Belediyeler imarda bakanlık vesayeti altında!

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ESTV’de yayınlanan “Soruyoruz” programında meslektaşım Murat Taşkın ile bendenizin sorularını yine eğip bükmeden yanıtladı.

17 Ekim 2024 08:56
A
a
Sütiş Eskişehir
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ESTV’de yayınlanan “Soruyoruz” programında meslektaşım Murat Taşkın ile bendenizin sorularını yine eğip bükmeden yanıtladı.
CHP’li belediyelerin imar konusunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının vesayeti altında olduğunu ifade eden Başkan Kurt, bazı usta kooperatifçilerin belediyeye dahi uğramaya gerek duymadan gidip işlerini bakanlıktan bitirdiğini söyledi.
“Bize kimse bir şey sormuyor. ‘Burası tornacılara, burası otomobilcilere, burası bilmem kime site yapılsın…’ diyorlar ve yapıyorlar. Normal şartlarda bir plan yapılırken… Şehrin imardan sorumlu birimi belediyidir. Belediye ile birlikte yapılır bu işler. Ben Bakan olsam böyle gelen taleplerde derim ki ‘Gidin belediyeyle halledin’. ‘İyi ki geldiniz belediyeye kazık atalım’ demem. Tabi bunlar AK Parti’li belediyeler için geçerli değil” ifadelerini kullanan Kurt, imarla ilgili yetkilerin ellerinden alınmasından dert yandı. 
Başkan Kurt, olması gerekeni de anlatmayı ihmal etmedi:
“Örneğin Odunpazarı Belediyesi bir plan yaptı. Büyükşehir Meclisine gönderdiğinde burası bakmalı, varsa olumsuzluklar düzeltmeli.
Büyükşehir Meclisi’nde yanlış olduğunda da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ‘Şunu şöyle düzeltin’ diyebilmeli.  Ama şu anda bu işler tersine işliyor. ‘Hukuka aykırı’ diyoruz, müdürlük ‘olsun göz yumuver’ diyor. Bunu yapmadığımız için kötü biz oluyoruz. 
İmarla ilgili ciddi anlamda yerel yönetimler yetkili ve sorumlu olmalı. Yargı denetimi mutlaka olmalı ama…
Şuna itiraz ediyoruz; büyükşehir sistemi yanlış.
Sazova’yı hiç görmeyen bir ilçe meclis üyesi burasıyla ilgili karar veriyor. Ya da hiç görmediğimiz Günyüzü’ndeki bilmem ne mahallesiyle ilgili biz karar veriyoruz. Ankara’daki biri Eskişehir’i bile görmeden Eskişehir’le ilgili karar veriyor. Bu yanlış. İtirazım budur.”
Başkan Kazım Kurt’un anlattıkları “Deveye boynun eğri demişler. ‘Nerem doğru ki’ demiş” atasözünü hatırlattı.
Artık bu yanlışlar bir son bulmalı.
Çünkü olan yine Eskişehir’e ve Eskişehirlilere oluyor.

Bütçe rekor kırdı!

Eylül ayında bütçe açığı 100,5 milyar liraya bulurken, faiz giderleri 148,7 milyar lira ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştı. 
9 aylık bütçe açığı ise 1 trilyon TL’yi aştı.
Bu haberi okurken aklıma 1 buçuk yıl önceki seçimde zaferini kutlayan AK Parti’lilere hitaben söylediği sözler sosyal medyada oldukça ilgi gören bir vatandaşın ifadeleri geldi.
Ne demişti?
“AK Parti’liler seçimi kazandık diye seviniyorlar, iyi güzel de… Yarın benzinin litresi 50 lira olunca, bir ekmek 10 liraya satılınca AK Parti’liler benim yanıma gelip ‘geçinemiyorum’ diye dert yanmasın sakın…”
Söz konusu öngörülü yurttaşın bunları söylediği 31 Mayıs 2023 tarihinde benzinin litresi 21 lira, motorinin litresi 19 liraydı. Ekmek ise 5 liradan satılıyordu.
Bugün benzin ve motorinin litresi yaklaşık 45 lira. Ekmek de 10 lira oldu ki 2 ay sonra yine zam yapılacağı konuşuluyor…
Anlayacağınız…
Bütçe açık verme konusunda rekor kırıyor, yurttaş ise yoksulluk kıskacından kurtulamıyor.
Ülkenin 1 buçuk yılda geldiği nokta bu.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi