Belediyelerde ESOB'da ilgilenmiyor

Sadi Seda yazdı

1 Eylül 2015 00:12
A
a
Sütiş Eskişehir
Dün TEKSAN Sanayi Sitesi Başkanı Ramazan Karamanlı’nın daveti üzerine gazeteci arkadaşlarla TEKSAN’a gittik. O taraflarda bir işim olmadığı için son yıllarda gitmemiştim.

Gerek banka şubeleri gerekse yeni açılan ticari işletmeler bu bölgeyi canlandırmış. 4 yıl önce o dönemin başkanın daveti üzerine gitmiştim. O zaman bugünkü kadar hareketli değildi.

Sadece TEKSAN’da 1600 işyeri mevcut. EMKO, ESTİM ve yapılmakta olan 4 kooperatifteki işyerlerini de hesaba katarsak herhalde 5 bini bulur. Buraya günde ortalama 20 bin kişi girip çıkıyor. Günlük giriş çıkış yapan araç sayısı 5 bini buluyor.

Aynı bölgede EMKO, ESTİM, Tornacılar, Oto Sanayiciler, Oto Tamirciler ve Esnaflar Yapı Kooperatifleri var.

Günlük 20 bine yakın insanın giriş çıkış yaptığı TEKSAN’a saat başı minibüs ve yine saat başı otobüs geliyor.

Burada işi biten vatandaş bir önceki otobüs veya minibüsü kaçırdı mı bir sonrakilere binmek için bir saat beklemek zorunda.

Ulaşım büyük sorun. Eğer özel aracınız yoksa TEKSAN’da da 15 dakikalık bir işiniz varsa 45 dakika bekleyeceksiniz. Birde otobüs veya minibüs arıza yaparsa artık ne kadar beklersiniz bilemem.

 

“ULAŞIM ÇOK BÜYÜK SORUN”

TEKSAN Sanayi Sitesi’nin bir tek girişi var. O da Organize 1’nci cadde. Sultandereden gelen bir araç Oto Galericileri Sitelerini geçip Organize 1’nci caddeye girip TEKSAN’a ulaşacak.

Oysa yapılmakta olan camiinin önünde yol var. İmar Planında da görülüyor. Kısa bir cadde. Yaklaşık 500 metre uzunluğunda. Buranın açılıp hemen 500 metreden sonra, daha önce açılmış olan caddeye bağlanması gerekiyor.

Bu caddenin sorumluluğu Odunpazarı Belediyesi’nde. Açılması halinde TEKSAN ile birlikte Oto Tamirciler, Tornacılar,  Esnaf Odaları ve ESTİM’e girip çıkan araç yükünü hafifletecek.

Yaklaşık 500 metre uzunluğunda sokağın açılması için rica ettikleri Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Erdal Caferoğlu, “Paramız yok. Açamayız. Kendi imkânlarınız ile açabilirseniz açın” demiş.

TEKSAN Sanayi Sitesi Başkanı Ramazan Karamanlı, “Bu sokağın açılması için 50-60 bin civarın maliyet var. Bizim bunu karşılamamız mümkün değil. Kaldı ki bu sokağı sadece TEKSAN’daki esnaflar değil EMKO, ESTİM ve kooperatiflere girip çıkan araçlarda kullanacak. Odunpazarı Belediyesi’nin sorumluluğunda” dedi.

TEKSAN Sanayi Sitesi Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye Başkanlarına yaptıkları ziyaretlerde bu yolun açılmasını ve 1’nci caddenin imar planlarında gösterilen sınırlara göre genişletilmesini talep etmişler. Ancak her iki belediye de ilgi göstermemiş.

 

 “BİZDE ÇÖP, EMLAK VERGİSİ ÖDÜYORUZ”

Karamanlı, “TEKSAN’daki esnaflar çöplerini iki dükkan arasına koyduğumuz varillere döküyorlar. Odunpazarı Belediye Başkanından mahallelerdeki çöp konteynırlarını yenilediklerini, eski konteynırların sitemize konulmasını rica ettik. Ancak kabul etmedi. Hâlbuki bizde Odunpazarı Belediyesine Çevre Temizlik, Emlak ve Tabela Vergisi ödüyoruz. Ancak gereken hizmeti alamıyoruz” diye yakındı.

 

“ULAŞIM, YOL, İTFAİYE VE

KARAKOL SORUNUMUZ VAR”

Karamanlı, “Belediyelerin bizim sorumluluğumuz cadde ve sokaklar. Buraların her türlü bakım, tamir ve yapım işleri bize ait, ancak site içine giremeyiz. Buralar özel mülkiyet” dediklerini, bunun üzerine site içerisinde bozulan cadde ve sokakları 600 bin TL harcayarak kendi imkanları ile yaptırdıklarını söyledi.

Doğru siteler özel mülkiyet. Ancak bu sitelerin içerisinden günde 20 bin araç gelip geçiyor. Hiç olmazsa belediyeler bozulan yolların yapımı için taşın altına kendi ellerini de koymalılar.

TEKSAN, EMKO, ESTİM ve dört ayrı kooperatifin bulunduğu 2 bini aşkın işyerinin faaliyet gösterdiği bir yerleşim alanında olası yangınlara müdahale edecek İtfaiye yok. Yangında şehirden itfaiyenin gelmesi en çabuk 20 dakika. 20 dakikada işyeri kül olur.

Olası bir olaya müdahale edecek Polis Karakolu yok. 2 bini aşkın işyerinin bulunduğu bölge Kurtuluş Polis Merkezine bağlı.

 

“BİZİMLE SADECE ETO BAŞKANI İLGİLENİYOR”

TEKSAN Sanayi Sitesi Başkanı Ramazan Karamanlı, “75. Yıl Mahallesinde Jandarma’nın boşalttığı binaya karakol kurulmasını talep ettik. Ancak binanın bulunduğu alan Büyükşehir Belediyesine ait olduğu için olmadı. Sorunlarımıza kimse kulak asmıyor. Sadece Ticaret Odası Başkanı Sayın Metin Güler bizimle ilgileniyor. Ayda bir bizi toplayarak sorunlarımızı dinliyor. Burada Lokantacılar, Kahveciler ve Oto Tamirciler Odalarına bağlı işyerleri var. Oda başkanları bu işyerlerini bir gün bile ziyaret etmediler. Belki de burada üyeleri olduklarını da bilmiyorlar. Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen bir gün bile kapımızı çalmadı. Kendisini seçimden sonra ziyaret ettik. İadeyi ziyaret bile yapmadı. Ekrem Bey’de bizi ve odaların üyelerini defterden silmiş. 2 bine yakın esnafın faaliyet gösterdiği bölgeye ne belediyeler ne Oda Başkanları ne de Esnaf Odaları Birliği Başkanı ilgilenmiyorlar. Bizi kaderimizle baş başa bıraktılar” dedi.

Üyeleri olan oda başkanları ile Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen’in esnaflarla ilgilenmemesi manidar değil mi? Aidat almaya gelince baskı yapıyorlar. Hizmete gelince de üç maymunu oynuyorlar.

Bakalım bu yazıdan sonra bu bölgedeki esnaflarla kim ilgilenecek göreceğiz?

 

Stadyumda internet çalışmıyor

Türkiye’deki takımları süper ligde, hatta birinci ligde oynayan takımların maçlarını yaptıkları stadyumlarda basın mensuplarına her türlü kolaylık gösterilir. Bu statların hiçbirinde muhabirler haberlerini ve fotoğraflarını bağlı bulundukları kurumlara geçmekte zorlanmazlar.

İnternet hizmete girdiğinden beri Eskişehir Atatürk Stadyumunda özellikle foto muhabirleri bu hizmetten doğru dürüst yararlanamıyorlar.

Eskişehirspor’un geçen sezon Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor ile oynadığı maçlara dışarıdan gelen foto muhabirleri, internetin çalışmamasından yakınmışlardı. Hatta bu yaşadıkları sıkıntıyı federasyon temsilcilerine anlattılar.

Bu sezon başlamadan önce Eskişehirspor yöneticilerine telefon ederek, internet sorunun giderilmesi için ricada bulundum.

Bir süre sonra bana telefon eden yönetici, “ben bu işin sorumlusu yönetici arkadaşla görüştüm. O ilgilenecek. Sorununuz çözülecek” demişti.

Ancak Sivasspor ve Çaykur Rizespor maçlarında geçen yıllar yaşanan internet sorunu yine yaşandı. Demek ki sorunun çözümü için hiçbir şey yapılmamış.

Sivas ve Rizespor maçlarına Sivas ve Rize’den gelen spor muhabirleri büyük sıkıntı yaşadılar. Stadyumun interneti çalışmadığı gibi kendilerinin yanlarında getirdikleri “WIN”lar bile çalışmıyor. Arkadaşlar bilgisayarları kucaklarına alıp stadyumun neresinden çekiyor diye stadyumu adımlamak zorunda kalıyorlar.

Yarın İstanbul’dan yine spor muhabirleri gelecek. Geldiklerinde yine internet sorunu yaşarlarsa bu kez gazetelerinde, Eskişehirspor Başkanı ne yönetimini eleştirmeleri hoşunuza gider mi?

Basit bir çalışmayla sorun giderilir. Foto Muhabirleri odasına bir modem konulması halinde sıkıntı giderilmiş olur.

Foto Muhabiri arkadaşların sorunlarıyla ilgilenmek TSYD Temsilcisi olarak benim görevim. Spor ve foto muhabirlerinin bağlı bulundukları kurumlara yazılarını ve fotoğraflarını geçmede yardımcı olmakta Eskişehirspor yönetimin aslı görevi…

Benden hatırlatması.

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi