Prof.Dr. Alper Çabuk

Bir alim doğar, alem doğar…

Prof. Dr. Alper Çabuk yazdı

18 Aralık 2017 09:31
A
a
Sütiş Eskişehir
Dünyanın dört bir yanında, küresel iklim değişimlerine bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık, sel ve fırtına gibi çeşitli doğal afetler ve bunun yanında depremler, savaşlar ve bölgesel çatışmalar gibi farklı sebeplerle çok sayıda insan yaşamını yitirmekte ve çok daha fazla sayıda insan barınma problemi ile karşı karşıya kalmaktadır.
Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde yer alan FabLab Anadolu’da küresel bir problem olan barınma sorununa çözüm üretmek üzere, Anadolu Üniversitesi Tasarım Kulübü öğrencileriyle 3 aşamadan oluşan bir “Parametrik Tasarım Çalıştayları” gerçekleştirilecek. Bu çalıştay serisinin birinci aşaması ön hazırlık, ikinci aşaması fikirlerin ortaya çıkarılması ve tasarım, üçüncü aşaması hızlı protipleme ve üretim olacak.
İşte bu çalıştay serisinin birinci aşaması geçtiğimiz hafta sonu “Spirograf” başlığıyla düzenlendi ve bu birinci aşamada, barınma çözümlerine yönelik fikirsel konseptlerin oluşturulmasına ve parametrik tabanlı tasarım üretmenin temel ön hazırlığı niteliğinde becerilerin kazandırılmasına odaklanıldı.  Çalıştayın diğer iki evresinde barınma ve  ihtiyaç duyulan diğer elemanların tasarlanması, hızlı prototipleme ve sayısal üretim yöntemleri ile tasarlanacak olan barınma ve diğer ihtiyaçların üretilmesine ve bu tasarım ve sayısal üretim becerilerinin kazandırılmasına odaklanacaktır.
FabLab Anadolu uluslararası fablab ağında ülkemize kazandırılan sayısal üretim laboratuvarları içerisinde ilk 10 içerisinde yer alırken, bölgesinde kendi imkanları ile kurulan, özgün ve yerel bir model ile hizmet verecek olan ilk ve tek devlet Üniversitesi girişimi olması sebebi ile dikkat çekmektedir.
2013 itibariyle, 34 ülkede 125 FabLab bulunuyorken bu sayı 2017 son çeyreğinde dünyadaki uluslararası FabLab ağını gösteren haritada 1205’i bulmuştur. Ülkemiz bu ağa ilk kez 2014 yılında dahil olup haritada yerini almıştır. Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Maket Model Atölyeleri, Sayısal Üretim Laboratuvarları ve Moda ve Tekstil Tasarımı Atölyeleri Anadolu Fablab adıyla 2017 yılının son çeyreği itibariyla Uluslararası FabLab Ağına katılmıştır.
 Araştırmayla üretim arasında bir denge kuran, bilgisayar kontrollü aletlerle değişik ölçeklerde ve değişik malzemelerden hemen hemen her şeyi yapmak amaçlı olan FabLab’ler, hayal edilenin hızla somut örneğe çevrildiği atölyelerdir. İşin ana fikri, bilginin fiziksel temsilini hızlıca, kolayca elde edebilmek; istediğimiz malzemeden, istediğimiz fonksiyona sahip,  cihazlar, nesneler, ‘şeyler’ yaratmak nano-skaladan içine girip yaşayacağımız binalara kadar.
Tipik bir FabLab’in envanterinde üç boyutlu yazıcı (hızlı prototipleme makinesi), lazerli kesici, bilgisayar kontrollü tasarım tezgâhı, devre basma makinesi, mikroişlemci ve sayısal elektronik tasarım ve test istasyonu bulunuyor. Kullanılan malzeme çeşidi, yüzey rafineliği, renk sayısı, şeffaflık ve doku çeşitlemesi gibi kriterlere göre fiyatı değişkenlik gösteren 3-boyutlu yazıcılar kendini yineleyebilen FabLab öngörüsünün ana bileşenini oluşturuyor.
Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde açılan FabLab’de eğitimler verilecek, yaz kampları ve çalıştaylar düzenlenecek ve açık erişim esasına uygun olarak dış paydaşlarla (KOBİ’ler, ortaöğretimden, diğer üniversitelerden öğrenciler gibi) ortak çalışma alanı yaratması planlanmaktadır.
Ne demiştik? Bilim dediğin insanların yaşamına dokunmalı, onların yaşamlarını olumlu yönde etkilemeli, yaşam kalitesini yükseltmeli… İşte Anadolu FabLab tam olarak buna odaklanacak. Hem bu fikire sahip gençlerin yetişmesine olanak verecek, hem de bu fikirlerin ortaya çıkmasına ve Dünyaya yayılmasına vesile olacak. Bunun ortaya çıkmasına katkı sağlayan Üniversite Yönetimimize, Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi idari ve akademik personeline, özellikle Üniversitemiz Atölyelerine ve Fakültemiz Maket ve Model Atölyesi ve Moda Tasarımı Atölyelerine teşekkürü borç biliyorum.
Demiştim ya bir alim doğar, alem doğar. Anadolu FabLab’de nice alimlerin doğması ümidiyle, herkese iyi haftalar dilerim.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi