Orman teşkilatımızın kuruluşu 1839 yılına dayanmaktadır. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğümüz ise 1951 yılında kurulmuştur. 1960’lı ve 1980’li yıllarda büyük ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır. Son 15 yılda ise yeniden bir ağaçlandırma seferberliği başlatılmış olup orman varlığımız hızla arttırılmaktadır.
95 YILDA 106 MİLYON FİDAN
- Cumhuriyet tarihi boyunca ilimizde 132 bin hektar ağaçlandırma yapılmış olup 106 milyon da fidan dikilmiştir. Yapılan ağaçlandırma ve koruma faaliyetleri sonucu ormanlık alan miktarımız 185 bin hektar artmıştır. Yüzde olarak ifade edersek 1923 yılında yüzde 16 olan ormanlık alanımız neredeyse yüzde 29’a ulaşmıştır.
ATATÜRK VURGUSU
- Kurtuluş Savaşı’ndan yeni çıkmış, henüz Cumhuriyet bile ilan edilmemişken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ormanlık alanlarla ilgili tespitleri ve sorgulamaları bu işe ne kadar önem verdiğini göstermektedir. Konuyu gündeme getirmenizden dolayı size ve gazetenize teşekkür eder; ilimizin ve dolayısıyla ülkemizin yeşillenmesi için çalışmaya devam edeceğimizin sözünü verir, saygılar sunarım.
*
Recep Temel’in açıklamalarını okudunuz.
Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki 1923’ten günümüze kadar, Eskişehir’deki orman varlığımız neredeyse iki kat artmış.
O yıllardan bu güne kadar, orman varlığımızın artması hususunda çalışma yapan insanların o yüce ellerinden öpüyorum.
Ağaç katliamı yapan ve bu duruma göz yumanları ise şiddetle lanetliyorum!